Asrın deprem felaketinden sonra geçtiğimiz yarıyıl dersleri çevrimiçi olarak yapmıştık.

Haliyle ara ve final sınavları da çevrimiçi yapıldı. Öğrencilerin sınavlarda genellikle yapay zekadan yararlandığı da ortaya çıktı. Dersin içeriğine uzak ama genel anlamda sorulara verilen cevapların yapay zekâ ürünü olduğunu da keşfetmiş olduk.
İnsanlar yeni problemleri, herhangi bir özel eğitim veya uygulama olmaksızın, bunları tanıdık problemlerle karşılaştırarak ve çözümü yeni probleme genişleterek kolayca çözerler. Çünkü derslerde gördükleri konulara bağlı olarak analojik muhakeme yetenekleriyle hemen birçok konuyu çözme ve cevap bulma öğretisi kazanırlar. Muhakeme insanın en önemli yeteneği olarak kabul edilir.
Psikologları tarafından yapılan araştırma, şaşırtıcı bir şekilde, yapay zekâ dil modelinin zekâ testlerinde ve standartlaştırılmış testlerde tipik olarak ortaya çıkan türde akıl yürütme problemlerini çözmeleri istendiğinde üniversite mezunları kadar iyi performans gösterdiğini ortaya koyuyor.
Uzmanlar bilgisayar ortamında geliştirilen çözümleme programlarının yüklenen bilgileri nasıl değerlendirdiği konusunda net fikirlere sahip olmasalar da verilen problemin sağlıklı çözümlenmesi konusunda yapay zekanın üniversite öğrencileri denginde olması dikkat çekiyor. Yüklü bilgilerin seçilmesi, birbirine eklenmesi bir yerde yapay zekanın muhakeme yeteneğine eşdeğer düzeyde cevap oluşturduğu da dikkatlerden kaçmıyor.
İnsan okudukça, yeni bilgiler edindikçe, karşılaştığı sorunlara daha akılcı çözümler üretebiliyor. Bu anlamda insan dünya ekosisteminde muhakeme yeteneği güçlü tek varlık olarak gösteriliyordu. Ancak bilişim sektörü çok güçlü bir şekilde büyüyor ve insanı hayrete düşüren çözümleme programları geliştiriyor.
Yaşam ortamlarında zaman ve görüntü ayarlı çok sayıda robotik aygıtlar kullanılıyor zaten. İnsanı görünce açılan kapılardan tutun da insanı görünce yürüyen merdivenlere kadar hemen her yerde kullandığımız yaşamı kolaylaştıran alet ekipmanları görüyoruz.
Arama motorlarının tez yazım alanları oluşmaya başladı. Herhangi bir konuyu yüklediğinizde neredeyse bir bilim insanının derleyebileceği nitelikte tezi yazıp bilgisayarınıza yükleyebiliyor. Öğrencilerin önemli bir kısmı bu alanlardan sıklıkla yararlanıyor. Konuyla ilgili dünyanın neresinde hangi araştırmalar yapıldıysa hepsini tarih sırasına göre akıcı ve anlaşılır bir dille derleyebiliyor.
Yapay zekâ uygulamaları cep telefonlarına yüklenebiliyor. Sesli veya yazılı sorgulama yapmak mümkün. Netice itibariyle kendine yüklenmiş bilgileri kullanarak yeterli ve güncel açıklamalar yapabiliyor. Son zamanlarda açık erişim de kullanabiliyor. Ancak bilgi arayanın aradığı bilgi hakkında hiç bilgisi yok ise, yanlış çekilen bilgileri de kullanmak zorunda kalabiliyor.
Yapay zekâ insanın öğrenme, bilgi sahibi olma ve deneyim kazanma yeteneğini zayıflatacak gibi görünüyor. Daha ince arama motorlarına müracaat eden insanlar bu defa ceplerinde yapay zekayla bilgiye erişimi tercih edecekler. Haliyle bilgi kirliliği artarken, kolaycılık insanı daha hantal hale getirecek.