“Kapalı sistem sulama daha tasarruflu”
 
Pakdemirli yaptığı açıklamada, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce hizmete alınan sulama tesislerinde su tasarrufunun ön planda olduğu kapalı ve borulu sistemlerin kullanıldığını bildirdi. 

Çanakkale’de de açık sistemden kapalı sisteme geçiş yönünde çalışmaların hız kazandığını ifade eden Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “İlimizin Kösedere, Aşağıokçular, Dümrek, Akçapınar, Çırpılar, Akyaprak, Sameteli, Kemallı, Karaköy, Doğandere, Değirmendüzü gibi köylerinde kapalı sistem sulama sistemleri mevcut, yine Bayramiç Barajı’ndan beslenen Batak Ovası’nın da bir kısmı kapalı sulama sistemi ile sulanmaktadır. Amaç, suyu daha bol ve tasarruflu kullanmak  ” dedi.

Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya gazetemize yaptığı açıklamada, “Ülkemizde ve bölgemizde tarım arazilerini suyla buluşturan açık kanallar yerine artık günümüzde gelişen modern tarım tekniğinde sulama sularından daha fazla üreticinin faydalanabilmesini, su israfının önlenmesini amaçlayan kapalı sistem sulama tercih ediliyor.  Kapalı sistem sulama ile su kaybı minimum seviyeye düşürülüyor, açık kanallarda sıkça rastlanan kanalların eskimesi, kırılması ve ayrıca üstü açık olmasından dolayı yaşanan buharlaşma sorunu ortadan kalkıyor ve yer altından basınçla gelen suyun tarlalara kolayca ulaşması sağlanarak, su basıncının oluşabilmesi için harcanan enerjiden de tasarruf ediliyor. Bu amaca uygun projelerle yapılan modern tesisler de daha az su ile daha çok alanı sulama prensibine dayanıyor. Bölgemizde yeni yapılan gölet ve barajlarda bu teknoloji kullanılmakta eskiyen ve kullanım ömrünü tamamlayan kanallar da kısım kısım kapalı sistem sulamaya geçirilmektedir. İlimizin Kösedere, Aşağıokçular, Dümrek, Akçapınar, Çırpılar, Akyaprak, Sameteli, Kemallı, Karaköy, Doğandere, Değirmendüzü gibi köylerinde kapalı sistem sulama sistemleri mevcuttur yine Bayramiç Barajı’ndan beslenen Batak Ovasını’n da bir kısmı kapalı sulama sistemi ile sulanmaktadır” dedi.

“ÜLKEMİZİN VE İLİMİZİN EKONOMİSİNE CİDDİ KATKILARI OLACAK”
Açık su siteminden hızla kapalı sulama sistemine geçiş yapıldığını kaydeden Başkan Kaya, bunun israfı önlediğini ve üreticiye de kazanç sağladığını belirtti. Kaya, “Kapalı sistem sulama projeleri ile suyumuzun buharlaşarak ya da kayıp kaçaklarla havaya karışması yerine toprakla buluşması; ürün deseninin gelişmesine ve çeşitliliğin artmasına yol açarak farklı ürünlerde de pazar sahibi olunmasını sağlayacaktır. Dolayısı ile ülkemizin ve ilimizin ekonomisine ciddi katkıları olacak ve verimsiz arazilerin değerlenmesine, sulama potansiyeli bulunan kuru tarım arazilerinin su ile buluşmasına olanak sağlayacaktır. Çiftçilerimizin daha modern ve ekonomik sulama sistemine geçmeleri devletçe sağlanan tarımsal sulama hibe desteklerinden daha fazla faydalanmasının da önünü açacaktır. Bir yandan da bölgelerdeki yeraltı su kuyularının daha az kullanılması su kaynaklarının daha çok beslenmesine neden olup su yönetiminde etkili planlama yapılabilecektir. Üreticilerimiz için çok kıymetli olan bu sistem daha da yaygınlaştırılmalı, bütün sulama sistemleri bir an önce kapalı sistem sulama ile değiştirilmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir. Bu konuya devletimiz de çok önem vermekte ve bu bağlamda vahşi sulama yöntemi ile sulanan yerleri kapalı sistem sulamaya geçirmek için birçok yerde çalışmalarını devam ettirmektedir” ifadelerini kullandı.

Mine Tarım