Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanlığı, uzun süredir, insiyatif kullanarak, Eceabat Hayvan Severler Derneği ile birlikte, koruma ve barındırma görevi olmadığı halde, sokak köpeklerinin bakım ve beslenmesini üstleniyordu. Başkanlık, süreci desteğini esirgemeden yürütse de, Eceabat ve çevresinde, son günlerde sokak köpekleri sayısında bir artış yaşanınca, bu sokak hayvanlarını ilçe merkezine salınıp salınmadığı merak konusu oldu. 2018 nüfus sayımlarına göre 9 bine yakın nüfusu olan Eceabat ilçesinde 1300 sokak köpeği var. Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli, vatandaştan şikâyet aldıklarını ifade ederek, “Çevre ilçelerde bu kadar çok köpek yok, gelen hayvanı bırakıp gidiyor, bu bizim bütçemizi karıştıracak bir sayı” dedi.
Eceabat’ta, özellikle iskele civarında, son günlerde sokak köpeklerinin sayısında yaşanan artış dikkat çekti.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanlığı, uzun süredir, insiyatif kullanarak, Eceabat Hayvan Severler Derneği ile birlikte, koruma ve barındırma görevi olmadığı halde, sokak köpeklerinin bakım ve beslenmesini üstleniyordu. Tarihi Alan içerisinde yaşayan vatandaşların ve alana gelen ziyaretçilerin güvenlikleri adına bu hayvanlarla ilgilenen Başkanlık, süreci desteğini esirgemeden yürüttü. Sokak hayvanları sayısında belirgin bir artış yaşanınca, Alan Başkanlığının bu hayvanları salıp salmadığı merak konusu oldu.
“ECEABAT’TA 1300 SOKAK KÖPEĞİ VAR”
Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli, “Anzak Koyu civarında ben bir sokak hayvanı ya da köpek göremedim.  Sokak hayvanlarını korumak, Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanlığı’nın konusu değildir ama bu zamana kadar beslenme ve bakımları konusunda yardım ediyorlardı.  Şöyle bir sorun var. Oradaki hayvanlar buradan değil, o bölgeye terk edilen hayvanlar.   En son yaptırdığım sayımda Eceabat’ta 1300 sokak köpeği var. Gelibolu’ya, Çanakkale’ye çevre ilçelere bakıyorum, bu kadar bir sokak hayvanı yok.  Sokak hayvanları konusunda biz de elimizden geleni yapıyoruz ama yapmaya çalışıyoruz. Ama durum belediye bütçemizi karıştıracak şekilde” dedi.
“ALAN BAŞKANLIĞI SADECE TOPZEYTİNLİK’TE 150 SOKAK KÖPEĞİNE BAKIYOR”
Tarihi Alan Başkanlığı’nın görevi olmadığı halde desteğini esirgemediğini de ifade eden          Başkan Zileli, “Gemi çıkışında dün 21 tane köpek vardı. Gelen buraya bakıyor. Halktan şikâyetler almaya başladık. Eceabat Hayvan Sever Derneği Sokak hayvanları ile çok güzel ilgileniyor. Tarihi Alan Başkanlığı maddi olarak desteğini esirgemiyor. Dün Topzeytinlik dediğimiz alana gittim, sadece o alanda Tarihi Alan Başkanlığı’nın baktığı 150 tane köpek var” dedi.
ALANDAKİ HAYVANLAR BAŞKA İLÇE VE BARINAKLARA GÖNDERİLMELİ Mİ?
Alan Başkanlığı’ndan edinilen bilgiye göre köpeklerin özellikle salınmadığı, bazı köpeklerin tel örgülerin altından çıkmış olabileceği öğrenildi.  Tarihi Alan’da anaç ve enik olmak üzere çok sayıda köpeğin olduğu bilgisi verilirken, ilçede dolaşan köpeklerin, alandan gelip gelmediğinin bilinemeyeceği açıklandı. Alanda, hala birçok köpeğin, bakımına devam edildiği de açıklandı.
 Tarihi Alan Başkanlığı, belediye, Kaymakamlık ve Valilik ile öncesinde görüşmeler de gerçekleştirdi. Başkanlık,  alanın özel bir alan olduğunu,  alandaki ziyaretçilerin güvenliği açısından, alandaki köpeklerin başka ilçe ve barınaklara gönderilmesi gerektiğini düşünüyor.
YENİ BARINAK ÇÖZÜM DEĞİL
Alana bir barınak yapılması da çözüm olarak görülmüyor. Barınak mevzuatlarında, barınması sağlanan sokak hayvanlarının, bir süre sonra, doğaya salınması maddesi bulunuyor.   Sokak hayvanları, ilçede bir barınak da bakılsa, bir süre sonra yine Tarihi Alan’a salınacak.
Yerel Yönetimlerin alandaki çok sayıdaki sokak hayvanları için harekete geçmesi bekleniyor. 
Özel Haber: Dilek Akşen