Korona salgını tüketim merkezlerinin adresini adam akıllı değiştirdi. İnternet satıcıları artık ana tedarikçi olmanın zirvesindeki yerini sağlamlamaya başladı. Alışveriş merkezlerinin kapanması veya h

Korona salgını tüketim merkezlerinin adresini adam akıllı değiştirdi. İnternet satıcıları artık ana tedarikçi olmanın zirvesindeki yerini sağlamlamaya başladı. Alışveriş merkezlerinin kapanması veya hizmetlerinin kısıtlanması, interneti güçlendirdi.
Büyük market zincirleri arık hemen bütün sokaklarda kendini gösteriyor.          İhtiyaçların temin şekilleri hızla değişiyor. Gima ve Tansaş gibi market zincirleri büyükşehirlerde insanın alışveriş alışkanlığını değiştirirken, BİM, Diasa, Şok, A101 gibi marketler mahallelere ve sokaklara şube açmak suretiyle bakkalları ortadan kaldırdı. Mahalle bakkalının adını artık bilen, tanıyan oldukça azaldı. Küçük şehirlerimizde bile ekmek ve sigara dışında bakkala uğrayan kalmadı.
Neden artık bakkala kasaba veya mahallenin esnaflarına eskisi kadar tedarik amaçlı uğranmıyor? Bunun çok fazla cevabı var. Büyük marketler daha ucuz. Ne ararsan buluyorsun. Hatta ihtiyacın fazlasını bile bulunuyor. İki öteberi almak için girilen marketlerden iki öteberiden başka ne varsa alınıyor.
Büyük alışveriş merkezleri sosyal etkinlik merkezleriyle cazibesini bir adım daha geliştirdiler. Berberinden kuaföründen doktorundan çocuk eğlence alanlarına kadar her türlü sosyal kültürel ve ekonomik faaliyetlere uygun alışveriş merkezleri de açılıyor artık. Mahalle esnafında nelerin değişeceğini tasavvur etmek zor değil.
Elektronik ve beyaz eşya internetten satın alınıyor neredeyse. İnternet mağazaları giyim kuşamda da etkin hale gelmeye başladı. İki saat üzerine elbise uyduramayan bayanlarımız prova bile yapmadan internetten gördüğü elbiseyi alabiliyor. Daha ucuz mutlaka. İnternet mağazaları televizyonlara daha çok reklam veriyor. Demek ki çok kazanıyorlar.
Teknoloji ilerledikçe tüketim şekilleri de değişiyor. Bir tık veya bir aloyla hemen tedarik sistemleri yakın gelecekte nereye ulaşır bilinmez ama günümüzde insana ihtiyacı olmayanları da satın aldırıyorlar.
Cep telefonlarına indirilen uygulamalar, sürekli beni al diye gelen reklamlar, tüketim merkezlerini artık insanların cebine koydu. Hepsiburada, N11, Trendyol, Amazon, Alibaba, Aliexpress başta olmak üzere çok sayıda internet satıcısı bilgisayar ekranlarının yarısını işgal etmiş durumda.
Korona salgını, kargo şirketlerinin iş yükünü iki üç katına çıkardı. Personel dağıtıma yetişemiyor. Zincir marketler evlere servis hizmetlerini hızlandırmak zorunda kalıyorlar. Yeni tedbirler almak suretiyle bunu da yakın zamanda çözecekler. Çünkü zincir marketler, internetten satışlarını da artırmaya başladılar.
Lokanta ve kafeteryalar da evlere servis hizmetini geliştirecekler. Evlere çay servisi yapılır mı bilinmez ama yemek servisi yapılıyor artık. Kuru fasulye siparişi verilebiliyor. Uber sistemleri, dünyanın büyük şehirlerinde hayalet mutfakları çoktan oluşturdular.
İnsanların sosyal hareketlerinin kısıtlanması, sanal alemi daha da güçlendiriyor. Uzaktan eğitim sistemleri çok daha yaygın hale gelecek gibi görünüyor. Bilişim sistemleri çok yakında diploma ve sertifikasyona yönelik eğitim sistemlerini ve okullarını oluşturacak. Altyapı hazır zaten.
AVM’lerdeki mağazaların çoğu, internetten daha çok satıyor. Sanal marketler çok daha fazla ürün sunuyor. Aynı ürünü birçok satıcı aracılığıyla müşterisiyle buluşturuyor. Kıyaslama şansı sunuyor. Alışverişin yön değiştirmesi kaçınılmaz görünüyor.