Dünya’nın geleceğinin masaya yatırıldığı panelde değerli isimler yer aldı.

Düzenlediği Küresel Isınma Kurultayları ile çevre sorununu gündemden düşürmeyen ve toplumsal bilinç oluşturma konusunda önemli katkılar sunan Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Zoom üzerinden bir panel düzenledi.
 
Dünya’nın geleceğinin masaya yatırıldığı panelde değerli isimler yer aldı. STK temsilcileri, sanayiciler, akademisyenler ve gazetecilerden oluşan çok sayıda katılımcının katkı verdiği panelin Moderatörlüğünü EGD Başkanı Celal Toprak yaparken ana konuşmacılar Teksan Jeneratör Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Ata Tuncer ve ÇEVKO Genel Sekreteri Mete İmer oldu. Sürdürülebilir enerji kaynakları ve döngüsel ekonomi üzerine görüşlerin paylaşıldığı buluşmada, XI. Küresel Isınma Kurultayı kitabı da tanıtıldı.
 
Dünyayı etkisi altına alan Corona Virüs salgını ile mücadele, çevre konusundaki duyarlılığı daha üst noktaya çıkardı. Bu gerçekten hareketle Ekonomi Gazetecileri Derneği,5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde gelecekte dünyayı nelerin beklediğini Zoom üzerinden düzenlediği panel ile ele aldı. Teksan Jeneratör Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Ata Tuncer ve ÇEVKO Genel Sekreteri Mete İmer’in ana konuşmacı olduğu panel katılımcılardan yoğun ilgi gördü.
 
Salgın nedeniyle tüm dünyada oluşan yeni normalin çevre duyarlılığı noktasında pozitif katkı sağlayacağına inandığını söyleyen Teksan Jeneratör Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Ata Tuncer; “Salgın hepimizi korkutuyor ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı rapora göre dakikada 13 kişi hava kirliliğinden hayatını kaybediyor. Her 10 kişiden 9’u da kirli hava soluyor. Salgın nedeniyle insanlar zorunlu mola verince havanın bir miktar temizlendiğini görüyoruz. Bu noktada bireyden başlayarak şirketlere, kamu otoritelerine sorumluluklar düşüyor. Hepimizin atması gereken adımlar var. Küresel Isınma ile mücadelede sanayiciler önemli bir rol üstleniyor. Çevreye duyarlılık marka değerinin belirlenmesinde de önemli bir kriter haline gelmiş durumda. Tüketicilerdeki bilinç düzeyi arttıkça şirketlerin üretim gamındaki enerji verimli ürünler de artıyor. Burada en önemli noktalardan biri de ülkemizde 2018 yılında yürürlüğe giren Enerji Verimliliği Eylem Planı’na göre 2023 yılına kadar birincil elektrik tüketiminin yüzde 14 azaltılması ve böylece 30 milyar dolarlık bir tasarruf elde edilmesi planlanıyor. Yeni normalde bu hedefe ulaşmanın çok daha kolay olacağını düşünüyoruz” dedi.
 
Bence çok doğru tespit, dün de ilimizde 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü kutladık. Çanakkale’de ve ülke genelinde çevre ile ilgili yapılan yatırımlar zihnimize geldi, artık kurumların da çevre konusuna daha duyarlı davranacağını düşünüyorum zira başka şansımız yok…