.

 
Malum bu sene desteklemeler çok geç açıklandı. Güneyimizde operasyon var. Devletin öncelikleri değişti. Hal böyle olunca arıcılar arılarını birleştirdi ve kovan sayısı epey azaldı.
Resmi gazetede yayımlanan tebliğe göre, desteklemelerde artış var. Ancak girdilerdeki artışın çok gerisinde kalan bir destekleme artışı var.
Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli'ne göre yem bitkileri desteğinde dekar başına olmak üzere, sulu yonca için 90 lira, kuru yonca için 40 lira, korunga için 90 lira, hasıl arpa ve buğdaya 30 lira, tek yıllık yem bitkileri için 60 lira, silajlık sulu mısır için 100 lira, silajlık kuru mısır için 40 lira, yapay çayır mera için 150 lira, diğer çok yıllık yem bitkilerinde sulu olanlar için 90 lira, kuru olanlar için de 40 lira destek verilecek. Yem bitkileri yetiştiriciliğinde özellikle yapay mera tesislerinde önemli destekler var.
Yer altı sularının yetersiz olduğunun tespit edildiği havzalarda da yine kışlık tek yıllık baklagil yem bitkilerine ilaveten % 50 daha fazla destek verilecek. Bir yerde nadas alanlarının daraltılması ve kaba yem üretimi özendiriliyor.
Seralarda bambus arısı kullanan üreticilere koloni başına 60 lira ödeme yapılacak.
Hayvancılık alanında, programlı aşıları tamamlanmak kaydıyla 4 ay ve üzeri yaşta, destekleme yılında ilk doğumunu yapan ve ilkine buzağılama yaşı en fazla 810 gün olan düvelerin buzağılarıyla son 2 buzağılama arası süre en fazla 450 gün olan ineklerin doğan buzağıları için 350 lira destek ödenecek.
20 baş ve üzeri sağmal inek varlığına sahip işletmelerde, doğuran saf sütçü ırk inek varlığının en fazla yüzde 60'ının (5 yaş ve üzeri olanlar dahil), etçi ırk boğalardan bakanlıkça izinli tabii tohumlama boğaları veya suni tohumlama sonucu doğan buzağılarına 600 lira destek sağlanacak. Orta ve büyük ölçekli işletmelerin sıkıntısı çözülmeye çalışılıyor.
Ankara’nın doğusundaki illerde buzağı desteklerine 100 lire ilave ediliyor.
Yerli çoban bulup da çalıştırana yıllık 5 bin lira ödeme yapılacak.
Damızlık koyun-keçi yetiştiriciliğinde anaç koyun-keçi başına 25 lira, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta anaç tiftik keçileri için ilave 20 lira ödeme yapılacak.
Arı yetiştiricilerine de arılı kovan başına 15 lira, damızlık ana arı için ise bakanlık kayıt sistemine kayıtlı arıcılara sattıkları damızlık ana arı başına 80 lira destek sunulacak. Ana arı fiyatları artacak demektir.
Yurt içi sertifikalı tohum kullanım desteği çerçevesinde, dekara aspir, kanola, susam için 4 lira, çavdar, tritikale, yulaf için 6 lira, çeltik için 8 lira, arpa, buğday için 8,5 lira, yer fıstığı için 15 lira, yonca için 30 lira, kuru fasulye, mercimek, nohut, soya, fiğ, korunga ve yem bezelyesi için 20 lira, patates için 80 lira ödeme yapılacak.
Sertifikalı fide/fidan kullanım desteği bodur-yarı bodur meyve fidanları ile bahçe tesisi, çilek fidesi için dekar başına 400 lira, diğer meyve fidanları (bağ, nar ve muz hariç) ile bahçe tesisi dekar başına 280 lira olacak.
Liste oldukça uzun. Bakanlığın sayfasında hemen her ürüne destek var. Kurtarmaz ama hiç yoktan iyidir.