Milletin hoşgörüsü ve toleransı gittikçe zayıflıyor. Adalet sistemi de yavaş çalışınca kendi başına iş görenler artıyor.

Son zamanlarda haberlerin önemli bir kısmında vurdulu kırdılı filmleri, Kurtlar Vadisi dizisini aratmayacak saldırıları, yaralamaları, insan öldürmeleri izliyoruz. Millet gergin. Çok kolay parlıyor. Saldırılarda da genellikle av tüfekleri kullanılıyor.
Av tüfeklerine ruhsat almak çok zor değil. 2521 sayılı Kanunun dokuzuncu maddesi gereğince illerin merkez ilçelerinde valiler, ilçelerde kaymakamlarca verilmektedir. İlk defa yivsiz tüfek ruhsatnamesi almak isteyenlerin; T.C. Kimlik Numarası beyanı, Sabıka kaydına ilişkin yazılı beyanı, Silah taşımasına engel halinin bulunup bulunmadığını gösteren sağlık raporu, İki adet fotoğraf, ekleyecekleri dilekçeleri ile yerleşim yerinin bağlı bulunduğu valilik veya kaymakamlığına başvurmaları halinde yivsiz tüfek ruhsatnamesi harcının ödenmiş olması kaydıyla, verildiği tarihten geçerli olmak üzere 5 yıl süreli yivsiz tüfek ruhsatnamesi düzenlenmektedir. Bu belge tüfek sahibine, bulundurma ve meskûn mahaller dışında kırsal alanda taşıma yetkisi sağlamaktadır. Söz konusu tüfeklerin köy, kasaba veya şehir içinde boş olarak torba veya kılıf içerisinde ya da araçların bagajında taşınıp nakledilmesi zorunluğu bulunmaktadır.
Şartlara bakılırsa, çok ciddi vukuatları olmayan hemen herkesin değişik boy ve yeteneklerde tüfek sahibi olması zor görünmüyor. İnternete şöyle bir göz gezdirince tüfekler hakkında bilgi edinmek mümkün. Çok da güzel tüfekler var internette. Ordu kurmak bile mümkün.
Şarjörlü av tüfeği, ister 5+1, ister 10+1, fiyatı 3 ila 5 bin arasında değişiyor. Daha ucuz olanları da var. Fişek ve şarjör hediyeli olanlar da çok fazla.
Süper Poze ve çifteler 4000 lira civarında. Tek kırmalar bunun yarısın kadar. Otomatik tüfekler işlevlerine göre ucuz sayılır.
Şarjörlü tüfekler neden bu kadar ucuz diye bakarken bazılarının altında, ürünü inceleyenlerin susturucusu olup olmadığı soruları vardı. Herhalde tavşanı ses çıkartmadan vurup, diğerlerini ürkütmemek için soruyorlar olmalı.
Evet, bu tüfekler bu kadar ucuz ve edinmesi bu kadar kolay ama ülkemizde kazın ayağı öyle görünmüyor. Son zamanlarda meydana gelen olaylar ne yazık ki bu tüfeklerle ilgili mevzuatı gözden geçirmek gerektiğini gösteriyor.
Cinayetler yanında yüzlerce tüfek kazası haberleri çıkıyor haberlerde. Özellikle babasının tüfeğiyle oynarken diye başlayan. Av tüfekleri adam öldürmekte kullanılıyor artık memlekette.
Bu otomatik tüfeklerin bir problemi de avlakları talan etmesi. Av hayvanlarının tek kırma tüfekten kaçma şansı, vurulmazsa garanti, diğerlerinin tam garanti, çiftelerden kurtulma şansı biraz zayıf, şarjörlü otomatik tüfeklerden birinin bile kaçma şansı kalmıyor.