Bir zamanlar 100 günlük projeler vardı.

Seçim yatırımıydı belki ama neredeyse hepsi gerçek oldu. Kemal Sunal çok güzel tasvirler yapıyordu filminde. Kahvede etrafına toplanan kahve sakinlerine anlatıyor, millet tam inanacak mesela yani diye bitiriyordu. Tam aynısı oldu.
Millet parasını dolara yatırıyor diye Maliye Bakanı dalga geçiyordu. İşte beş liradan alacak da on lira olunca satacak da para kazanacak diyordu. Bir liraya düşecek o zaman görecek diyordu. Aynı maliye bakanı 2500 gencimize de iş taahhüdünde bulunuyordu.
Mesela yani ile bitirmediği bir cümlesi vardı. Kayınpederim aya dört şeritli yol yapacağız dese vatandaş inanır diyordu. Hep öyle oldu.
Son maliye bakanı geçenlerde haber kanallarından birinde canlı yayında iken dolar 50 kuruş artıverdi. Dalgalana dalgalana durulacağını söyleyiverdi. Paranın değersizleşmesine hiç üzülmedi. Garip saçmalamalarına devam etti gitti. Yakında yerine bir başkasını koyarlar.
Memleketin tarımı çok büyümüş. Öyle büyümüş ki Avrupa’nın en büyüğü olmuş. İthalatta en büyüğü olmak üzere neredeyse. Miktar olarak dünya rekorunu elinde tuttuğu ürünler var. Ama yetkililere sorarsanız un ihracatında dünya şampiyonu bir ülkemiz var. Yalan değil. Hammaddesi ithal ediliyor. Un yapıp satılıyor.
Dağdan akan suları pazarlayan firmaların çoğu yabancı şirketlere geçti veya yabancı ortak aldı. Kaynağı bedava olan suyun katma değeri dışarı gidiyor. İçerde kalan pek para yok.
İnek var, koyun var, keçi var. Süt de var ama et yok. Hayvan ithalatı doludizgin devam ediyor. Daha da devam edecek görünüyor.
Elektrikli traktör çiftçinin emrine çoktan girmişti. Sekiz liralık elektrikle akşama kadar tarla sürecekti. Cumhurbaşkanı naylon poşetlerle tarlada testini yapmıştı. Aküsünü üretecek bir tesis kuruldu. Geriye on bin civarında parçası da üretilmeyi bekliyor.
Elektrikli cip de üretilmeyi bekliyor. Kaportası falan epey güzeldi. Yurtdışından epey de sipariş almıştı. Üretim aşamaları hakkında çok fazla bilgi verilmedi. Heyecanla bekleniyor. Bir zamanlar Jet Fadıl da araba tasarımı yapmış, millete tanıtmış, milletin parasını toplamıştı ama Siirt Jetpaspor birinci lige yükselmişti. Paralar iç edilmişti. Benzerini kamu idarecileri de beceriyor maşallah.
Hayal satışı çok işe yarıyor. Doğalgaz çıktı. İki kere tören yapıldı. Araştırma gemisi Akdeniz’de petrol ardı. Bugünlerde idarecilerin kadim dostu Katar ile ABD Kıbrıs Rum kesimi için aynı yerlerde petrol arıyor.
2022 yılında yapılacak çok iş var. Üçüncü boğaz, dördüncü boğaz, beşinci köprü, daha neler var satılacak. Çılgın projelerle zaten vatandaşın başı dönmüştü.
Memlekette akıl tutulması yaşanıyor. Artık uyanma zamanı. Yoksa memlekette işler yolunda gitmiyor. Kalıcı büyüme neredeyse yerinde sayıyor. En büyük on ekonomiden biri olacaktı. Daha da geriledi.
Söylenenlerin, iddia edilenlerin hep sonunda mesela yani vardı. Memleket anlamadı. Bu sene bozuk paraları demirciler toplarsa şaşmamak lazım.