Benzin ve motorine yapılan zamların,  hem taşımacılık esnafı hem de halk otobüsleri esnafı için olumsuz olduğunu ve acilen geri alınması gerektiğini söyleyen Şoförler ve Otomobilciler Oda Başkanı Mehmet Ali Demir sektörlerin çözülmeyi bekleyen sıkıntıları olduğunu dile getirdi. Demir, “Biz akaryakıtta indirim beklerken, sürekli artış ile karşılaşıyoruz” dedi.
Suudi Arabistan’a yapılan saldırı sonrası petrol fiyatları yükselmiş ve Brent petrolün varil fiyatı 70 dolar bandına çıkmıştı. Hemen akabinde ise Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarına zam yapılmıştı. Zammın bir kısmı ÖTV’den karşılanırken bir kısmı ise pompaya yansıtılmıştı. Dün ise motorin fiyatına 15 kuruş indirim geldi ve pompaya yansıtılmadı. Gelen indirimlerin pompaya yansımasına ise motorinde 7 kuruş, benzinde ise 1 kuruş kaldı.
Benzin ve motorine yapılan zamların,  hem taşımacılık esnafı hem de halk otobüsleri esnafı için olumsuz olduğunu ve acilen geri alınması gerektiğini söyleyen Şoförler ve Otomobilciler Oda Başkanı Mehmet Ali Demir sektörlerin çözülmeyi bekleyen sıkıntıları olduğunu şu başlıklar ile dile getirdi. 
“MOTORİNE İNDİRİM GELDİ AMA POMPAYA YANSIMADI”
“Çanakkale zaten akaryakıt fiyatlarının en yüksek olduğu iller arasında yer alıyor.  Biz akaryakıtta indirim beklerken, sürekli artış ile karşılaşıyoruz. En son akaryakıta zam geldi, pompaya yansıdı, motorine indirim geldi ama pompaya yansımadı. Zam da yansıtıyorsun, pompa da yansıtmıyorsun.
“AKTAR DÖNDER, NEREYE KADAR GİDER?”
“Bu zamlardan en çok etkilenen esnaflardan biri taşıma sektörü esnafı. Sadece odamıza kayıtlı 200’ü aşkın kamyoncu var. Taşımacılar, 3 yıl önce İzmir’e ne kadar fiyata gidiyorsa, bu yıl da aynı fiyata gidiyor. 3 yıl önce mazot 3 TL idi, şimdi 6 TL’yi geçti.  Bir kamyon lastiği 2 Bin TL, kamyonda 12 lastik var, 24 Bin TL yapar. Trafik sigortası 5 Bin TL.  30 TL direk masraf. Bu sürekli halde.  Bu masrafı yapmak zorundasın. Kredi kartı ile mazot alınıyor. Aktar dönder, nereye kadar gider.  Akaryakıta zam gelince, her şeye zam geliyor.  Kamyoncu esnafının zam alacağı bir yerde yok.”
“ÖĞRENCİ SERVİSLERİ DE AYNI ŞEKİLDE ZOR DURUMDA”
“Öğrenci servisleri de aynı şekilde zor durumda. Sene başına zam yapılıyor, tarife belirleniyor. 9 ayda defalarca akaryakıt zammı geliyor. Taşımalı eğitimin en büyük sıkıntısı bu. Bir kez sene başında zam yapabiliyoruz.  Geçtiğimiz günlerde özel okulların servis ücretlerinin yüksek olduğu duyumunu aldım.  İl Trafik Komisyonunda soru bize geldi.  Taşımacı esnaf ve özel okul bu anlaşmayı kendi arasında yapıyor. Biz özel okullara fiyat tarifesi vermiyoruz. Biz Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okullar için tarife verebiliyoruz.”
“65 YAŞ ÜSTÜ VE ENGELLİ BİNİŞLERİ DÖRT AYDA 60 BİN BİNİŞ YÜKSELMİŞ”
“Halk otobüslerinde öğrenci ve tam binişlerinde zam talebimiz var, meclisten geçerse, kent içi ulaşım ücretlerine zam gelecek ama zam gelse de bu akaryakıt artışları ile esnafın zor durumdan kurtulması mümkün görünmüyor. Geçtiğimiz günlerde kooperatif ile birlikte Vali Orhan Tavlı ile görüştük.  4 ay önce bedava biniş sayısı 120 bin idi, şu anda bu sayı 180 bin olmuş.  65 yaş üstü ve engelli binişleri dört ayda 60 bin biniş yükselmiş. 3 ay iş göremez raporu alan da var, 4 ay engel raporu alan da var. Şoför kartı görmek istediği zaman yolcu ile arasında tartışma çıkıyor. Bu konuda Sosyal Güvenlik Kurumu ile bir görüşme yapacağım.  60 bin çok yüksek bir rakam. Bir otobüsün, masrafları, şoför maaşı, sigortası gibi giderleri düştükten sonra, mal sahibine getirisi 500-600 TL’yi geçmiyor. 65 yaş aylığı alan bir kişinin durumu halk otobüsü esnafından iyi. 700 Bin TL sermaye ile giriştiğin iş sana 700 TL kazandırmıyor.  Bu yaklaşık 6 aydır böyle ilerliyor.”
“BU KURUMLAR ÇALIŞSA YEDİEMİN BOŞALIR”
“Bu kadar zam gelince, Yediemin Deposu dolmaya devam ediyor. Devlet artık bir kanun kaçırsın. Oradaki araçlar mal sahibine de borç sahibine de eziyet. Vatandaş kaybediyor, alacaklı kaybediyor, onlar milli servet devlet de kaybediyor. 250’ye yakın araç nereden bağlı diye araştırdım, sadece 150 tanesi vergi dairelerinden bağlı. Hem Çanakkale’den hem de diğer illerden vergi dairelerinden bağlanmış araçlar. Hepsine yazı yazdım.  Eğer işlem yapmazlarsa, Maliye Bakanlığı’na yazacağım.  Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan bağlı araç var. Onlara kalsa araç hemen satılacak ama öncelik maliyede olduğu için alamıyor. Devleti devlete şikâyet edeceğiz.   Bir kişinin aracı banka borcundan dolayı bağlı olsa, banka hiç vakit kaybetmeden geliyor, aracı alıyor, İstanbul’da satışa çıkarıyor.  Maliye’den araç bağlı ise nereye kadar bekleyeceği belli değil.  En sonunda para hurdacıya kalacak. Devlet alacağını alamıyor, vatandaş borçtan kurtarılmıyor, aracın değeri de düşüyor.  Bu kurumlar çalışsa yediemin boşalır.”
“HER AY BÖYLE ZAM GELECEKSE, İŞİMİZ ÇOK ZOR” İFADELERİNİ KULLANDI”
Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birlik Başkanı Ünal Özcan da konuya ilişkin, “Taşıma sektörü akaryakıt zamları sonrasında çok zor sürece girdi. Enflasyon artışını tetikleyen en büyük unsur akaryakıt artışıdır.  Burada artış olunca, her sektörde artış olur. Enflasyon düşüyor algısı vardı.  Herkesin beklentisi fiyatların aşağı inmesi idi. Herkes şaşırdı. Masraflı kış sezonuna girerken, akaryakıtta indirim beklerken, artışla karşılaştık.  Her ay böyle zam gelecekse, işimiz çok zor” ifadelerini kullandı.
Dilek Akşen