Merkez İlçe’ye bağlı Musaköy'ün, bu zamana kadar seçilen en genç muhtarı Salih Şahin, köylerinin gelişmesi ve köylü kadınların ekonomik özgürlüklerini elde ederek, ürettikleri ürünlere değer katmaları için başlattığı kooperatif çalışmalarına hızla devam ediyor.
Tüm masrafları kendi cebinden karşılayarak, köy sakini 50 kadını Bursa'ya kültür gezisine götüren Muhtar Şahin, “Kooperatif çalışmaları öncesinde kadınlara moral sağlamak istedik.  Bursa’da bir kooperatifi ziyaret ederek, çalışmaları yerinde görmelerini de sağlamış olduk. Hem görüş açıları zenginleşsin, hem sosyalleşerek yeni üretim alanlarına odaklanabilsinler diye bu tür gezileri çok yerinde buluyorum. Bu zamana kadar böyle bir üretim sürecine girmediler. Önümüzdeki süreçte İzmir’de bulunan kooperatifleri de ziyaret edeceğiz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde de köyümüzdeki kadınlarımız ile birlikte Ankara’ya gezi düzenleyeceğiz” dedi.

Musaköy'ün, bu zamana kadar seçilen en genç muhtarı Salih Şahin, tüm masrafları kendi cebinden karşılayarak, köy sakini 50 kadını Bursa'ya kültür gezisine götürdü. Profesyonel rehberler eşliğinde tarihi kenti gezen Musaköylü kadınlar, kültür gezisinin yanı sıra bölgedeki kooperatifleri de gezerek, bilgi alışverişinde bulundu.
Köyün ve kadınların gelişmesini çok önemsediğini ifade eden Muhtar Şahin, köydeki en önemli sorunlardan birinin dağdan gelen suyu, köyün su deposuna getirmek diğerinin de tapulu 813 dönümlük arazinin orman vasfına sokulması olduğunu anlattı.

Musaköy’de ilk defa sizin gibi genç bir muhtar görüyoruz?
“Ben köyün ilk genç muhtarıyım. Dedem de 30 seneye yakın köyümüzde muhtarlık yaptı. Ben köy içinde zaten aktif bir gençtim. Köylülerimiz de bana bu işi yapacağımı söylüyordu. Ben de seçimlerde aday oldum.  Eşim de destek olunca kısa süre içerisinde aday oldum.”

 Kadın kooperatifi çalışmanızdan bahseder misiniz?
“Kadınların köy el emeği ürettikleri her türlü ürünü değerlendirebilmeleri için bir kooperatif hazırlığı içerisindeyiz.   Köyümüzdeki bir inşaat başladık. Eski okul binamızı tadilata sokarak kooperatif binası olarak hazırladık.  Aynı binada, köyümüzde ortak kullanılacak bir de yemekhane olacak. Kooperatif çalışmaları öncesinde, kadınlarımıza moral ve motivasyon olsun,  başka illerdeki kooperatif çalışmalarını yerinde incelesinler diye Bursa’ya gezi düzenledik.”

Bu tür geziler kadınların kendilerini geliştirmeleri açısından çok önemli.
Köylü kadınlarımızı daha çok çeşitli etkinliklerde bir araya getirmeyi planlıyorum. Hem görüş açıları zenginleşsin, hem sosyalleşerek yeni üretim alanlarına odaklanabilsinler diye bu tür gezileri çok yerinde buluyorum.  Bu zamana kadar böyle bir üretim sürecine girmediler. Önümüzdeki süreçte İzmir’de bulunan kooperatifleri de ziyaret edeceğiz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde de köyümüzdeki kadınlarımız ile birlikte Ankara’ya gezi düzenleyeceğiz.   Kooperatifte iş birliği ile üretim yapacağımız 50 kadın var.   Çok hevesli ve istekliler. Onların bu isteği bizi harekete geçiriyor. Kalkınma hamlesinde ne gerekiyorsa onu yapacağız.”

Köydeki gençler konusunda da çalışmalarınız olacak mı?
“Gençlerimizin çoğu üniversitede.10 köylü gencimiz şu anda dışarıda üniversite okuyor.  15 öğrencimiz lise öğrenimini sürdürüyor. Ortaokulda öğrencilerimiz var. Köyümüzde neredeyse okumayan gencimiz yok gibi. Benim jenerasyonum ve öncesinde okuma oranı düşüktü ama şimdilerde köyümüzde meslek sahibi gençlerimizin sayısı arttı. Kadınlarımızın da, kendi el emekleri ile çağı yakalamasını hedefliyorum.”

Köyünüzde çözülmeyi bekleyen sorunlar var mı?
“Köyümüzün şu anda en büyük sorunu su.  Dağdan gelen bir suyumuz var.1982 yılında köyümüzün insanları çapa, kürek ile bir suyolu açmış ama dağa çıkabilecek araçlar yok. Köyün bütün ihtiyacını görecek suyumuz var ama boşa akıtıyoruz.  Bu suyu köyümüzün deposuna getirmek öncelikli sorunumuz.”

Bir de arazi meseleniz vardı, tapulu 813 dönümlük arazinizin orman alanına dönüştürülmesi konusunda dava açacaktınız?
“İkinci sorunumuz dedelerimizden kalma, tapuları olan 813 dönümlük Lâpseki yolundaki arazimizin ormana geçmesi, ağaçlandırılması ve bizim hak talep edemeyişimiz.  Önceki dönemlerde konunun takipsizliği ve ilgisizliğinden kaynaklı olarak tapulu arazilerimiz elimizden alınarak orman arazisine dönmüş oldu.    Köylüler ile birlikte Ankara’ya giderek sesimizi duyuracağız.  Konunun takipçisi olacağız.  Milletvekillerimiz ile görüştük. Orman yetkilileri ile görüştük ama yapacak bir şey yok dediler. Sonuçta tapu kayıtlarımızın olduğu bir yere ağaçlandırma yapılmış. Yunanistan’dan bile bir hukuk bürosu bizimle irtibata geçiyor. Bu davaya herkes bakmak istiyor.  Bir avukat ile anlaştık. Kazanamayacağımızı bilsek bile peşini bırakmayacağız.  Orman Bölge Müdürlüğü’ne dava açacağız. Biz hakkımız olan ne ise onu istiyoruz.”

Son çalışmalardan bahseder misiniz?
İl Genel Meclis üyelerimiz her zaman arkamızda. Cami onarımımızı gerçekleştirdik. Köyümüzün alt yapı ve üst yapı çalışmalarını başlattık.  Eski okul binamızı tadilata sokarak kooperatif binası olarak hazırladık.

Dilek Akşen