İnternet satışları kitapevlerini vurdu
Okuyucuların internetten taksitli kitap alımına yöneldiğini ve ikinci elin de rağbet gördüğünü söyleyen kitapçılar, dijital kitapların da öğrenci kesimi tarafından ilgi gördüğünü söylediler.  Kitap sektörünü etkileyen en önemli faktörün internet üzerinden kitap satışının yapılması ve yeni e kitap sektörünün gün geçtikçe büyümesi olduğunu aktaran butik kitapçılar 10 senelik bir süreç içerisinden butik kitapçılık sektörünün biteceğini iddia ettiler. Çanakkale’de kitap okuma oranının Türkiye geneline göre iyi düzeyde olduğunu aktaran kitapçılar, yakın siyasi tarih kitapları, edebi romanlar ve popüler kültür kitaplarının satışlarının diğer türlere göre daha revaçta olduğunu belirttiler.
Konu hakkında görüşlerini aktaran kitapçılar şu ifadelere yer verdiler:
 
Divit Kitabevi işletmecisi Cafer Çelik:
Çanakkale de kitap okuma oranı diğer illere oranla yüksek seviyelerde, Çanakkale’de iyi bir okuyucu kitlesi mevcut, son zamanlarda güncel siyaset kitaplar daha çok tercih ediliyor. İnternet üzerinden kitap satışı, satışlarımızı ciddi oranda etkiliyor. İnternet üzerinden yayımlanan dijital kitapları ise genellikle lise ve ortaokul düzeyindeki öğrenciler tercih ediyor. Popüler kültür kitapları da genellikle ortaokul ve lise öğrencilerinin tercihi
Gölge Kitabevi işletmecisi Duygu Dündar:
Diğer illere göre Çanakkale de kemik bir kitap okuyan kesim var. Genellikle edebi roman türleri yoğunlukla tercih ediliyor. Güncel siyasi kitaplar ve Çanakkale tarihi ile ilgili kitaplarda çoğunlukla tercih ediliyor. İnternetten satış yapan kitapçıların yapabildiği iskontoyu biz butik kitapçılar yapamayız. Kitap fiyatlarının artması ile vatandaşların ikinci el kitaplara yönelimi yoğunlaştı
Troia Kitabevi işletmecisi Yakup Aslan:
Çanakkale de ciddi bir okuyucu kitlesi var. Son zamanlarda popüler kültür kitapları son derece yaygın , sosyal medyayı iyi kullanan yazarların kitapları rövanşta . En çok tercih edilen türler arasında ise ilk sırada roman türü öne çıkıyor. Kitapçıların en büyük sıkıntısı internet üzerinden kitap satışları 10-15 sene içerisinde bu tarz dükkânların piyasada kalmayacağını düşünüyorum.
Şeker Portakalı Kitabevi işletmecisi Zeynep Altay:
İnternet satışları biz ikinci el kitap satışı yaptığımız için bizi çok etkilemiyor. Çanakkale de kitap okuma oranı benim beklentimin altında açıkçası yaz aylarında öğrencilerin gitmesi ile işlerim azalıyor. Tür olarak genellikle roman ve polisiye romanlar sıklıkla tercih edilse de en çok bu satılıyor diyebileceğim bir tür yok.

Seda Atan