Osmanlı padişahlarının 'devletin bekası' için kardeşlerini, akrabalarını öldürmeleri olayları Akraba Katli olarak bilinmektedir. Şer’i hukukta, üç çeşit suç idamla cezalandırılmaktadır.

Bunların başında; hırsızlık, yol kesmek, zina, dinden dönmek ve devlete isyan gibi suçlar gelmekte ve failler idamla cezalandırılmaktadır. İkinci sırada cinayet suçları yer almakta ve kısasla cezalandırılmaktadır. Üçüncü sıradaki suçlar ise uyuşturucu kullanmak olup cezası yine idamdır. Elbette bütün suçlarla ilgili derin detaylar bulunmaktadır. İdam kararının verilmesi çok kolay değildir.
Osmanlı Sultanlarında sıklıkla gördüğümüz kardeş katlinin dayanağı olarak "devletin bekası" kavramı öne çıkmaktadır. Günümüzde devletin toprağını ve bağımsızlığını dağıtmaya ve bölmeye yönelik bir teşebbüs, dinimiz hukukuna göre idamla cezalandırılır.
Osmanlı İmparatorluğunda dinimiz hukukuna uydurulan ama kamu vicdanında derin yaralar açan akraba katli oldukça yaygındır. Göz atacak olursak;
Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman bey, amcası Dündar bey'i, I. Murat oğlu Savcı Bey ile kardeşleri Halil ve İbrahim'i, Yıldırım Bayezid kardeşi Yakub'u, II. Murad, kardeşi Mustafa'yı, Fatih Sultan Mehmet 2 yaşındaki kardeşi Ahmed'i öldürtmüştür.
Yavuz Sultan Selim sadece sekiz sene padişahlık yapmıştır. Babası II. Bayezid’i, 2 kardeşini, 3 yeğenini, 3 vezirini öldürtmüştür. Binlerce Alevi’yi katlettiği ve sürgüne gönderdiği de tarihçiler tarafından söylenir. O devrin bedduaları arasında Allah seni Yavuz’a vezir yapsın da vardır.
Kanuni Sultan Süleyman, babasının tek oğlu olduğu için kendisine kardeş katli nasip olmamıştır. Ama iki oğlunu ve torunlarını boğdurtmuştur. Kanuni’nin oğlu Sarı Selim, babası kardeşlerini boğdurttuğu için kardeş katline hüküm verememiştir.
Osmanlı’nın en uzun tahta kalan Padişahı Kanuni Sultan Süleyman, oğlu Mustafa’yı katletmekle devletin kaderini değiştirmiştir. Bundan sonra idarede düzen bozulmuş, akraba katli daha da artmıştır. III. Murad, devletin bekası için 5 kardeşini öldürtmüştür.
Kardeş katlinde rekor III. Mehmet’e aittir. Tam 19 kardeşini ve bir oğlunu öldürmüştür. Babası III. Murat’ın 110 tane çocuğu olduğu tarihçiler tarafından belirtilir.
Genç Osman’a da daha çocuk yaşta kardeş katli nasip olmuştur. IV. Murat da çocuk yaşta tahta çıkmış, sarayın bahçesinde oyun oynadığı 3 kardeşini öldürtmüştür. Burada, çocuk yaşta böyle bir karar alamayacağı vakidir. Ancak neticede ferman padişahındır. IV. Murat 6 tane de sadrazamını öldürtmüştür.
IV. Mustafa’ya kadar kısa sürelerle padişahlık yapanlar taht kavgaları içinde çok sayıda vezir ve paşanın katline hüküm vermişlerdir. IV. Mustafa, kendisinden önceki padişahı III. Selimi öldürtmüştür. II. Mahmut tahta çıkar çıkmaz, abisi IV. Mustafa’yı öldürterek işe başlamıştır. Yine isyancılardan yüz binin üzerinde askeri öldürtmüştür.
Neredeyse akrabasına kıymayan padişahımız yok. Gerekçe sürekli devletin bekası olmuştur ama devlet yok olma eşiğine gelmiştir. Hukuk çiğnenmiş midir? Kimse çiğnenmediğini, kamu vicdanının yaralanmadığını iddia edemez.