Kırsalda girişimciliğin geliştirilmesinin hedeflendiği, AB tarafından desteklenen AgriEco projesi kapsamında...

Kırsalda girişimciliğin geliştirilmesinin hedeflendiği, AB tarafından desteklenen AgriEco projesi kapsamında Varna kenti yakınlarında merkeze 20 km uzaklıkta bir acı biber çiftliğini ziyaret ettik. Girişimciler 4 adet kurdukları yüksek tünel seralarda değişik acı biber çeşitleri yetiştirmek suretiyle farklı biberli ürünler üretip paketliyorlar. Ziyaretçilerden de 15 leva ücret alıyorlar. Çünkü gerçekten üretim ve para kazanmak konusunda önemli bilgilere sahipler.
Yine Varna yakınlarında Kaya Ormanı var ama bizim Kapadokya bölgesine göre devede kulak kalır. Yine de ziyaretçileri az değil.
Varna, Bulgaristan'ın üçüncü büyük şehri ve Bulgaristan’ın Karadeniz Kıyısı ile Kuzey Bulgaristan bölgesindeki en büyük şehir ve sahil beldesidir. Önemli bir liman kentidir. Varna körfezi stratejik bir konuma sahiptir. Yaklaşık üç bin yıldır önemli bir ekonomik, sosyal ve kültürel merkez olmuştur.
Varna iş, ulaşım, eğitim, turizm, eğlence ve sağlık açısından önemli bir merkezdir. Şehir, Bulgaristan'ın deniz başkenti olarak anılır ve Bulgar Donanması bu şehirde bulunur.
Varna kültürüne ait dünyanın en eski altın hazinesi Varna Nekropolünde bulunmuş ve Milattan Önce 4600-4200 yıllarına ait olarak tarihlendirilmiştir. Nekropolde 3000’den fazla altın eşya ve 294 mezar tespit edilmiştir.
16. ve 17. Asırlarda Osmanlı İmparatorluğunun önemli bir liman, tarım, ticaret ve gemi inşa merkezi olan Varna’da Bulgar nüfusu korunmuştur. Bulgar nüfusunu koruyan Varna, daha sonra Rouse, Shumen ve Silistre ile birlikte Dörtlü Kalelerden biri haline getirilmiştir.
Endüstriyel gelişmenin ve Bulgar işçi hareketinin ilk merkezlerinden biri olan Varna, kendisini ülkenin başlıca ihracat limanı, büyük bir tahıl üretim ve bağcılık merkezi, ülkenin Sofya dışındaki en eski yüksek öğrenim kurumunun merkezi ve popüler bir şehir olarak kabul ettirmiştir.
Varna nemli bir iklime sahiptir. Yaz mevsiminde Akdeniz iklimini etkileri, kış mevsiminde ise karasal iklimin etkileri görülür. Karadeniz'in kendine özgü iklimi, ülkenin iç kesimlerine göre daha ılımandır ve deniz etkisi, ara sıra kuzeydoğudan gelen soğuk hava kütlelerinin etkisini azaltır. Ortalama yağış ülke geneline göre en düşük seviyededir.
Varna’da son yıllarda Türk nüfusu önemli derecede azalmış görünüyor. Yaklaşık 10.000 civarında Türk yaşıyor. Ancak Osmanlı döneminden kalma kültürün izleri halen yaşıyor. Yemek ve diğer folklorik etkinliklerde geçmişin izleri oldukça fazla.
Varna’da şair Nazım Hikmet’i anmadan olmaz. İki yılı geçmiştir burada. Hep İstanbul’a doğru oturmuş, hep memlekete doğru bakmıştır buradan hasretle… Memet’ine, memleketine yazdıkları hasret doludur. Bor Otelinde geçirdiği yıllarda yazdığı şiirlerden Memet, Gülhane Parkı ve Mavi Liman unutulmaz eserlerdir.