Bugünlerde ikinci ürün mısır ekilişleri yoğun bir şekilde devam ediyor. Ana ürün mısırlar adam boyu oldu. Orta Amerika kökenli olan mısırın ilginç hikayesi var.

Uluslararası bir araştırma ekibi, Orta Amerika'daki en eski insanları ve zaman içinde yeni ve değişen çevrelere nasıl adapte olduklarını ve bu değişikliklerin insan yaşamlarını nasıl etkilediğini araştırıyorlar.
Mısır dünyada en fazla üretilen ürün. Doğrudan ve dolaylı olarak hemen herkesin yararlandığı bir ürün. Dünyada tüm bakkallarda mutlaka bir mısır ürünü bulunuyor. Taze mısır, konserve mısır, mısır gevreği, tortilla cipsleri, patlamış mısır, yüzlerce üründe mısır tatlandırıcıları, hayvan besleme ürünleri, sabunlar, kozmetik ürünleri başta olmak üzere gıda, yem ve enerjide mısırın kullanılmadığı yer yoktur neredeyse. Bir milyar iki yüz milyon tonu aşan üretimiyle, çeltik ve buğdayı ikiye katlıyor neredeyse.
Günümüze kadar Orta Amerika'nın tropik bölgelerinde yaşayan insanların ne zaman mısırı kullanmaya başladığı hakkında çok az bilgi bulunuyor.
Yaklaşık 9.000 yıl önce Meksika'daki yetiştiriciliğine bakılırsa bu kadar aranan ürün haline gelmesi beklenmez.
Maya bölgesinde 3000 ila 1,000 yıl önce mısır, insanların hayatında önemli değişiklikler yaratmış, yerleşik hayata geçişi hızlandırmıştır. Orta Amerika yerlilerinin ne zaman çiftçiliğe başladıkları hakkında pek bilgi yok iken, mısırın gelişme safhaları insanların tarihini de ortaya koymaktadır.
Mısır evcilleştirilmeden önce insanlar toplayıcılık ve avcılıkla geçimlerini sürdürmüşlerdir. Mısır, 4.700 yıl önce bölgedeki insanların beslenmelerinde %30 paya sahip iken, 700 yıl sonra günlük beslenmede %70 pay sahibi olmuştur.
Mısır, yaklaşık 9.000 yıl önce Orta Meksika'nın Balsas Nehri Vadisi'nde kültüre alınmıştır. Mısırın ilk olarak 6.500 yıl önce Maya ovalarında, Meksika'nın Pasifik kıyılarında göründüğü gibi, aynı zamanda yetiştirildiğine dair kanıtlar bulunmaktadır. Ancak, o devirlerde mısırın temel bir tahıl olduğuna dair kanıt yoktur.
Araştırmalarda, 9000 yıl öncesine ait 52 fosil insan iskeletinin kemikleri ve dişlerinde karbon izotopları ölçülmüştür. Bu insanlar, daha çok avcılık ve toplayıcılıkla geçinmişlerdir. 4.700 yıl önce, diyetler hızla değişmiştir. Bazı iskeletlerde mısıra ait izlere rastlanmıştır. Araştırma sonuçları, mısır tüketiminin artmasıyla, şehir hayatının geliştiğini göstermektedir.
Eski dünyada yerleşik hayata geçiş ve çiftçiliğin başlaması, yeni dünyaya göre çok daha eskidir. Serin mevsim bitkilerinin, özellikle buğdayın kültüre alınması mısıra göre en az 5.000 yıl daha eskidir.
Tropikal kuşakta, yerleşik hayata geçiş daha yenidir. Çünkü barınak yapımı ve tarımsal üretime zorlayan unsurlar yoktur. İklim her gün aynıdır. Yine yıl boyu taze meyve ve sebze toplama ve değerlendirme imkânı bulunmaktadır. Dolayısıyla insan hayatını kolaylaştıran keşif ve evcilleştirmeler, yaşamı zorlayan bölgelerde daha hızlı gelişmiştir.
Mısırın yabani çeşitlerini hala toplayıp tüketen bölgeler vardır. Bununla birlikte, üzerinde öyle çalışmalar yapılmıştır ki, bilimin sınırları zorlanmaktadır. Tropik kökenli olmasına rağmen kuzey ve güney yarıkürede daha büyük enlem derecelerine doğru yayılmaktadır.