Memlekette tarımı idare edenler bilinçli bir şekilde Türk çiftçisini işinden etmeye devam ediyor.

Memlekette tarımı idare edenler bilinçli bir şekilde Türk çiftçisini işinden etmeye devam ediyor. Adına enflasyonla mücadele dedikleri çakma politikalarla yandaş ithalatçılar milyar dolarları cebine indirirken memleketin çilekeş çiftçisi borçlanıyor, borç bulamazsa elindekini avucundakini satıyor.
Daha geçtiğimiz yaz besiciler elindeki danasını kestiremiyordu. Mezbahalarda inek kesildiği için dananın kuzunun yüzüne bakan yoktu. Koyun fiyatları yerlerde geziyordu. Büyük çiftlikler zararını azaltmak, yem masraflarını karşılamak için ellerindeki süt veren hayvanları kesiyordu.
Memlekete girmedik mal kalmadı. Süt fazlamız var diyen yetkililer süt tozu ithalatına izin verdiler. Milyonlarca dana memlekete girerken karkas et ihraç edebiliriz dediler. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu dedirtecek işlere kalkıştılar. Neticede dön babam dön aynı yere geldiler. Yine elde avuçta bir şey kalmadı.
Kasaplarda ve marketlerin et reyonlarında inek eti diye bir ürün bulunmuyor. 2021 yılında ithal edilen besilik danalar bitti. Et açığı yavaştan kendini göstermeye başladı. İktidar sahipleri bilinçli bir şekilde süt fiyatlarına müdahale etmediler. Yem fiyatları artarken, üretici feryat ederken seyrettiler. Aracıya, mandıracıya çamur attılar.
Dünyada görülmemiş bir şekilde peynir fiyatları et fiyatlarının üzerine çıkarken, sıkışan süt üreticisi inek kesmeye başladı. İnek kesimleri et fiyatlarını tam bir yıl boyunca kilitledi. Besiciler dana kesim maliyetleri 130 lirayı bulmasına rağmen, kesime gelmiş danayı da üretici cepten yemesin diye 100 liranın altında kesime göndermeye başladı. Yem fiyatları artarken kesim fiyatlarında değişimin olmaması, besiciyi zarar ettirdi. Kuzu kesim fiyatları dana kesim fiyatlarının altına bir seyir izledi.
İlginç bir şekilde kuzu kesim fiyatları yerlerde sürünürken koyun fiyatları da dip yaptı. Zaten memlekette kırmızı et tüketiminde kuzu eti oranı önemli derecede düştü. İstatistiklerde 42 milyon koyun görünüyor ama meralarda koyun yok. Aslında ucuz et üretiminin ana aktörü koyunculuk tasfiye olma yoluna girmiş görünüyor.
Kesim fiyatları son zamanlarda artmaya başladı. Hayvan pazarlarında 4-5 aylık buzağılar bile yüksek fiyattan alınıp satılıyor. Elinde danası olan para kazanacak gibi görünüyor.
Kesilecek inek kalmadı. Süt fiyatları mecburen arttı. İnek kesimi nedeniyle süt üretimi düştü. Azalan malın kıymeti artar. Bunu fark eden ithalat lobisi süt tozu ithalatı işini kurcalamaya başladı. Süt üreticisi de besici de geçtiğimiz iki yıl içinde çok ciddi zarar etti. Çiftliğine kilit vuranlar oldu.
Kesilecek inek kalmadı et fiyatları mecburen arttı. Pazara arzın azaldığı yerde malın fiyatı artar. Yandaş ithalatçılar enflasyonla mücadele etmeye karar verdiler ve kasaplık dana ithalatı başlayıverdi.
Et krizini yaratanlar, krizden menfaat sağlayanlardır. Süt krizini yaratanlar da krizden menfaat sağlayanlardır. Yoksa neden kendi çiftçisini öldüren politikalar uygulasınlar ki.