7.4’lük deprem ile farkındalık
Ankara Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Çanakkale'de İskele Meydanı’na getirilen 'Deprem Simülasyon TIR'ı', 'Afetlere Hazırlık Yılı' etkinlikleri kapsamında halkı bilinçlendirmek ve afetlere karşı farkındalığını arttırmak amacıyla 25 Ekim tarihine kadar açık kalacak.
Bu kapsamda, Deprem Simülasyon TIR'ını ziyaret eden Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Acil Yardım Afet Yönetimi (AYAY) bölümü öğrencilerine, AFAD yetkilileri tarafından deprem esnasında yapılması gerekenler, 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki Gölcük depremi yaşatılarak, uygulamalı şekilde anlatıldı.
İl Afet ve Acil Durum Müdürü Levent Yılmaz’da uygulamalı eğitime katılarak, “Geçmiş yıllarda yaşadığımız depremlerde birçok acı sonuçlar ve izlerin bıraktığını görüyoruz. Bunları bugün ki şartlarda değerlendirdiğimizde bu geçmişte yaşanılan acılarında unutulduğunu görüyoruz. Aslında unutmamamız gereken her daim hazır olmamız, her şeyden önce kendimizi korumak, çevremizdekileri korumak adına neler yapmamız gerektiğini düşünmektir” dedi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından ilan edilen  "Afetlere Hazırlık Yılı" etkinlikleri kapsamında halkı bilinçlendirmek ve afetlere karşı farkındalığı arttırmak amacıyla 21-25 Ekim tarihleri arasında AFAD’a ait Deprem Simülasyon Tırı İskele Meydanı’nda olacak.
09:00 - 18:00 saatleri arasında ziyarete açılan deprem simülasyon tırı ile 5  gün boyunca afet  bilinci eğitimleri verecek ve deprem simülasyonları gerçekleştirilecek. AFAD Eğitim Merkezi Eğitmeni Alper Demir tarafından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi (AYAY) Bölümü öğrencilerine depremden sırasında yapılması gerekenler ve deprem sonrasın da yapılacaklar anlatıldı.
Deprem simülasyon tırında öğrencilere konuşan Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürü Levent Yılmaz, “İlimize, deprem tırımız bir hafta süre ile hizmet verecek. Değerli hocalarımız, sizlere hem uygulamalı olarak hem de görsel olarak, bölümünü okuduğunuz afet yönetimini nasıl, ne şekilde yapılması gerektiği noktasında size ayrıntılı bilgiler sağlayacak. Deprem ne zaman, ne şekilde ve nasıl olduğunu bilemediğimiz bir doğal afet olayıdır. Toplum i eğitimlerle ve görsel olarak bu tarz deprem tırıdır ya da diğer materyaller ile desteklemeye çalışıyoruz. Ancak korku panik yaratır panik hata yaptırır ve can ve mal kayıplarını arttırır. Geçmiş yıllarda yaşadığımız depremlerde birçok acı sonuçlar ve izlerin bıraktığını görüyoruz. Bunları bugün ki şartlarda değerlendirdiğimizde bu geçmişte yaşanılan acılarında unutulduğunu görüyoruz. Aslında unutmamamız gereken her daim hazır olmamız, her şeyden önce kendimizi korumak, çevremizdekileri korumak adına neler yapmamız gerektiğini düşünmektir. Hocalarımız size deprem öncesinde ne tür hazırlıklar yapmamız lazım, nasıl tedbirler almamız gerekiyor, deprem sırasında doğru hareket şekillerimiz ne olmalı ve deprem sonrasında panik yapmadan toplanma alanlarına nasıl, ne şekilde tahliye olunacağı, bununla alakalı hepinizin panik yapmadan tüm ailenizin bir araya toplayabileceğiniz ve bu tip afetlerden nasıl korunmanız gerektiğini can ve mal kaybı yaşanmadan bunları nasıl yapacağımızı hep birlikte göreceğiz” dedi.
Dilek Akşen