Sandığın dilini anlaması zor olsa da seçim sonuçları bazı ifadelerde bulunuyor. Kimi kazandım diye uçuyor, kimi de kaybettim diye üzülüyor.

Bu seçim öyle ilginç bir seçim oldu ki, Çanakkale’de kazanan aday partisinin oylarını düşürdü, kaybeden aday ise partisinin oylarını uçurdu. Millete ve memlekete hayırlı olsun.

Türkiye genelinde çalışan adaylar kaleleri yıktı geçti. Hem partisinin hem de seçmeninin yüzünü güldürdü.

Her ne şekilde olursa olsun artık seçimlerin çok para harcanan işlerden uzaklaşması ger8ekiyor. Parası olmayan adeta aday bile olamıyor. Dolayısıyla seçim sürecinde tam bir israf ekonomisi yaşanıyor. Hani bu sektörden ekmeğini bayram yapıyor olsa da her yer çöp olabiliyor. Ortalık plastik ve kâğıt malzemeden geçilmiyor.

Uzun yıllar sonra ana muhalefet partisi iktidar partisinden daha fazla oy aldı. Üstelik iktidar partisi ittifak da yapmıştı. İYİ Parti ve MHP daha önce aldıkları oyun yarısını bile alamadı. İYİ Parti Olağanüstü Kurultaya gidecek. Büyük ihtimalle Sayın Meral Akşener eve dönmeye karar verecek. Seçim öncesi konuşmalarından bu anlaşılıyor zaten.

Türk seçmeni sandıkta, artık çekişmelere, tartışmalara, ötekileştirmelere karşı olduğunu açık bir şekilde dile getirdi. Diğer partileri sürekli kötüleyen Cumhur İttifakı ortaklarını adeta sandığa çiviledi. Benden büyük değilsiniz mesajını suratlarına yapıştırıverdi. Uzun süredir baskı altında olan, suskun kalmak zorunda olan seçmen konuşuverdi. Benim patron olduğumu unutma dedi.

Seçim arifesinde Meral Akşener’in ana muhalefet partisi ve belediye başkanlarıyla ilgili sert açıklamaları hiç kimsenin hoşuna gitmedi. Daha sakin olması gerekiyordu. Türkiye’de siyaset yapmanın zorluklarını kendisinden daha iyi bilen yoktur. Kendi deyimiyle sosyal medya üzerinden küfür içeren saldırılarda bulunan yaratıkların sözlerine çok aldırış etmeyecekti. Bu tür saldırıları Rahmetli Demirel ve Erbakan çok zekice savuşturuyorlardı. Herkesin memnun olduğu ve iktidar partisini devirmenin en iyi yolu olan belediye başkanlarının sert dille eleştirilmesi de moralleri bozdu. İYİ Partinin seçmeni seçime gitmedi. Hemen bütün bölgelerde teşkilatı bulunması nedeniyle birçok beldede aday çıkarılmayınca seçmenler sandığa gitme lüzumu hissetmedi. Katılım oranının diğer seçimlere göre düşmesi de bunu ispatlıyor sanki.

CHP oylarını önemli derecede artırdı. Neredeyse seçimin tek galibi sayılabilir. Yeniden Refah Partisi de dirilmeye başladığını gösterdi. Ana muhalefet partisinin “Türkiye İttifakı” sloganı çok yerindeydi. Başarıda önemli rol oynadı.

Sandığın dillendirdiği önemli konulardan biri de ırkçı duruş sergilemeyin idi. Birbirinize ağır ifadeler kullanmayın idi. Hele hele iktidar sahiplerinin yapıştırmaya çalıştığı demlenme hikayeleri hiç tutmadı. Üstelik kaybettirdi.