Balıkesir’in siyasi tarihinde önemli rol oynayan, bir kuşağın hemen hepsinin yakından tanıdığı Sami SÖZAT, ebedi yolculuğuna uğurlandı.

Uzun yıllar Balıkesir Ziraat Odası Başkanlığı yapan Sami SÖZAT, çiftçinin her zaman, her alanda sözcüsü, haklarının koruyucusu oldu. Allah Rahmet eylesin. Mekânı Cennet olsun inşallah.
Sami SÖZAT, 1956 yılında Balıkesir’in Işıklar Köyü’nde doğmuştur. Ortaokul ve liseyi Balıkesir’de tamamladıktan sonra Atatürk Ziraat Fakültesi’nden Ziraat Yüksek Mühendisi olarak mezun olmuştur. Öğrenciliği döneminde Türk Talebe Birliğinde yoğun çalışmalar yapmıştır.
Fakülteden mezun olduktan sonra Ziraat Yüksek Mühendisi olarak Tarım Bakanlığı’nda çalışmaya başlamıştır. Sırasıyla Baş Mühendis ve Daire Müdürü olarak görev yapmıştır. Daha sonra aldığı karar ile memuriyeti bırakarak siyasete atılmıştır.
İlçe Başkanlığı, İl Genel Meclis Üyeliği ve Milletvekilliği yaparak Balıkesir’de pek çok kalıcı hizmete imzasını atmıştır.
Milletvekilliği döneminde TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu Sözcülüğü, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. 30 Mart 2014 Mahalli İdareler seçiminde Cumhuriyet Halk Partisi’nden Balıkesir Belediye Başkan Adayı olmuştur.
Ardından yine Ziraat Odası Başkanlığı yaparak Türk Tarımına ve Çiftçisine hizmet etmeye devam etmiştir.
Çevrede kendisi Sami Bey olarak bilinirdi. Sıklıkla görüşürdük. Köylerimiz aynı ovada yakın olduğu için çocukluğumdan beri kendisini tanıyorum. Doğruların peşinde olmuştur hep. Emeğini hiçbir zaman sakınmamıştır.
İsim hafızası çok iyi olan Sami Bey, 1991 genel seçimlerinde Doğru Yol Partisinden milletvekili adayı olmuştu. Sıralamada altıncı sırada yer almıştı. Zaten yedi vekil çıkarıyordu Balıkesir. Tercihli sistem vardı o zaman. En demokratik seçimlerden biriydi. DYP Balıkesir’de 7-0 yaptı. Üç ilçe dışında tüm ilçelerde en yüksek oyu aldı. Sami Abi Rahmetli Adnan Kahveci’den sonra Türkiye genelinde en yüksek Tercih Oyu alarak meclise girdi. Herkesin derdiyle dertlenmek, dertlere derman olmaya çalışmak kolay değil.
Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı olduğu dönemde, bugünkü gibi hayvan ithalatları gündem olmuş ve Türk Çiftçisine ihanet edemem diyerek sürekli karşı durmuştur.
Geçen Kurban Bayramı’nda görüşmüştük. Vakit dar olmakla birlikte konu konuyu açınca eskilere doğru da gitmiş Türk Tarımının iyi ellerde olmadığını, neler yapılması gerektiğini istişare etmiştik. Engin deneyimleri ve hafızası gerçekten çok güçlüydü.
Sami Abi, korona salgınını biraz ağır geçirmişti. O dönemde de kendisiyle birkaç defa görüşmüştük. Rahatsızlığı kendisini epey yormuştu. Tedavi için bütün yolları kullandı.
Balıkesir’e kazandırdıklarıyla, eserleriyle, sağlam ve güçlü karakteriyle, yüksek medeni cesaretiyle hep yaşayacaktır. Allah mekanını Cennet eylesin.