.

 
Malum bu ayın başlarında yapılan bölmelerde ana arılar çıkmaya başladı. Güneyde bu işlemler birkaç hafta öncesinde başlamıştı.
Arıcılıkta başarının ana arının güçlü olması, ırkı iyi olması ve çiçekli bitki örtüsünün bu yapıyı desteklemesine bağlı olduğunu hemen herkes bilir. Dolayısıyla güçlü ana arı her zaman için arıcıya kazandırır. Diğerleri ise boşa zaman harcattırır.
Hemen her bölmede esas olan günlük yumurta ve günlük yumurtadan ana yetiştirme için yeterli sayıda bakıcının bulunmasıdır. Arıcıların önemli bir kısmı koloni çoğaltımını performansı iyi olan kovanlardan bölme yaparak gerçekleştirmektedir.
Bölme yaparken, mutlaka kapalı gözlü bir çerçeve, polen ve bal yüklü ikinci çerçeve ile larvalı yumurtalı üçüncü çerçeveye ihtiyaç bulunmaktadır. Ballı polenli çerçevenin yeni bölmede birinci, larvalı-yumurtalı çerçevenin ikinci, kapalı gözlü çerçevenin üçüncü sıraya konması önemlidir. Yine bölmenin içine ana kovandan bir çerçevenin üzerindeki arıların silkelenmesi bakıcı sayısını artırmak bakımından önem taşımaktadır. Böyle bir seçimde hem günlük yumurta, hem bol miktarda bakıcı, hem de tarlacılar yetişinceye kadar yedek besini bulunduran bölme, yeni anayla aynı sezonda verimli olabilmektedir.
Birçok arıcı bölmeleri arılığın bulunduğu alanda bırakmaktadır. Bölmenin arılıktan uzağa, en az 4 km uzağa götürülmesi tarlacı arıların da bölmede tutulmasını sağlamakta, daha güçlü bir yeni koloni elde edilebilmektedir.
Bölme eğer arılığın yanında bırakılırsa, tarlacı arılar ana kovana geri dönmektedir. Bu durum bazen yavrulu, larvalı peteklerin üzerini kapatacak kadar arının kalmamasına ve yavru çürüğüne neden olmaktadır.
Bölmenin ilk başlarda şeker şurubuyla beslenmesinde yarar vardır. Eğer bölme arılıkta bırakılmış ise, kesinlikle ilk iki gün, tarlacı arılar ana kovana dönünceye kadar şurup veya kek verilmemelidir. Aksi takdirde ana kovan tarafından bölme yağmalanır.
Bölme genellikle ilkbaharda polen ve nektarın bol olduğu dönemde yapılmaktadır. Bölmede genellikle kapalı gözlü yavrulu petek, polenli ve ballı petek ile larvalı yumurtalı petek yeterli olmaktadır. Eğer daha fazla petek alınırsa, birden fazla sayıda petekte ana gözü yapan yeni kolonide oğul çıkma ihtimali artmaktadır.
Yaz sonunda yapılan bölmeler de son derece önemlidir. Özellikle yaşlı anaların değiştirilmesi için genç yeni kraliçe elde etmede yaz sonu idealdir. Bu bölmelerin mevsim kısaldığı için yeni bir koloni oluşturması, kışa güçlü girmesi zordur. Bu nedenle, yaz boyunca performansı iyi, ancak yumurta verimi düşen anaların kışa girmeden değiştirilmesi için yaz sonu bölmeler çok verimli olmaktadır.
Mayıs ayı başında yapılan bölmeler, ayçiçeği hasadına yetişebilmektedir. Bahar balı hasadının yapılmadığı bölgelerde, bölünmüş yeni kolonilerde analar yumurtaya başladıktan sonra, güçlü kovanlardan kapalı gözlü yavrulu petek aktarmak yeni koloniyi hızlandırmakta, temmuz ayı başında ayçiçeği hasadına yetiştirmektedir.
Genç ana, arının seçtiği ana, günlük yumurtadan üretilmiş ana arıcıyı hep güldürür. Tam zamanı erik çürük ne kadar kovan varsa yeni kolonilerle doldurmak lazım. Yürümeyen koloniyi yenisiyle değiştirmek en iyisi.