“Okul alışverişleri başladı”
Kurban Bayramı’nın masraflarından yeni çıkan vatandaşları okul masrafları karşıladı. Okul kıyafetleri alışverişinde yoğunluk başlarken, esnaf, geçen yıldan bu yana gelen yüzde 40’lık zammı, indirimlerle en aza indirmeye çalışıyor. 
Vatandaşların alım gücünün düşük olduğunu ifade eden esnaflar alışverişlerin genellikle kredi kartına taksitle yapıldığını dile getirirken, yedek kıyafet alışverişinin azaldığını ayrıca kışlık üniforma alışverişlerinin de bir sonraki maaş dönemine ertelendiğini dile getirdi.  Esnaf, bir öğrencinin okul kıyafeti giderlerinin 200 TL ile 450 TL arasında olduğunu da ifade etti. 
Haziran ayında karnelerine kavuşup yaz tatiline giren öğrencileri şimdilerde yeni eğitim öğretim yılı heyecanı sardı. 9 Eylül Pazartesi günü için geri sayım başlamışken yeni okul dönemi için de hazırlıklara başlandı. 
Kurban Bayramı’nın masraflarından yeni çıkan vatandaşları okul masrafları karşıladı. Okul kıyafetleri alışverişinde yoğunluk başlarken, esnaf, geçen yıldan bu yana gelen yüzde 40’lık zammı, indirimlerle en aza indirmeye çalışıyor.
“BAZI TAKIMLAR 450 TL’YE KADAR ÇIKIYOR”
200 TL ile 450 TL arasında tutan okul kıyafetlerinde hareketliliğin başladığını ifade eden Hilmi Erkal, “Okul kıyafetlerini 1 Temmuz’dan itibaren satışa sunduk. Bu sene sektörde 44. yılımız olduğu için Temmuz ayında yüzde 10, Ağustos ayında yüzde 5 indirim yaptık. 44 okulun okul kıyafetlerini satıyoruz. Fiyatlar geçen seneye oranla zamlı ancak biz geçen seneki fiyatlardan satışa devam etmeye çalışıyoruz. Yüzde 40’lık biz zam söz konusu ancak biz bunu yüzde 15 olarak indiriyoruz. Böylece piyasayı hareketlendirmiş oluyoruz. Bazı okul kıyafetlerinin formaları değişti ama bunu son ana kadar gizleyen okullar da var. Özellikle Çanakkale’de üç okul kıyafetleri saklayıp son gün çıkarıyorlar. Vatandaşın oldukça zorlanıyor.  Bazı okulların kıyafetleri 450 TL’ye kadar çıkıyor.  Yedekli alışveriş yapılırdı. Durumu iyi olanlar ikili üçlü takımlar alıyor ama bazıları da aydan aya alışveriş yapmaya tercih ediyor. Genelde kredi kartı ile alışveriş yapılıyor. Elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi. 
ÜÇ ÇOCUĞU OLAN NE YAPSIN
Ahmet Andır, “Asgari ücrete baktığımız zaman vatandaşın imkânları çok da geniş değil. Bayram alışverişinin hemen ardından gelen zorunlu okul kıyafeti alışverişi biraz zor durumda bıraktı ama aileler kendilerinden feragat ederek okul alışverişini yapıyor.  Birçok vatandaş da Eylül maaşını bekliyor.  Yoğunluk yavaş yavaş başladı. Vatandaş indirim talep ediyor. Elimizden gelen ikramları yapıyoruz, kampanyalar başlatıyoruz. Bazı ailelerde iki üç öğrenci okula gidiyor. Onlar için durum daha zor. Üst grupları yedekli alıyor çoğu aile ama pantolon etek tek satılıyor. Okul tişörtleri 35-60 TL, pantolon ve etekler 85 TL, hırkalar 85 TL’den satılıyor” dedi. 

“GENELDE KARTLI ALIŞVERİŞ YAPILIYOR”
Uzun yıllardır okul kıyafeti satışı yapan Samet Özkan, “Parça başına 5 TL zam geldi diyebiliriz ama biz zamları fiyatlara yansıtmamaya çalışıyoruz. Sonuçta bu mecburi alışveriş. Biz de vatandaşı indirimlerle desteklemeye çalışıyoruz. Kıyafetler 150-450 TL arasında değişiyor. Genelde kartlı alışveriş yapılıyor” dedi. 
Dilek Akşen