Elbette gıda. Üstelik gıda güvenliği.

Elbette gıda. Üstelik gıda güvenliği. Her ülke insanını öncelikli olarak besleme stratejisine sahiptir ve bunu değiştirmez. Kendi imkânlarını daha iyi değerlendirmek suretiyle dışa bağımlılığı da en aza indirme zorunluluğu vardır.
İktidar sahipleri enflasyonla mücadelede ithalat ve ihracat kozlarını sürekli gündeme aldıkça, tarımsal üretime çok ciddi darbeler indirmiş oldu. Baskı ve korkunun hakim olduğu idare sisteminde çiftçi örgütleri sesini çıkaramayınca Türk çiftçisinin ekimden vazgeçtiği alan 50 milyon dekara ulaştı.
İktidar sahiplerinin güdümünde olan istatistik kurumu verilerine göre buğday ekim alanı 95 milyon dekarlardan 67 milyon dekarlara geriledi. Üstelik 2020-2021 üretim sezonunda yaşanan kuraklık nedeniyle buğday üretimi 14-15 milyon tonun altında kalacak. Son yıllarda yapılan buğday ithalatlarında gümrük vergisi ve fonların kaldırılması, fiyatların düşürülmesi, üstelik hasat dönemlerinde yapılan ithalatlar Türk çiftçisini pes ettirmiştir.
Buğday ekilişlerindeki azalmalar arpa ekilişlerinde de meydana gelmiştir. 10 milyon tonları gören arpa üretimi ne yazık ki ihtiyacı karşılamaktan uzaklaşmış, arpa ithalatı 1 milyon tona çıkmıştır.
Türkiye en çok üretim yaptığı iki üründe mutlak ithalatçı haline gelmiştir. Ucuz arpa ve buğday ithalatında Türk çiftçisini gümrük vergileriyle korumak yerine kaldırmak suretiyle fiyatları düşüren iktidar sahipleri, enflasyonla mücadeleye bu iki ürünü de kurban etmiştir. Baklagilleri ve daha yüzden fazla tarım ürününü burada saymaya gerek yok.
Arpa hasatları bugünlerde hızla devam ediyor. 2.5 liradan başlayan fiyatlar 3 liraya doğru hızla gidiyor. Yem fiyatları 3 lirayı görmüştü zaten. Arpanın bu fiyatları görmesi doğal. Peki kim alıyor arpayı? Elbette yem sanayi ve büyük hayvancılık işletmeleri. Daha artar mı? Belli değil. Geçen hafta iktidar sahipleri tarafından açıklanan taban fiyatları arpa için 2 liranın altındaydı. Piyasada oluşan fiyatlar buğday için açıklanan taban fiyatlarının da üzerine çıktı. Fiyatları düşürmek için ithalat kozu oynanacak mı? Elbette oynanacak. Çünkü arpa üretimi çok azaldı ve ihtiyacı karşılamaktan uzak görünüyor. İthal arpa fiyatları balanse edebilir mi? Döviz kuruna bağlı. Şu anda iç piyasada oluşan fiyatlar, uluslararası borsalarda oluşan fiyatlardan çok yüksek görünüyor. Tüccar için düşünülecek olursa piyasa çok riskli görünüyor.
Enflasyonla mücadele programları ne yazık ki yerli gıda üretimini baltalamaktan öteye gitmemiştir. Gıda güvenliği daha riskli hale gelmiştir. Kuzey Afrika ülkelerinin yaşadığı dramatik süreç adeta Türk çiftçisine de yaşatılmış ve yaşatılmaktadır.
Gıda üretimi, iktidar sahiplerinin ithalat politikaları yüzünden istikrarsız hale gelmiştir. Yem fiyatları gıda fiyatlarına yaklaşmıştır.
Devlet yönetiminde liyakat önemlidir. Bilmezlerin elinde hemen her alanda keşmekeşlikler diz boyu. Bu sene ekmezseniz seneye aç kalırsınız. Gıda işi uzun solukludur. Bugün tarlada kalan ürün seneye enflasyon canavarı olur.