.

 
Eğitim seviyesi düşük olan İslam dünyası ne yazık ki, İslamiyet’i tam olarak bilmiyor, bilmediği gibi adam gibi yaşamıyor da. Bilse zaten İslam dünyası kan gölüne dönmezdi. Yıllardan beri birbirini yiyen İslam dünyasında eğitim seviyesi her geçen gün daha da geriye gidiyor. Neticede İslam’ın gerçek anlamda yaşandığı ülkeler listesinin ilk kırk ülke arasında Müslüman ülke bulunmuyor.
George Washington Üniversitesi’nden iki akademisyenin her yıl gerçekleştirdiği “İslam Ülkeleri Ne Kadar İslami” başlıklı araştırma kapsamında yayınlanan İslamlık Endeksi sıralamasının ilk 40 sırasında hiçbir Müslüman ülke bulunmuyor.
Yapılan araştırmada İslam’ın en iyi bilindiği ve yaşandığı ülke geçen seme olduğu gibi Yeni Zelanda çıktı. Yaklaşık 150 ülkenin tarandığı araştırmada Türkiye 95. sırada yer aldı.
Araştırıcıların 2010 yılından bu yana her yıl tekrarladıkları çalışmada, Kuran’daki ilgili ayetler ve Hazreti Muhammed’in yaşamı, uygulamaları ve sözleri İslami öğretilere bağlılığın referansı olarak kabul ediliyor. Çeşitli göstergelerin kullanıldığı ekonomi, hukuk ve yönetim, insan hakları, siyasi haklar ve uluslararası ilişkiler olmak üzere dört alt daldan oluşan İslamilik Endeksi’nde ülkelerin bu başlıklarda İslami kriterlerle ne kadar uyumlu olduğu kıyaslanıyor ve İslamiyet’in gerçek anlamda ne kadar yaşandığı sorgulanıyor.
Geçen günlerde yayınlanan araştırmada 2018 yılında, sorgulanan konulara göre en yüksek puanı bir süre önce cami katliamına sahne olan Yeni Zelanda alırken, bu ülkeyi İsveç, Hollanda, İzlanda, İsviçre ve İrlanda izliyor. Danimarka, Kanada, Avustralya, Norveç, Malta ve Japonya gibi ülkeler de ilk sıralarda yer alıyorlar.
Anılan araştırmada 2018 İslamilik Endeksi’nde en üst sırada Birleşik Arap Emirlikleri yer bulurken, Müslüman ülkelerden Malezya 47, Katar ise 48. sırada yer alıyor. İlk elli ülke içinde başka Müslüman ülke bulunmuyor.
Türkiye’nin durumu çok vahim görünüyor. Ekonomi alanında ki sıralaması yetmişe kadar yükselirken, uluslararası ilişkilerde 148’inci sırada, insan hakları ve siyasi haklar sıralamasında ise 100’üncü sırada yer bulabiliyor.
Türkiye eğitim seviyesi yönünden İslam Dünyası içerisinde iyi durumda bulunmasına rağmen sürekli değiştirilen sistemler nedeniyle okuduğunu anlamayan bir nesil gelişiyor. Neticede okuduğunu ve gördüğünü algılayamayan insanımız, anılan endekse göre oldukça geri sıralarda yer alıyor.
Bir zamanlar, batı dünyasına adaletiyle, insan haklarıyla, sosyal düzeniyle batı dünyasına örnek olan Müslümanlar, ne yazık ki, İslamlıktan hızla uzaklaşmaktadır. Müslüman görünen ama gerçek anlamda İslam’ı yaşamayan ülkeler, eğitim ve hukuk sistemlerini, insan haklarını düzene sokmadıkları sürece, İslamiyet’i gerçek anlamda yaşayamayacaklardır. Terörist unsurlar daha da güçlenecek ve batı dünyasının istediği gibi İslamiyet sürekli terörizmle birlikte anılacaktır.