Günlerdir ABD’nin Yunanistan’da Dedeağaç’a kuracağı üs konuşuluyor.

Ne hikmetse yandaş kanallarda Türkiye’deki Amerikan üsleri hakkında pek konuşulmuyor. İktidar sahipleri de sürekli Dedeağaç’taki üssün Türkiye için tehdit olacağını belirtiyor. Oysa memleketin Karadeniz Bölgesi hariç her tarafında Amerikan üssü bulunuyor.
Türkiye’de ağırlıklı olarak Amerikan askerlerinin kontrolünde olan NATO’ya ait bilinen 28 üs bulunuyor. Ayrıca gizli tutulan üsler de var ve bunların sayısı bilinmiyor.
En kritik üs İncirlik Hava Üssü. Yönetimi ve denetimi Türk Silahlı Kuvvetlerinde görünüyor. Ancak NATO’nun en önemli bölgesel depo üssü burası. Amerikan Hava Kuvvetleri'nin 39. Ana jet üssü de burada görev yapıyor. Özellikle Suriye ve Irak gibi bölge ülkelerine yönelik örtülü ya da açık saldırılarda İncirlik kullanılıyor.
İncirlik'te Türkiye'yi hedef alabilecek ya da nükleer bir savaşta Türkiye'yi hedef ülke konumuna sokacak nükleer silahlar da bu üstte bulunuyor. Diğer bir deyişle ABD, buradan memleketin her tarafını vurabilecek güç ve yeteneğe sahip.
Afyonkarahisar'daki askeri havaalanı Türkiye’nin en büyük askeri havaalanı. Aynı zamanda NATO’nun da 2. büyük havaalanı.
İzmir’in 17 kilometre kuzey batısında bulunan Çiğli Ana Jet Üssü de Avrupa’daki Amerika Hava Kuvvetleri’ne bağlı durumda. 42 uçak ve 300 asker-personel bulunan üstte I-HAWK ve Roland füze sistemleri konuşlandırılmış bulunuyor. İzmir Hava Üssü, NATO’nun Türkiye’deki en eski üssü. Amerika'nın 16. hava filosu da bu üstte görev yapıyor.
Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı da NATO tarafından kullanılıyor. NATO’nun AWACS’ları buraya bulunuyor.
İstanbul'daki Şile üssü, Amerikan Stinger füzelerinin fırlatılması için uluslararası standartlarda olan bir atış alanı özelliğe sahip durumda ve Amerika füze sistemlerine uygun altyapısı var.
Balıkesir 9. Hava Jet Üssü. Üste 6 adet "vault" denilen füze rampası mevcut. Amerika tarafından kullanılıyor.
Malatya Erhaç’ta bulunan askeri üs, Amerikan hava kuvvetleri için atom bombası deposu. Aynı zamanda NATO'nun askeri tesisi.
Türkiye'de çok sayıda hava üssü de Birleştirilmiş Hava Harekât Merkezi olarak kullanıyor. Bu üsler, Ankara-Ahlatlıbel, Amasya-Merzifon, Bartın, Çanakkale, Diyarbakır-Pirinçlik, Eskişehir, İzmir-Bornova, İzmit, Kütahya, Lüleburgaz, Sivas-Şarkışla, İskenderun, Ordu-Perşembe, Rize-Pazar, Erzurum, Van-Pirreşit ve Mardin'de yer alıyor.
Muğla Aksaz Deniz Üssü de NATO kapsamında görev yapıyor. Bunların dışında NATO'nun Türkiye'de onlarca erken uyarı istasyonu bulunuyor.
NATO üslerinden bazıları yıllardır pyd’de destek amaçlı kullanılıyor. Ey Amerika ile geçiştiriliyor. Oysa bu üsler doğrudan veya dolaylı olarak ABD’nin çıkarları doğrultusunda kullanılıyor. Memleketin en stratejik noktalarına yerleşmiş bu üsleri hiç konuşan yok. Silah ve mühimmat gücü, neredeyse memleketi herhangi bir saldırıda içeriden çökertecek potansiyel oluşturuyor.
Dedeağaç için ortaya laf atmak, milletin kafasını karıştırmak yerine, elindeki yetkiyi memleketin çıkarları için kullanmak daha iyi değil mi?