Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin'i görevlendirdi.  Emeklilikte yaşa takılanlar ile ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile görüşmeler başladı.
 
Prim gününü doldurup yaş gününü doldurmayı bekleyen vatandaşların EYT ile ilgili heyecanlı bekleyişi başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın EYT'liler ile ilgili Sosyal Politikalar Kurulu üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin'i görevlendirdi, Bilgin, Emeklilikte yaşa takılanlar ile ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile görüşmelere başladı.
 
“İLK TEMAS KURULDU, İLK ADIM ATILDI”
 
Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Çanakkale Emeklilikte Yaşa Takılanlar (ÇEYTD) Derneği Başkanı Murat Çağlayan, “20 yıllık bir demokratik bir hak mücadelesinin ardından ilk temas kuruldu, ilk adım atıldı. Rehavete kapılmadan takipçi olacağız” dedi.
 
“BU YİRMİ YIL SÜREN BİR DEMOKRASİ MÜCADELESİDİR”
 
Bu adımın atılmasını çok beklediklerini ifade eden Başkan Çağlayan, “Bu yirmi yıl süren demokratik bir hak mücadelesidir. Bu adımın atılmasını çok bekledik. Vedat Bey, EYT dernek Başkanı Gönül Boran Özüpak Başkanlığındaki heyeti kabul etti. Bu doğrultuda EYT’lilerin sorunlarının anlatıldığı bir dosya sıunuldu ve karşılıklı olarak ilk temas sağlanmış oldu. Bunu olumlu karşılıyoruz, rehavete kapılmadan da takipçisi olmaya devam edeceğiz. Yirmi yıllık bir mağduriyet var, bunun artık giderilmesi gerekiyor. Aylık bağlama oranlarındaki düşüşten kaynaklı,   4447 sayılı kanunun geriye dönük uygulanması sonucu yaratılan mağduriyetlerin giderilmesini ve yeni mağduriyetlerin yaratılmamasını bekliyoruz” dedi.
 
“FEDERASYON OLMA YOLUNDA İLERLİYORUZ”
Federasyon olma yolunda ilerlediklerini ifade eden Başkan Çağlayan, “Türkiye’de 11 EYT Derneği kuruldu. Bunun yılsonuna kadar 20 derneğe çıkacağını düşünüyoruz.  Çanakkale EYT Derneği olarak biz de diğer dernekler de Genel Kurul hazırlığı içerisindeyiz. Biz de 3 yıllık yönetimimizi oluşturacak, 16 kişilik yönetim kurulu heyetimizi belirleyeceğiz. Federasyon olma yolunda adım adım ilerliyoruz” dedi.
 
EYT NEDİR?
Şu anki sisteme göre, primini dolduran bir emekli adayı, emeklilik yaşını beklemek zorunda. EYT sorunu 1999'da emeklilik yaşını yükselten 4447 sayılı kanun ile ortaya çıktı. 8 Eylül 1999 gününe kadar işçiler emeklilik için iki şartı yerine getirmesi gerekiyordu: Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 günlük prim ödeme gün sayısı. Yapılan değişiklikle emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60'a, prim gün sayısı ise 7000 güne yükseltildi. 8 Eylül 1999 gününden önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58 erkeklerde ise 44 ile 60 yaş arasında değişen kademeli geçiş süresi getirildi. Emeklilik için primi tamamlayıp yaşı bekleyenlere müjde niteliği taşıyan düzenleme, Genel Kurul'da kabul edilir ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanırsa, 8 Eylül 1999'dan önce işe başlayanlar emeklilik şansını yakalayacak.
Özel Haber: Dilek Akşen