Yenice İlçesine bağlı Aşağıçavuş, Yukarıçavuş, Oğlanalanı, Örencik, Hıdırlar, Akçakoyun, Kalkım, Hamdibey, Reşadiye ve Kurtlar köylüleri Truva Atı önünde basın açıklaması yaparak, Hıdırlar Kömür Ocağı Projesi ile birlikte bölgede devam eden jeotermal enerji, termik santral ve benzeri yatırımların da gündemden çıkarılmasını istedi.
Yenice’nin bir çok köyünden Truva Atı önüne gelen köylüler yörelerinde yapılması planlanan jeotermal enerji, termik santral ve benzeri yatırımların da tamamına itiraz ettiklerini özellikle dırlar Kömür Ocağı Projesi’ni istemediklerini dile getirdi.
Agonya Doğa Koruma Girişimi adına Yeniceli Emekli Öğretmen Cavit Yılmaz tarafından yapılan basın açıklamasına köylü kadınlarda pankartlar ile destek verdi. Yanlarında kasalar ile çilek getiren köylüler, çilekleri Truva Atı önünde vatandaşlara ikram etti.  Açıklamaya Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı İsmet Güneşhan ile birlikte çok sayıda çevreci de katıldı.
Emekli Öğretmen Yılmaz açıklamasında şu başlıklara vurgu yaptı:
“VALİLİĞE İTİRAZ DİLEKÇEMİZİ SUNACAĞIZ”
“30 Mayıs 2019 tarihinde Çanakkale Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğünün resmi internet sitesinin duyurular bölümünde; Çanakkale ili, Yenice İlçesi Hıdırlar Köyü Kömür işletmeleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan kömür ocağı projesi ile ilgili olarak Çanakkale Valiliğine sunulan Proje Tanıtım Dosyası’nın, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 17. Maddesi doğrultusunda incelendiği ve projeye ilişkin ÇED sürecinin başladığı kamuoyuna duyurulmuştur. Bugün yöre halkı olarak bu projeye itirazımızı Valilik makamı ve ilgili diğer kuruluşlara resmi dilekçe ile sunmak üzere burada bulunuyoruz.”
“PROJE SAHASININ TAMAMI ORMANLIK ALAN I İÇERİSİNDEDİR”
“Hıdırlar Köyü Kömür Ocağı Proje Tanıtım Dosyası’nda belirtilen 1229,73 hektarlık ruhsat alanı Hıdırlar, Örencik, Yukarıçavuş, Aşağıçavuş, Akçakoyun ve Oğlanalanı köyleri sınırlarına girmekte; Örencik Köyü yerleşik alanının tamamı ruhsat alanı içinde kalmaktadır. 27,65 hektarlık üretim alanının ise tamamen Aşağıçavuş Köyü sınırları içinde, Çambağlar mevkii olarak bilinen, yetişkin çam ve meşelik alanda olduğu görülmüştür. Ayrıca raporda belirtilen Çanakkale-Yenice-Örencik, Balya-Pazarköy-Örencik ve Edremit-Kalkım-Örencik ulaşım güzergâhları üzerindeki tüm yerleşimler de projeden etkilenecektir. Proje sahasının tamamının ormanlık alan içerisinde bulunduğu, proje sahası etrafının verimli tarım arazileri ile çevrili olduğu; proje sahasının ekolojik hassasiyeti olan Marmara Havzası içerisinde yer aldığı; proje sahasına yakın bölgelerde su kaynakları bulunduğu, maden nakliye güzergâhının Örencik ve Hıdırlar köylerinde evlere 10 m mesafedeki tali yoldan geçeceği, faaliyet alanının yakın çevresinin kuş göç yolları üzerinde olduğu proje raporunda açıkça belirtilmiştir.”
“RUHSAT ALANI KOCATEPE ARKEOLOJİK SİT ALANINA BİTİŞİKTİR”
“Agonya ovası olarak bilinen Ve Gönen Barajı su toplama havzası içinde yer alan bölgemizde, başlıca geçim kaynağı ve marka değeri olan kapya biber, çilek, fasulye, mısır vb. sulu tarım ürünleri yetiştirilmekte, hayvancılık ve ormancılık faaliyetleri yapılmaktadır. Ayrıca bölgemizde kestane, kekik ve sarmaşık balı üretilmekte ve kömür ocağı faaliyet alanı içinde arı kışlatması yapılmaktadır. Köylerimizin içinde ve etrafındaki doğal zenginlikler, su kaynakları, bitki örtüsü, yabani hayvanlar, endemik türler, şifalı bitkiler ile Hıdırlar köyündeki sıcak su kaynağı büyük turizm potansiyeli taşımakta, ruhsat alanının tamamı 2006 yılında ilan edilen Hıdırlar termal turizm merkezi sınırları içinde, Kocatepe arkeolojik sit alanına bitişiktir.”
“KAZDAĞLARI MİLLİ PARKI’NA 15 KM MESAFEDEYİZ”
“Bölgemizdeki bu doğal kaynak ve potansiyelleri tehdit edecek, Kazdağı Milli Parkı’na 15 km mesafedeki bu kömür ocağının açılması halinde bölgede, köylerimizin içinden geçen yollar da dâhil olmak üzere, sürekli gürültü ve toz açığa çıkması kaçınılmaz olacaktır. Ocak işletmesi sırasında oluşacak kömür tozundan yeraltı ve yerüstü su kaynakları, tarım ürünleri ve orman ekosistemi kirlenecektir. Köylerimizin madencilik ile anılması hem tarım ürünlerimiz hem de turizm açısından marka değerimizi olumsuz etkileyecektir. Dünyamız ve özellikle ülkemiz iklim değişiklikleri ile çölleşmeye gitmekte, bölgemizde ise yoğun metalik madencilik projeleriyle de ormansızlaşma hızla ilerlemektedir. Dünya yenilenebilir enerji kaynaklarına özellikle güneşe yönelmişken bizim halen kömürle uğraşmamızı yadırgamamak elde değildir. Bu proje Türkiye’nin meşhur ormanlarından Yenice ormanlarına zarar verecektir. Doğal tarım ve hayvancılığa ve çiftlik-ekoturizm faaliyetlerine çok uygun olan bu bölgede kömür madenciliğine izin verilmesi, bölgede çok ciddi gelir kayıplarına, yöre halkının bir kısmının bölgeyi terk etmek zorunda kalmasına yol açacaktır.”
“KÖMÜR OCAĞI İSTEMİYORUZ”
“Yapılması planlanan Kömür Ocağı Projesi’nin bölgemizde yaşamın sürdürülebilirliğine her yönden tehdit oluşturacağı açıktır ve ilgili kurumlar bu projenin gerçekleşmemesi için gerekeni yapmalıdır. Ruhsat alanı içinde ve çevresinde yaşayan hemşerilerimiz adına Hıdırlar Kömür Ocağı Projesi’nin iptal edilmesini; ayrıca doğaya ve insana olumsuz etkileri bilinen, bölgemizin doğal ve kültürel değerlerine zarar verecek, jeotermal enerji, termik santral ve benzeri yatırımların da gündemden çıkarılmasını talep ediyoruz. Aşağıçavuş, Yukarıçavuş, Oğlanalanı, Örencik, Hıdırlar, Akçakoyun, Kalkım, Hamdibey Reşadiye Ve Kurtlar köyleri halkı adına basına ve kamuoyuna duyuruyoruz.”
Dilek Akşen