Kadın esnaflar işlerinden memnun
Kadın girişimci sayısında diğer illere göre örnek olan kentte, Belediye İş Merkezi’nde de çok sayıda kadın esnaf çalışıyor. 1980’li yılların başından beri kente hizmet veren bu iş merkezi, özellikle yerel esnaf için bir cazibe merkezi olma işlevine sahip olsa da, çoğu girişimci tarafından hem yeni bir proje için yıkılacak olması tedirginliği hem de çarşı vasfını karşılamaması nedeniyle, kiralar çarşı içine göre uygun da olsa tercih edilmiyor.
Merkez bünyesindeki kadın esnaflar işlerinden memnun olduklarını dile getirerek, daha çok girişimcinin Belediye İş Merkezi’ni tercih etmesi ve bir takım yenilikler ile hareketlenebileceğini düşünüyor.
Bijuiteri, parfümeri, çay ocağı, emlakçı, terzi gibi birçok kadın esnafın da dükkân işlettiği Belediye İş Merkezi hem konumu hem de otopark, yeşil alan gibi birçok fiziksel yeterliliği bünyesinde barındırmasına rağmen hak ettiği ilgiyi göremiyor.
Üç yıldır iş merkezinde parfümeri ve bijuteri işleten Nergül Türker, “Daha önce özel bir şirkette, müşteri hizmetlerinde 10 sene çalıştıktan sonra hayallerimi gerçekleştirmek için dükkân açtık. Bir kadının kendi işinde çalışması çok güzel. Biz, daha çok kadının girişimde bulunarak burada dükkân açmasını çok isterim. O zaman burası çok daha hareketlenir. Bana hala ‘Sen burada iş yapabiliyor musun’ diye soranlar oluyor. Burası çarşı kadar kalabalık olmuyor ama içerisinde fatura ödeme merkezlerinin olması buraya daha çok insanın gelmesini sağlıyor. Keşke burası bir cazibe merkezi haline gelse, o zaman alışveriş merkezine alternatif bir merkez de kazanmış da oluruz, yerel esnaf da kazanmış olur” dedi.
“BURASI YIKILACAK DİYE BELKİ BİR YENİLİK YAPILMAK İSTENMİYOR OLABİLİR”
Bijuteri işleten Sevda Meral Akay, “Belediye İş Merkezi’nde çok sayıda dükkân var, çoğu da boş. Burada kiralar çarşı içine göre çok uygun olmasına rağmen, uğrak noktası olmadığı için, tercih edilmiyor. Ancak biz burada iş yapamıyor değiliz. Burası fiziksel özellikleri ile de alışveriş için çok uygun bir alan ancak biraz daha hareket kazandırılması gerekiyor. Burası yıkılacak diye belki bir yenilik yapılmak istenmiyor olabilir ama burada mesela eskiden sinema varmış. Tarihten de örnekler alınarak burasına, basit yöntemler ile hareket kazandırabilir. Biz burada kendimizi reklamla, tanıdıklar ile duyurmaya çalışıyoruz” dedi.
“ÇOK BOŞ DÜKKAN VAR, YIKILACAK DİYE KİMSE TUTMUYOR”
Dönerci Ebru Coşkun, “10 yıldır buradayım, biz merkezin önünde olduğumuz için daha hareketli oluyor. İş Merkezi’nin içerisinde çok boş dükkan var, yıkılacak diye kimse tutmuyor ama bizim burada işimiz çok iyi. Şimdi yanımızda bir mağaza var, çarşı içerisinde beş bin lira kira verdiği için buraya gelmiş, işleri de iyi gidiyor” dedi.
“DÜKKÂN KİRALARI ÇOK UYGUN AMA HAREKETSİZ OLDUĞU İÇİN KİMSE TERCİH ETMİYOR”
Emlakçı Hülya Sevinç, “ 5 yıldır burada dükkân işletiyorum. Merkez için yıkılıp, yeniden yapılacak diyorlar ama henüz bir şey yok. Burada dükkân kiraları çok uygun ama hareketsiz olduğu için kimse tercih etmiyor” dedi.
“FARKLI SEKTÖRLERDEN YENİ İŞLETMELER AÇILSA BURASI DA BİR ÇARŞI ÖZELLİĞİ KAZANIR”
Büfe işletmecisi Nesrin Manavoğlu, “Altı yıldır burada dükkân işletiyorum. Kendimizi idare ediyoruz. Biz buranın hareket kazanmasını istiyoruz. Buraya asker ve öğrenci çok geliyor Fatura ödeme noktalarına gelen çok oluyor. Şu anda sadece bizim burada değil her yerde ekonomik bir durgunluk var. Ancak farklı sektörlerden yeni işletmeler açılsa burası da bir çarşı özelliği kazanır” dedi.
“ALIM GÜCÜ DÜŞÜK OLUNCA DÜKKÂNI NEREDE AÇTIĞINIZIN BİR ÖNEMİ YOK”
Kemalpaşa Mahalle Muhtarı Leyla Enli Gürel de konuya ilişkin bir açıklama yaparak, “ Merkez’de özellikle kadın esnaf çok sayıda var. Buranın projesi hazır ama ekonomi ortada. Şimdi sadece bu merkezde işler durgun değil, çarşı içerisinde de durgunluk var. Ne kadar burayı allasak pullasak da vatandaşın alım gücü düşük olunca dükkânı nerede açtığınızın bir önemi yok. Çarşı içerisindeki esnafımızla da konuşuyoruz sürekli ama onlar da durumdan çok memnun değil” dedi.
İş Merkezi için 2018 yılı Nisan Ayı’nda, Çanakkale Belediyesi Çarşı, Yaşam Merkezi Ve Otopark İle Yakın Çevresi Ulusal Mimari Proje Yarışması gerçekleştirilmiş, Temmuz Ayı’nda Troy Park Alışveriş Merkezi’nde ödül töreni düzenlenmişti.
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, o gün yaptığı konuşmada, “Bir yarışma ve proje vardır bundan sonra yapılacaklar ve hedefler bugünden sonraki ilk fırsatta mal sahipleri olarak projeyi değerlendireceğiz. Burası bir kamu alanı değil. Burası belediyenin ve mal sahiplerinin ortaklaşa olduğu bir mekân. Burası tek başına belediyenin malı değil. Dolayısıyla iş ortakları olarak bu projenin ne şekilde yapılıp yapılmayacağını tartışacağız. Herkes mevcut hakları doğrultusunda aynı şekilde kazanım varsa hakları kadar alacak” demişti.
2019 yılının başından bu yana ülke genelinde yaşanan ekonomik kriz, projenin hayata geçmesine engel oldu.
1980’li yılların ikinci yarısında Belediye İş Merkezi ve Katlı Otopark olarak yapılan mevcut binada 5.308,60 m² iş merkezi alanı ve 210 araçlık 4.226,50 m² katlı otopark alanı bulunuyor. Sözü edilen bu alan “Çanakkale Kentsel Sit Alanı 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı” kapsamında yer alıyor.
Dilek Akşen