Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü,  Bayramiç İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Haftası’nda okullarda Atatürk ve Uygarlık konulu yarışmaların duyurusunda yer alan "Bayram" ifadesi, hakkında açıklama yaparak ‘ifade hatası’ dedi ve konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. 

 Konuyu gazetemize değerlendiren Eğitim İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş, ilçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Etik’in daha önce de yanlış uygulamaları olduğunu hatırlatarak, “Bu etkinlikler çok anlamlı olmakla birlikte rutin uygulamalardır. Hata diyelim ki sehven yapıldı, bunu inceleyip, imzalayan bir yetkili de mi yok?” diyerek bunun affedilemez olduğunu ve Etik’in derhal görevinden istifa etmesi gerektiğini belirtti.
 
 
Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bayramiç İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Haftası’nda okullarda Atatürk ve Uygarlık konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında, ödüllerin verilmesi bölümünde yer alan "Bayram" ifadesi, hakkında açıklama yaparak ‘ifade hatası’ dedi ve konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. 
 
“BU SAYGISIZLIK DEĞİL Mİ?
 
Konuyu gazetemize değerlendiren Eğitim İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş,  yapılan hatanın saygısızlık olduğunu ifade ederek, “10 Kasım Atatürk’ü Anma Haftası kapsamında bir etkinlik düzenliyorsunuz, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’sün. Böyle önemsiz bir tavır gösteremezsiniz. Bu etkinlikler çok anlamlı olmakla birlikte rutin uygulamalardır.   Hata diyelim ki sehven yapıldı, bunu inceleyip, imzalayan bir yetkili yok mu?  Açıklamada, ‘kamuoyuna yansımadan’ ifadesi de kullanılmış, bu kamuoyuna duyurulmuyor ki, okullardaki öğrenciler için hazırlanıyor. Okullara dağıtılmış, duyurulmuş. Daha nasıl kamuoyuna yansıyacak? Bu konu birçok insanın hassas olduğu bir konu.  İnsanlar bu konu ile ilgili tepki göstermese idi,  O yazı öyle duracak ve kullanılacaktı. Bu saygısızlık değil mi?” dedi.
 
“ETİK DIŞI İLK UYGULAMA DEĞİL”
 
İstanbul Bahçelievler Kocasinan Şehit Samet Kırbaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi müdürü olarak görev yaptığı dönemde, Mehmet Etik'in başlattığı uygulama, ilçede tartışmalara neden olmuş, Cuma günleri okulun spor salonunu derse kapatan Müdür Etik, Cuma namazlarını burada toplu olarak kılma kararı almıştı.  2017 yılında bu uygulamaya imza atan Müdür Etik, 2018 yılında İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak görev yaptığı Bayramiç’te de benzer bir uygulama başlatmış, ‘’Cuma Namazı İzni’’ genelgesini yanlış uygulayıp, Çanakkale valiliğinin onayını almadan, Bayramiç ilçesinde ki okulların Cuma günleri mesai saatlerini ve zaman çizelgelerini değiştirilmesi talimatını vermişti.
 
“BÖYLE SORUMSUZLUK OLMAZ”
 
 Bunun ilk sorumsuzluk olmadığını da sözlerine ekleyen Mantaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Etik’i istifaya davet ederek, “Çok kısa sürede kariyer basamaklarını tırmanan şube yöneticileri sorumludur. Her seferinde mahkeme kararı ile atanan bir ilçe müdürü var.  Koltuğunu oturur oturmaz, hemen görevden alınıyor. Geçtiğimiz yıl Bayramiç İlçe Müdürlüğü,  Cuma Namazı Genelgesi’ne aykırı olarak, tüm okulların saatlerini cuma namazı saatlerine göre ayarlamışlardı. Valilik onayına sunma gereği ile bile duymamışlardı, suç duyurusunda bulunmuştuk ama sonuç çıkmadı.   Bayramiç İlçe Müdürlüğü’nde cumhuriyet ve Atatürk konusunda özenli işler yapılmıyor.  Biz sendika olarak tüzük ve ilkelerimiz gereği bu konuda çok duyarlıyız.   Bu affedilir değildir. Bayramiç İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Etik’in derhal görevini bırakarak istifa etmesi gerekir.  Böyle sorumsuzluk olmaz” dedi.
 
 
Olayın ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 
“KONUYLA İLGİLİ İNCELEME/SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞTIR”
 
“Bayramiç İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 81. yıldönümü münasebetiyle “Atatürk ve Uygarlık” konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışması düzenlemiştir. Yarışma koşullarının okullarımıza tebliğ edildiği yazışmadaki ‘ifade hatası’ henüz kamuoyuna yansımadan düzeltilmiş,  yazışmalar güncellenmiş ve sorumlular uyarılmıştır. Ayrıca, konuyla ilgili inceleme/soruşturma başlatılmıştır.
 Yazım hatasının ‘sehven’ yapılmış olduğu anlaşılır durumda olmasına ve düzeltilmesine rağmen kamuoyunda maksatlı bir algı oluşturulmak istendiğine büyük bir üzüntüyle şahit olmaktayız. Oluşan hassasiyet nedeniyle aziz milletimizden özür diliyor, aramızdan ayrılışının 81. Yıl Dönümünde Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz.”
 
Dilek Akşen