Tüm dünyayı etkisi altına alan ve Türkiye’de de 11 Mart’ta görülen ilk vakanın ardından İçişleri Bakanlığının, Sağlık Bakanlığının da tavsiyesi ile aldığı yasak ve kısıtlamaların ardından Coronavirüs ile tanıştık. Coronavirüsün yayılmaması için özellikle insanların toplu halde bulunabileceği tüm faaliyetler yasaklandı. Bu yasaklardan kafeler, lokantalar, berber ve kuaförler, fast food zincirleri AVM’ ler etkilendi. Bu iş kolları uzun bir süre kapalı kalacakları dönem için kepenklerini indirdi.

Ancak Coronavirüs salgınının yayılmaması için alınan tedbirlerden Oteller, otobüs ve hava yolu şirketleri turizm acenteleri, rehberler yani Türkiye’ nin bacasız sanayisi olan turizm en büyük darbeyi aldı. Turizim insan hareketi Türkiye dahil tüm ülkelerin sınırlarını kapatması ile adeta bir anda durdu. Seyahat yasakları ve kısıtlamaları Türkiye içinde de bir ilden diğer bir ile gitmeyi mümkün kılmayınca iç turizmde durdu. İlk dönem turizm sektöründe bulunan firmalar sabırla Coronavirüs  yasak ve tedbirlerinin kalmasını ve sektörün en azından iş yapar konuma gelmesini ümit ederek çok uzun bir süreyi faaliyet yapamadan geçirdi. Turizm sektöründe faaliyet gösteren ve çok geniş bir yelpazeye sahip olan turizm alt birimleri yasak ve kısıtlamalar ile yaklaşık 3 ay gibi uzun bir süreyi yetişmiş personellerini işten çıkarmadan zar zor geçirdi. Dünya, Türkiye’de turizmin sorunları ne ise aynı sorunlar Çanakkale turizmi içinde aynı yıkıcı dalga ile turizm iş kolunu vurdu. Çanakkale turizmcileri en hareketli sezona girdikleri gün içişleri bakanlığının yasak ve kısıtlamaları ile adeta şok oldu. Çanakkale turizminin altın ayları Mart, Nisan, Mayıs ayları Çanakkale turizm adeta tatil yaptı. Yeni normalleşme sürecine girildiği Haziran ayında da İçişleri ve Sağlık Bakanlığı turizm ile ilgili Coronavirüs tedbirlerini alarak faaliyete başlamaları beraberinde çok sıkı ve uzun bir hazırlık ve değişim dönemini beraberinde getirirken “Turizmde Artık Hiçbir Şey Eskisi Gibi Olmayacak” söyleminin de ne kadar doğru bir tespit olduğu ortaya çıktı.yapancı turistten 2020 dönemi için umudunu tamamen yitiren ve planlarını yeni normalleşme sürecinde yerli turist için yapan turizmciler alınan tedbirler, vatandaşların turizm anlayışını değiştirmesi ve özelliklede 2020 yılında turizm faaliyetinden vazgeçmesi beklenti içinde olan turizm sektörü bileşenlerine bir darbe daha indirdi. 2020 yılında turizm faaliyetlerini tamamen durduran turizm firmaları yaz sezonunun yarısından fazlasının tamamlanması ile zaten iş yapamadıkları kış aylarına yaklaştıkta umutlarını ger geçen gün kaybediyor. Turizmcilerin umutlarını kaybetmesine Çanakkale’den bir örnek Turizmci İsmet Balkan’dan geldi. Balkan turizmci olarak sektörün içinde bulunduğu durumu “ Hep Birlikte Felakete Sürükleniyoruz” cümlesi ile özetledi. Balkan turizm sektörünün bugününü değerlendirdiği açıklamasında  “Turizm de nedir? diyenlere Turizm varsa ve iyiyse, acenteci güler, otelci güler,çiftçi güler, berber güler, şoför güler, tekneci güler, otobüsçü güler, restorancı güler, barcı güler, tekstilci güler, balıkçı güler, eğitimci güler, televizyoncu güler, radyocu güler, reklamcı güler, garson güler, komi güler, aşçı güler, sanayici güler, ren a car'cı güler, dondurmacı güler, mısırcı güler,dövizci güler,bankacı güler, güler de güler. Daha yazmak istemiyorum çünkü saymakla bitmez. Tabi bunun yanında ekonomi de hızlanır ve büyür.” İfadelerine yer verdi.

TURİZMCİ ESNAFI KURTARMA PLANI OLUŞTURULMALI
Balkan turizmi değerlendirdiği açıklamasının devamında “Peki ya turizm yoksa ve bitmek üzereyse (şimdi olduğu gibi) !!!! işte o zaman bırakın gülmeyi yarınımızı düşünemeyecek hale geliriz. O yüzden acilen turizmden ekmek yiyen herkes, her birim "Turizmci Esnafı Kurtarma Planı" üzerinde çalışmalı ve yetkililere seslerini duyurmalıdır. Bu manada başta Esnaf Odaları, Ticaret Odaları, TÜRSAB, Belediyeler, Kaymakamlıklar, Valilikler, Milletvekilleri olmak üzere tüm meslek birliklerini, Turizm ve Kültür Bakanlığını, Ulaştırma Bakanlığını, Maliye Bakanlığını, Sosyal Çalışma ve Güvenlik Bakanlığını, Sağlık Bakanlığını, Kalkınma Bakanlığını, Ekonomi Bakanlığını, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığını hassasiyetle bu kurtarma planı üzerinde çalışmaya davet ediyorum. Turizmi bir an önce canlandırmamız lazım yoksa aksini düşünemiyorum bile, hep birlikte felakete sürükleniyoruz. Allah yardımcımız olsun.”
Ogün İnal