Coronavirüs Salgınının Türkiye’ de görüldüğü 11 Mart ayında İçişleri Bakanlığının Sağlık Bakanlığınında görüşlerini alarak uygulamaya koyduğu Coronavirüs yasak ve kısıtlamaları bir çok iş sektörünü olumsuz etkilemiş, cafeler, lokantalar, berber ve kuaförler AVM’ ler kapanması yasak ve tedbirler kapsamında insanların toplu halde yapacağı seyahat gezi ve benzeri faaliyetlerde yasaklanmıştı. Bu Yasak ve kısıtlamalardan turizm en çok etkilenen sektör oldu.
 
Uluslararası seyahatlerin yanı sıra Türkiye’ de şehirlerarası tüm yolculukların yasaklanması turizmi adeta bitirdi. Yasak ve kısıtlamalardan turizm sektöründe Turizm acenteleri, tur operatörleri, oteller, seyahat firmaları, hava yolları firmaları olumsuz etkilendi. Türkiye’ de yeni normalleşme sürecine geçildiği haziran ve temmuz aylarında da yasak ve kısıtlamalar kalksa da turizm seyahat firmalarına, turizm konaklama tesislerine “Güvenli Turizm Sertifikası” alma zorunluluğu getirildi. Kısa süreçte tüm turizm acenteleri, konaklama tesisleri ve seyahat firmaları zorunlu hale gelen sertifikalarını aldılar. Çok uzun süreden buyana Coronavirüs nedeni ile iş yapamayan turizm firmaları oteller ve seyahat firmaları küçük küçük olsa da iş yapmaya başlarken sektörden beklenen hareketliliğe henüz ulaşılamadı. Çanakkale’ de bulunan turizm firmaları Çanakkale’nin turizmdeki en yüksek döneminin neredeyse orta bölümüne gelirken Çanakkale’ nin doğa güzellikleri, denizi ve tarihi değeri ile turizmde önemli bir nokta olan Assos’ ta turizmciler yaz sonuna kadar şimdiki turizm hareketliliğinin devam etmesi durumunda yılı kurtacakları konusunda hemfikirler. Çanakkale’nin dünya turizminde bilinen yerleri arasındaki Assos turizm merkezinde dört otel ile hizmet veren Eden Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Selimoğlu Coronavirüs sürecinde büyük darbe alan turizm mi değerlendirdi. Tecrübeli turizmci Hilmi Selimoğlu Assos’da kendi otelleri dahil diğer otellerden aldıkları bilgilere göre, bölgede doluluk oranlarının %60-70 arasında gittiğine dikkat çeken Selimoğlu, “Böyle devam ederse sezonu kurtarırız” dedi. Selimoğlu değerlendirmesinde “Daha öncede öngördüğüm üzere, Corona sonrası gelişmeler hep düşündüğüm gibi geçiyor. Bahsettiğim gibi turizmin Kuzey Ege’den başlayacağını söylemiştim Aynen de öyle oldu. Daha sonra da Güney Ege’ye iner demiştim. Yabancılar gelmediği sürece güneyde maalesef bir şeyler olmayacağını söylemiştim. Şükürler olsun ki, bölgemizde biz ve arkadaşlarımızın doluluk oranları %60-70’lerde. Bu doluluk oranlarının ne kadar devam edeceğini bilemiyoruz. Böyle devam ederse sezonu kurtarırız. Bunun yanında güneydeki arkadaşlarımıza hep beraber üzülüyoruz.  Maalesef mevcut politikalar bu hale getirdi bizi. Almanya’nın, Yunanistan’ın ve Avrupa Birliği’nin açılmaması, uçakların uçmaması Turizmi bitirmiştir bana göre. Ve de böyle devam ederse bitirmeye devam edecektir. Bu arada sektörümüzde iflaslar, satışlar, icralar başlayacaktır. Bu konuya üzülmemek içten değil. Devletimizin bir an önce bu işlere bir el atması lazım. Uluslararası, milletler arası Avrupa Birliği ile ilgili olan ilişkilerin yeniden elden geçirmesi lazım. Bunun yanında hiçbir şey yokmuş gibi birde Ayasofya’yı çıkarttık. Bana göre tüm bunların üzerine buda tuzu biberi oldu bana göre” dedi.

ÇANAKKALE GÜVENLİ TURİZM SERTİFİKASI KONUSUNDA ÇOK DUYARLI
Selimoğlu, Çanakkale’nin güvenli turizm sertifikası alma konusunda en duyarlı bölge olduğunu ifade ederek “Bölgemiz Assos, Assos dedimse Çanakkale. Sertifika konusunda en duyarlı olan bölgeyiz. Çanakkale merkezdeki otellerimiz, bölgemiz Assos’ daki otellerimiz Türkiye geneline bakarsanız beklide birçok bölgeden çok önde değer vermiştir sertifika konusuna. Biz umutluyuz. Misafirlerimize buna göre hizmet veriyoruz. Her şeyin önlemini alıyoruz. Her şekilde misafirlerimizi de bölgemize bekliyoruz. Bölgede Eden Group olarak dört otelimiz var. Şu anda doluluk oranlarımız % 60-70 oranında. Buda bizi memnun ediyor. Belki bayram dolayısı ile bu oranlar % 80-90’a çıkar ama bu doluluklarda bizi mutlu ediyor. Bayramla ilgili rezervasyonlar alıyoruz. Erken rezervasyon ile ilgili seyahat acentelerimiz tarafından gelen indirimli çok sayıda rezervasyonun çoğu maalesef iptal oldu. Yeni rezervasyonlar alıyoruz. Otomobili olan vatandaşlarımız İstanbul, Bursa, İzmir gibi yerlerden biniyor aracına ve  üç dört saatte buraya geliyor. Hafta sonu dahi olsa kısa da olsa bir tatil yapıyor, dinleniyor ve dönüyor. Bu bakımdan bizim bölgemiz biraz daha şanslı” dedi.
 
Hasan Sami Er