Belediye sınırları dışına ya da dışından yapılan okul servis hizmetleri için taşımacının, Bakanlıkça düzenlenen ve yapılacak taşımanın şehirlerarası veya il içi olmasına bağlı olarak B2, D2 veya D4 yetki belgelerinden birine sahip olma zorunluluğu ve bu belgenin şu an verilmeyişi, mücavir alan dışındaki okullara öğrenci taşıyan S plakalı araç sahiplerini mağdur etti.
Mevcut D4 belgeli araçlara, Çanakkale Belediyesi,  trafik yoğunluğundan dolayı Merkez’den öğrenci toplamaya izin vermeyince esnaf arada kaldı. Şoförler ve Otomobilciler Oda Başkanı Mehmet Ali Demir, “Bu sıkıntı Türkiye genelinde yaşanan bir sıkıntı.  S plakalılar yetki alanı dışına çıkamıyor. Yetki alanı dışına D4 S belgeli araçlar çıkıyor. Onlar da şehir için de öğrencileri toplamak için belediyeden izin almak şartını taşıyor. Çıkan kanunlar büyük şehirler için çıkıyor ama bizim gibi küçük illerde sorunlar çıkıyor.  Ulaştırma Bakanlığı bir an önce çözüme kavuşturmalı” dedi.

Şoförler ve Otomobilciler Oda Başkanı Mehmet Ali Demir, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “S plakalı servis araçlarına, örneğin Küçükkuyu’daki öğrencisini Edremit’te okula götürebilmesi için, mevcut belediyeden izin almak şartı ile D4 S belgesi veriliyordu.  Biz 2 Temmuz’dan beri,  Sarıcaeli, Başakşehir, Özbek Köyü’ndeki okullara, s plakalı aracın öğrenci taşıması için,  belediyede ilgili şube müdürlüklerine, Trafik Şube Müdürlüğü’ne, yazılar yazdık. Okul açıldıktan sonra servis araçları sıkıntı çekmesin diye uğraştık.  Bu çocuklar da bizim çocuklarımız. S plakalı araçlar mücavir alan dışına çıkamıyor” dedi.

“BU SIKINTI TÜM TÜRKİYE’DE VAR”
Bursa Belediyesi Ulaştırma Müdürlüğü’ne görüş sorduklarını ifade eden Demir, “Vali Orhan Tavlı, bu konuda görüş sorulmasını talep etti. Bursa Ulaştırma Müdürlüğü’ne hem ben hem emniyet görüş sordu. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Kara yolları Genel Müdürlüğü’nden görüş alındı.  CİMER’e de yazdım.  Bizim gibi küçük iller de mücavir alan dışındaki okula, fabrikaya, servis taşımacılığı konusunda sıkıntı çekiyor.  S plakayı belediye veriyor,   D4 belgesini de Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Bölge Müdürlükleri veriyor. Valimiz ve vekillerimize de bu sıkıntıyı anlattık. Bu sıkıntı sadece Çanakkale’de değil, Türkiye genelinde yaşanan bir sıkıntı” dedi.

“KANUNLAR BÜYÜK ŞEHİRLER İÇİN ÇIKIYOR AMA BİZİM GİBİ KÜÇÜK İLLERDE SORUNLAR ÇIKIYOR”
 S plakalılar yetki alanı dışına çıkamıyor. Yetki alanı dışına D4 S belgeli araçlar çıkıyor.  Onlar da şehir için de öğrencileri toplamak için belediyeden izin almak şartını taşıyor.   Büyük şehirler için çıkan kanunların küçük şehirlerde sorunlara neden olduğunu iade ederek sözlerini tamamlayan Demir, “Devlet okullarındaki taşımalı sistem bu yönetmeliğin dışında yer alıyor.   Şu anda ise D4 S belgesi verilmiyor. Bakanlığın olur yazısı ile Merkez’e bağlı okul ve fabrikalara S plakalı araçlar da servis çekebilir. Bunun da örnekleri var.  Belediye ya da İl Trafik Komisyonu’nun bu konuda yapacak bir şeyi yok. İl Trafik Komisyonu’nun da S plakalı araçları mücavir alan dışına çıkaramaz.  Dışarıdaki D4, D2 belgeli araçlara da Çanakkale Belediyesi, Merkez’den öğrenci toplamaya izin vermiyor. Ulaştırma Bakanlığı da D4 S belgesi olmayan araçları mücavir alan dışına çıkamıyor. D4 S belgesi şu anda verilmiyor. Hal böyle olunca esnaf arada kalan oluyor.  Bu belgelerin yeniden verilmeye başlanması lazım.  Mücavir alan dışında şu an iki özel okulumuz var. Çıkan kanunlar büyük şehirler için çıkıyor ama bizim gibi küçük illerde sorunlar çıkıyor” dedi.

Dilek Akşen