Üreticinin zarar etmeyle karşı karşıya olmasının üreticiyi sürekli tedirgin eden bir durum olduğunu ifade eden Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, diğer bir önemli etkeninde hastalıklarla mücadele konusu olduğunu belirterek, “Domates ciddi şekilde aranır durumda fiyatlarımızda yukarı yönde hissedilir bir şekilde eğilim söz konusu piyasanın bu şekilde gitmesi, fiyatların bu şekilde gitmesi üreticiyi memnun eder. İnşallah önümüzde ki günlerde orta turfanda da son turfanda da iyi fiyatlarla üreticinin de tüketicinin de memnun olacağı fiyatlarla biz ürünlerimizi satmaya devam ederiz. Domates fiyatlarının eğilimi artma yönünde devam etmekte inşallah üreticinin de tüketicinin de beğeneceği, hoşnut olacağı fiyatlarla sezon tamamlanır diye düşünüyoruz.  Şu anda domatesin tarladan çıkış fiyatı 1.5 ile 2 TL arasında. Pazarda da özellikle Cuma pazarında 4 liranın altında domatesin olacağını düşünmüyoruz” dedi.
 
“Domates Üreticisi Fiyatlardan Memnun”
 
Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Lezzeti ve kalitesi ile aranan sebze ürünlerinden olan Çanakkale domatesinde üreticinin şu anda dengede gittiğini ifade ederek, .  Şu anda domatesin tarladan çıkış fiyatı 1.5 ile 2 TL arasında. Pazarda da özellikle Cuma pazarında 4 liranın altında domatesin olacağını düşünmüyoruz. Domates pazarda ne zaman 2 liraya düşerse 1.5 liraya düşerse üretici perişan anlamına gelir” dedi.
Yaz aylarının gelmesi  ile meyve ve sebze fiyatlarında yaşanılan düşüş domates fiyatlarını da etkiledi . Üretici ve tüketiciyi memnun eden fiyatlar gündem de iken  domates fiyatlarında artış bekleniyor.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya hem üreticiyi hem tüketiciyi memnun edecek fiyatları istediklerini temenni ederken maliyetlerin yükselmesinin üreticiyi tedirgin ettiğinin altını çizdi.  İlk turfan döneminin ilk günlerinde fiyatların üreticiyi memnun edecek düzeylerde olduğunu belirten Kaya ikinci turfanda fiyatların üretici tedirgin eden düzeylerle karşı karşıya bıraktığını ifade etti.
Başkan Kaya konu hakkında şu ifadeleri kullandı:
“MALİYETLERİN ARTMASI HER ZAMAN TEDİRGİNLİK YARATIR”
“İlk turfan domatesin hasat döneminde sonlarına doğru gelinmekte yine orta turfanda dediğimiz ikinci turfanda domateslerimizin de hasadı yapılmaya yavaş yavaş başlandı. İlk turfanı değerlendirecek olursak ilk turfanın ilk günlerinde domates fiyatları olarak üreticiyi memnun edecek fiyatlar vardı. İkinci turfanın ortalarına doğru tabiî ki üreticiyi biraz sıkıntıya sokan tedirgin eden fiyatlarla üretici karşı karşıya geldi. Bu durumun sebebi son yıllarda maliyetlerimizin ciddi şekilde artması. Ciddi şekilde maliyetlerimiz artmış durumda bundan dolayı da eğer belli rakamlarda domatesimizi satamazsak üreticinin zarar etmeyle karşı karşıya olması üreticiyi hep tedirgin eder” ifadelerini kullandı.
 Üreticinin zarar etmeyle karşı karşıya olmasının üreticiyi sürekli tedirgin eden bir durum olduğunu ifade eden Kaya diğer bir önemli etkeninde hastalıklarla mücadele konusu olduğunu belirtti.
“DOMATES CİDDİ ŞEKİLDE ARANIR DURUMDA”
Domates fiyatlarının artış yönüne doğru yöneldiğini ifade eden Kaya ; “Domates ciddi şekilde aranır durumda fiyatlarımızda yukarı yönde hissedilir bir şekilde eğilim söz konusu piyasanın bu şekilde gitmesi, fiyatların bu şekilde gitmesi üreticiyi memnun eder. İnşallah önümüzde ki günlerde orta turfanda da son turfanda da iyi fiyatlarla üreticinin de tüketicinin de memnun olacağı fiyatlarla biz ürünlerimizi satmaya devam ederiz . Domates fiyatlarının eğilimi artma yönünde devam etmekte inşallah üreticinin de tüketicinin de beğeneceği, hoşnut olacağı fiyatlarla sezon tamamlanır diye düşünüyoruz.  Şuanda domatesin tarladan çıkış fiyatı 1.5 ile 2 TL arasında . Pazarda da özellikle Cuma pazarında 4 liranın altında domatesin olacağını düşünmüyoruz” ifadelerini kullandı.
“MALİYETLER ÇOK YUKARIDA”
Maliyetlerin üreticiyi zor durumda bıraktığını ve tedirgin ettiğine değinen Kaya ; “ Maliyetler yukarıda olduğu için ciddi bir üretim maliyeti var. Eğer ki fiyat noktasında ve hastalık noktasında başarısız bir sezon olursa üreticiyi ciddi şekilde zora sokan ve ciddi şekilde zarara uğratan bir şey olur çünkü bir dönüm domatesin maliyeti  dönüm  başında 3-4 Bin  Lira civarında. Hastalıklarla mücadele de duruma göre dönüm başına maliyeti çıkartabilmek için de domatesin en az 80 kuruş ila 1 TL arasında domatesin satılması gerekiyor ki önce maliyetimizi çıkaralım. Bunun üstünde satışlar kar getirir yani hiçbir zaman tüketicide domates 2 TL olduğunda 2 TL’nin de üreticinin cebine girdiğini ya da 4 lira olduğunda 4 liranın da üreticinin cebine girdiğini düşünmesin. Bunun zaten 1 TL’si tarla masrafı, diğer aracı masrafları falan araya girdikten sonra domatesin pazarda 3 lira ila 4 lira arasında satılması demek üreticinin de para kazanması anlamına gelir. Domates pazarda ne zaman 2 liraya düşerse 1.5 liraya düşerse üretici perişan anlamına gelir” dedi.
Dilek Akşen