Erkek panelde yaptığı konuşmada Cumhuriyet’in büyük bir devrim olduğunun altını çizerek, Ortadoğu’da barışı tesis etmek için çözüm önerisi getirdiklerini söyleyerek, “Gelin Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı’nı kuralım dedik. Türkiye, Suriye, İran, Irak olarak.  Egemen güçlerin çıkarları olmadan biz 4 devlet bölgedeki sorunları çözelim dedik. Niçin? Barış için, kardeşlik için. Ama maalesef mevcut iktidar bu anlayıştan o kadar uzak ki. Bugün biz Suriye Devleti ile bile bile Rusya üzerinden konuşmak ve görüşmek zorunda kalıyoruz” dedi. 
30 Ağustos Zafer Bayramı’nda başlayan ve 1 Eylül Dünya Barış Günü sona eren Dikili Kültür - Sanat, Demokrasi ve Emek Festivali coşkuyla gerçekleşti. 3 gün boyunca konserler, tiyatro, dans gösterileri, spor, sergi, atölye ve söyleşilerin gerçekleştiği, gazeteciler, siyasiler, sanatçılar ve yazarların da yer aldığı festivalin son gününe on bin kişi katıldı. Etkinliğin panel bölümünde ise siyasiler ile gazeteciler ülke ve dünya gündemine ilişkin görüşlerini paylaştılar. Gazeteci Yazar Mine Söğüt ve Gazeteci Nebil Özgentürk'ün konuşmacı olduğu “Barış ve Kadın” adlı panelin ardından moderatörlüğünü Siyaset Bilimci Dr. Ali Mert Taşcıer’in yaptığı Gazeteciler Barış Pehlivan ile Barış Terkoğlu’nun konuşmacı olduğu "Metastaz" konulu panel gerçekleşti. Son panelin moderatörlüğünü ise Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz yaptı. “Hak, Hukuk Adalet” konulu panelde CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ve Gazeteci Yazar Gürkan Hacır görüşlerini paylaştı.

“DÖRT DEVLET BÖLGEDEKİ SORUNLARI ÇÖZELİM DEDİK”
Erkek konuşmasında, “Cumhuriyet niçin kuruldu? Büyük bir devrim. Bu topraklarda şahıs devleti olmasın istendi. 1921 Anayasası’nda ilk maddesi ‘Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir’ cümlesidir.  Eşit yurttaşlık getiriliyordu. Geldiğimiz noktada 100 yıl sonra malum” dedi. “Gelin Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı’nı kuralım dedik” şeklinde konuşan Erkek,  “Türkiye, Suriye, İran, Irak. Egemen güçlerin çıkarları olmadan biz 4 devlet bölgedeki sorunları çözelim dedik. Niçin, barış için, kardeşlik için. Ama maalesef mevcut iktidar bu anlayıştan o kadar uzak ki. Bugün biz Suriye Devleti ile bile bile Rusya üzerinden konuşmak ve görüşmek zorunda kalıyoruz” dedi. Erkek sözlerini Atatürk’ten bir alıntıyla sürdürerek, “Yurtta Barış, Dünyada Barış” dedi.
 Festivalde Sabahattin Ali belgeseli yayınlandı. Dikili Kültür - Sanat, Demokrasi ve Emek Festivali Anadolu Ateşi’nin muhteşem dans şovuyla sona erdi.  
Altuğ Acer