Türkiye’nin ev sahipliğinde, dost ve müttefik ülke unsurlarının katılımıyla 4-20 Ekim tarihleri arasında Çanakkale ve Saros Körfezi’nde icra edilecek “NUSRET-2019 Davet Tatbikatı” başladı.
Türkiye'nin ev sahipliğinde NATO ve Türkiye'den Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı yüzer ve uçar birliklerle 63 ülkelerden gözlemcilerin katıldığı "Nusret-2019 Davet Tatbikatı" kapsamında Çanakkale Deniz Müzesi’nde bağlı bulunan “Nusret Mayın” gemisinde katılımcılara brifing verildi.
Mayın Filo Komutanı Tuğ Amiral Mehmet Baybars Küçükatay tarafından verilen brifingin ardından, Nara Askeri Limanı ile tarihi Nara Kalesi'nde savunma sanayii firmalarının sergi, sunum, fiili gösterimleri (mayın harbi silah/sistemleri) yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Mayın Filo Komutanı Tuğamiral Mehmet Baybars Küçükatay, “4-20 Ekim tarihleri arasında icra edilecek NUSRET-2019 tatbikatı, katılan birliklerin mayın harbini planlama, icra ve kıymetlendirme konularında eğitimin sağlamak; Türk Deniz Kuvvetleri ile dost ve müttefik deniz kuvvetleri arasında karşılıklı iş birliği ve birlikte çalışabilirliği geliştirmek maksadıyla her yıl icra edilen mayın harbine yönelik bir davet tatbikatıdır. Nusret Davet Tatbikatı, adını Nusret Mayın Gemisinden almaktadır. Nusret Mayın Gemisi 7-8 Mart 1915 tarihlerinde, Çanakkale Boğazı’na 26 mayın dökmüş, 1. Dünya Savaşının kaderini değiştirmiştir. Bu harekat, halen Belçika’daki NATO Mayın Harbi Mükemmeliyet Merkezinde örnek mayın döküş harekatı olarak öğretilmektedir” ifadelerini kullandı. 
Tatbikat
Tatbikata katılan Birlik komutanlıkların mayın harbinin planlama, icra ve kıymetlendirme konularında eğitimini sağlamak, farklı ülkelerden katılan mayın harbi unsurlarının birlikte çalışabilirliğini geliştirmesi amaçlanıyor.
Tatbikata, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından Mayın Filosu Komutanlığı ile 6 mayın avlama gemisi, 1 komuta-kontrol gemisi (mayın dökücü), 1 korvet, 1 karakol botu, 1 helikopter, 1 Sualtı Savunma Görev Timi, 1 Hafif Otonom Sualtı Aracı (HOSA) Timi, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 4 jet uçağı (2 görev uçuşu) ve 1 C-130 ile Sahil Güvenlik Komutanlığından 2 sahil güvenlik botu, NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu (SNMCMG-2) kapsamında, İtalya’dan 1 komuta kontrol gemisi, İspanya, İtalya, Türkiye ve Yunanistan’dan 1’er mayın avlama gemisi olmak üzere toplam 5 gemi, İspanya’dan 1 mayın avlama gemisi, Romanya’dan 1 hidrografi gemisi ve 1 Hafif Otonom Sualtı Aracı Timi, ABD, Belçika, Romanya ve Yunanistan’dan patlayıcı maddeleri etkisiz hale getirme (EOD) timleri, Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Katar, Kuveyt, Pakistan ve Romanya’dan toplam 63 gözlemci, 5 karargah subayı katılım sağladı.
Toplantıya, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça ile tatbikata katılan ve bazı gözlemci yabancı uyruklu subaylar katıldı.
Altuğ Acer