Memleketin otomobili olacak. Kartal, Doğan, Şahin, Serçe, Anadol da bizim otomobillerdi ama yabancıların kurduğu fabrikalarda üretiliyorlardı.

Memleketin otomobili olacak. Kartal, Doğan, Şahin, Serçe, Anadol da bizim otomobillerdi ama yabancıların kurduğu fabrikalarda üretiliyorlardı. Renault’un ve Fiat’ın Bursa’da kurulu fabrikalarında, motor, şanzıman ve bazı önemli parçalar dışında birçok parçası Bursa ve çevresinde bulunan yan sanayi adını verdiğimiz tesislerde imal ediliyor. Hatta bazı modellerde yerli malı parça sayısı ithalleri yakalayabiliyor. Aynı modeller dünyanın farklı yerlerinde de üretiliyor. Hatta Bursa’daki fabrikalardan dünyanın dört bir tarafına araç gönderiliyor.
Bakalım yerli ve milli İtalyan yapımı, Kore’nin eski modeli TOGG için neler yapılmış.
Gazeteler şöyle diyor. Türkiye'nin 60 yıllık hayali gerçek oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle tanıtılan Türkiye'nin Otomobili büyük beğeni topladı.
İlk araç 2022'de banttan inecek. Bant nerde? Bandı yapması çok kolay değil.
Büyük beğeni toplayan yerli oto 'doğuştan elektrikli'. 300 ve 500 kilometre menzil seçeneklerine sahip. Türkiye'nin Otomobili, 30 dakikanın altında hızlı şarj ile yüzde 80 doluluğa ulaşıyor. 300 km gidiyorsunuz, yarım saat şarj yapıyorsunuz, ardından 200 km daha gidiyorsunuz.
Araç 200 beygir güç ile 100 km sürate 7.6 saniyede çıkıyor. Bu arabanın 400 beygir güçte olanı aynı hıza 4.8 saniyede çıkıyor. CEO öyle diyor. Hız meraklıları koltuğa yapışacak.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, "Hayalimiz, tüm hakları ülkemize ait olan, tasarımcılarımızın ve mühendislerimizin emekleriyle yoğrulan, milli teknolojilerle üretilen, dünyaya adımızı duyuracak bir otomobile sahip olmaktı. Elini taşın altına koyan babayiğitler ortaya çıktı ve Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nu (TOGG) kurdu. Kendilerine çok teşekkür ediyorum" dedi.
Yerli ve milli arabanın CEO’su ürün gamında 15 sene içinde 5 model olacağını vurgulayarak, "İlk 2 senede SUV'la başlayıp, akabinde 18 - 24 ay içinde C segment sedanımızı getireceğiz. Bu markanın isimlendirme sürecini önümüzdeki sene ortası tamamlamayı düşünüyoruz" dedi.
Çocuklara isim bulma işi önümüzdeki senenin ortalarına doğru tamamlanmış olacak inşallah.
Karamsar olmamak lazım. En azından bir şeyler olacak gibi görünüyor. Araç çift motorlu olacak. Elektrikli olduğu için ucuz olacakmış. Böyle bir düşünceye sahip olması insanı ister istemez endişelendiriyor.
Merak eden bakıversin. Halen Türkiye’de satışı devam eden bazı araçlar var. Elektrikli olanın fiyatı diğerinden 30-40 bin lira daha fazla. İnsan ceo olunca bilmesi gerekir. Elektrikli olduğu için daha ucuz olabilir mi? Ev elektriğiyle çalışan vantilatör motoru mu yakacaklar.
Yerli ve milli otomobil hafızayla ortaya çıkar. Türkiye’nin otomobil hafızası yok değildir. Ancak araştırma ve geliştirme altyapınız yoksa farklı bir ürün çıkaramazsınız. Bursa bölgesi öteden beri hemen her türlü parçayı yapabilecek yeteneklere sahip. Ancak sürekli hizmet sektörü olarak işlev görüyor.
Atak helikopterini kardeş Pakistan’a satmaya kalktık. Rolls Royce firması motorunu vermedi.
Tank palet fabrikasını 50 milyon dolar revize parasıyla yabancılara veren zihniyet, bu araba işiyle şov yapıyor sanki.