CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Biga’ya bağlı Gümüşçay beldesinde katıldığı domates ve mısır hasatından, ürünün bu yıl da tarlada kaldığını ifade ederek, “Üretici girdi maliyetleri nedeniyle zarar ediyor. Sofralık domates bu sene de maliyeti karşılamadığı için tarlada kaldı. Seneye belki hiç olmayacak, ne domates, ne de domates üretecek çiftçi” dedi.
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Biga’ya bağlı Gümüşçay beldesinde domates ve mısır hasatına katıldı.
CHP Biga İlçe Başkanı ve İl Genel Meclisi üyeleri ile tarım üreticilerini ziyaret eden Özgür Ceylan, üreticiler ile tarlaları gezerken, burada bulunan tarım işçileri ile de sohbet ederek sorunlarını dinledi.
Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Biga Gümüşçay Beldesi’nde domates ve mısır hasatına başlayan çiftçileri ziyaret etti. Girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle çiftçinin zarar ettiğini ifade eden Özgür Ceylan, “Mazot altı buçuk lira, gübre ve tarımsal ilaçtaki fiyat artış oranı yüzde 70 ila 200 civarında. İşçilik ve diğer masraflar da dâhil edildikten sonra çiftçi değil kar etmek, maliyeti bile karşılamayan bir fiyat ile tüccara mahkûm ediliyor. Sonuç ortada: Tarlada bırakılan domates” diye konuştu.
“BU YERLİ ÜRETİCİYİ SIRTINDAN VURMAKTAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR”
Üreticinin girdi maliyetleri ile baş edemez hale geldiğinin en büyük kanıtın tarlada kalan ürün olduğunu ifade eden Özgür Ceylan, “Çiftçi şimdi de hasat döneminde sıfırlanan ithalat harçları ile baş etmek zorunda kalmıştır. Domatesten buğdaya, soğandan pirince, mısırdan arpaya ithalat harçları sıfırlanarak, yabancı çiftçiler fonlanıyor. Bu yerli üreticiyi sırtından vurmaktan başka bir şey değildir” dedi.
“ÜLKEMİZDE 16 YILDA SADECE BUĞDAY EKİM ALANLARI YÜZDE 23 ORANINDA AZALMIŞTIR”
 Çanakkale bölgesinde üretilen sofralık domatesin tarlada kalmasının tüketicinin domatese ulaşamayacağı anlamına geldiğini ifade eden CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, “Ülkemizde 16 yılda sadece buğday ekim alanları yüzde 23 oranında azalmıştır. Yaş sebze üretiminde de üretim hızla düşmekte ve ithalat bağımlılığı artmaktadır” dedi.
“16 YILDA, 15 MİLYAR DOLARI YURT DIŞINDAKİ TÜCCARLARA AKTARDIK”      
Çiftçiye yönelik teşviklerin yeniden yapılandırılarak üretimi destekler nitelikte olması gerektiğini ifade eden Özgür Ceylan, “Maalesef 16 yılda 55 milyon tona yakın buğday ithal ederek, 15 milyar doları yurt dışındaki tüccarlara aktardık. Sadece ithal buğdaya harcadığımız parayla domates üreticisinden çeltik üreticisine, buğday üreticisinden mısır üreticisine kadar uzanan bir destek sağlayabilirdik ve çiftçimiz çok farklı bir noktada olurdu” dedi.