“Çizemeyen ressamlar, üretemeyen müzisyenler olacak”
Kararın yanlış ve akıl dışı olduğunu belirten Mantaş, “Bu sınava hazırlananlar arasında toplumun belli bir yüzdelik kesimi var, yani yetenekli çocuklar bu sınava girebiliyor.  Kararla bu bölümlerde okumak isteyip de, rahatlıkla bir diploma alabilecek insanların önlerini açmak, bunu da yetenekle değil, akademik yolla mümkün kılmak gibi bir yaklaşımı var. Yeteneği olan öğrencinin puanının heba olmasına imza atmış olurlar, bir yandan da yeteneksiz olanlar bu bölüme girebilecek. Resim çizemeyen ressamlar, müzik bilgisi olmayan, üretemeyen müzisyenler, çizim yapamayan grafikerler olacak. Sanat alanlarıyla ilgili umut besleyen, gelecek bekleyen gençlerin önünü kesmek akıl dışı bir uygulamadır, sanatı ve sanatın akademik gelişimini baltalıyorlar” dedi.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, YÖK Genel Kurulu kararıyla özel yetenekle öğrenci alan 128 programdan sadece 14'üne merkezi yerleştirmeyle öğrenci alımına geçileceğini belirtti. Beden eğitimi ve spor, resim iş, müzik öğretmenliği başta olmak üzere, resim, müzik, bale, heykel, keman, cam, çalgı eğitimi, çalgı yapımı, opera, orkestra şefliği, oyunculuk, fotoğraf, geleneksel Türk el sanatları, sahne sanatları, seramik, şan, Türk halk oyunları, yaylı çalgılar gibi bölümler yeni dönemde de özel yetenek sınavıyla öğrenci almaya devam edecek. Öte yandan hem özel yetenek sınavı ile hem de merkezi yerleştirme ile öğrenci alan programlardan 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'ndan (YKS) itibaren merkezi yerleştirme ile öğrenci almasına karar verilen 14 program şöyle: "Çizgi film, grafik, grafik resimleme ve baskı, grafik tasarım, moda giyim tasarımı, moda tasarımı, moda ve tekstil tasarımı, rekreasyon, spor bilimleri, spor yöneticiliği, tekstil, tekstil geliştirme ve pazarlama, tekstil tasarımı, tekstil ve moda tasarımı."

“BUTEPEDEN İNME BİR KARARDIR”
Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Eğitim İş Çanakkale Şubesi Başkanı Ahmet Mantaş, “YÖK  özel yetenek sınavı ile öğrenci alan 14 yüksek öğrenim bölümünü bu kapsamdan çıkartmış. Bu bölümler 2020 YÖK Sınavları olan YKS Merkezi Yerleştirme Sınavı ile öğrenci alacak, yetenek sınavı ile almayacak.  Yetenekli çocuklar bu sınava girebiliyordu.  Bundan sonra YKS’de sadece temel yeterlilik testi değil, alan yeterliliğini kazanmaları gerekecek. Bu doğru bir şey değil.  Bu sınava hazırlananlar arasında toplumun belli bir yüzdelik kesimi var, yani yetenekli çocuklar bu sınava girebiliyor.  Bu bölümlerde okumak isteyip de, rahatlıkla bir diploma alabilecek insanların önlerini açmak, bunu da yetenekle değil, akademik yolla mümkün kılmak gibi bir yaklaşımı var. Yeteneği olan öğrencinin puanının heba olmasına imza atmış olurlar, bir yandan da yeteneksiz olanlar bu bölüme girebilecek. Resim çizemeyen ressamlar, müzik bilgisi olmayan, üretemeyen müzisyenler, çizim yapamayan grafikerler olacak. Ama tutunamayacaklar.  Bir anlamda sanat piyasasında da geleceğe hazırlanan bu kadrolarla önünü kesmiş olacaklar. Bu yine AKP’nin politikalarından, gerici eğitim hamlelerinden biri.  Bu duruma çok tepki var, imza kampanyaları düzenleniyor, ciddi anlamda bir sıkıntı var. Tepeden inme bir karardır bu. Kime sordunuz, kimin görüşünü aldınız? Çocukların yetenek alanlarında heba edilmesini istemiyoruz. Kararın iptal edilmesiyle ilgili Eğitim İş olarak yargısal süreç başlatacağız. Yapılan tüm çalışmalara da destek olacağız. Bu anlamda sanat alanlarıyla ilgili umut besleyen, gelecek bekleyen gençlerin önünü kesmek akıl dışı bir uygulama, sanatı ve sanatın akademik gelişimini baltalıyorlar” dedi.
Mine Tarım