Çanakkale CHP Milletvekilleri ve Tokat Milletvekili Kadim Durmaz’ın da katılımı ile maden sahasına doğru yürüyüş gerçekleştiren grup, saha içerisinde, sürece dair basın açıklaması gerçekleştirdi.
Dün,  CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi M. Serdar Soydan, Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Umurbey Belediye Başkanı Dr. Erdal Doğan, Çan Belediye Başkanı Mert Uygun, Bayramiç Belediye Başkanı Bülent Öz, İl Genel Meclis Üyeleri, İlçe Başkanları, İl Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte; Balaban Kamp Alanı’na giderek,  Metalik Maden İşletmeciliğinin faaliyetlerine dur demek için, toplu basın açıklaması yaptı.
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, kamp alanında ilk açıklamayı yaparak Kaz Dağları silsilesi olarak ifade ettiği Kirazlı Köyü Balaban Mevkii’ndeki bu çalışmaların coğrafi ürünlerin lezzet ve kalitelerini ciddi derecede etkileyeceğine de vurgu yaptı.

“MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ”
Başkan Gökhan, “Ezine Peyniri’ni artık evde kendiniz yersiniz. Coğrafi Tescil Belgelerimiz var. Üretimin yapıldığı bölge gerek bitki örtüsü gerekse iklim olarak Kaz Dağları’ndan etkilenmiştir. ‘Kazdağları bölgeye bol yağışla birlikte bölgeye zengin bitki örtüsü ve bol oksijen sağlamaktadır’ diyor. Bunu Türk Patent Enstitüsü söylüyor. Çanakkale Belediyesi, koruma alanının tam da içindeyiz. Derecikler ve su yatakları bile belediye koruma alanı içerisindedir. Bu haritayı yapan da Devlet Su İşleri’dir.  Korunmak üzere bize devredilmiştir. Onun için buradayız. Biz bundan on sene önce bu bölgenin doğal sit alanı olması için müracaat ettik. Ankara bunu ilgili firmalara incelemek üzere vermiş, firmalar da rapor hazırlamış. Şimdi bu sonucu hazırlıyoruz. Bunun sonucu acaba ne oldu, neden oralarda kaldı, bunu araştırıyoruz. Bu mücadele çok geniş alanda yapılmış bir mücadele. Bize yeni bilgi ve belgeler ortaya çıkmaya başladı. Hukuki süreçlerde bunlar işimize yarayacak. ÇED dışı hareket edildiği için suç duyurusunda bulunmak istiyoruz. Mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

BAYRAMİÇ HALKINDAN ÖRGÜTLÜ HAREKET
Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun da Bayramiç halkı ile birlikte bir planlama yaparak mücadeleye devam edeceklerini vurgulayarak, “Söylenecek çok şey var. Mesele çocuklarımızın geleceği. Bayramiç’e doğru inanılmaz bir dere akışı var. Bayramiç’in geleceği için biz buradayız, yarın da burada olacağız. Halkımız ile birlikte bir planlama yapıp buna dur diyeceğiz. Daha yeni başladık, bu daha başlangıç. Sonuna kadar da devam edeceğiz. Halk bizi seçti, susmayın diyor, susmayacağız” dedi.
Kamp alanında yapılan basın açıklamasının ardından maden sahasına doğru grup olarak harekete geçildi.  Kalabalık bir grup sloganlar eşliğinde maden sahasına doğru yürüdü. Geçtiğimiz günlerde, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcıları İrfan Mutluay, Rebiye Ünüvar, Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Pınar Bilir, İDA Dayanışma Derneği üyeleri Kirazlı’daki maden işletme alanına gitmiş, ancak özel araziye girişlerine izin verilmemiş, ekip Jandarma tarafından alandan uzaklaştırılmıştı.
Maden sahasının kapıları dün aralarında milletvekillerinin de olduğu gruba açıldı.  Saha içerisine giren grup burada da bir bilgilendirme açıklaması yaptı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ve Milletvekili Özgür Ceylan, Tokat Milletvekili Kadim Durmaz’ın da katılımı ile maden sahasına girerek basın açıklaması yaptı.  Bilgilendirme Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Ziraat Mühendisi İrfan Mutluay tarafından gerçekleştirildi.

“DOĞA YARARI YOKSA KAMU YARARI DA YOKTUR”
Tokat Milletvekili Kadim Durmaz da açıklamanın ardından söz alarak, “Doğa’nın yararına olmayan hiçbir şey kamunun yararına olamaz. Herkes tuttuğu nöbetin kıymetini, vebal ve sorumluluğunu bilmek durumundadır.  Yaşayan her insan bu coğrafyayı kendinden sonraki nesillere teslim etmekle mükelleftir. Bunu yüreğinde hissetmeyene insan demekte zorlanıyoruz” dedi.
 Sahadan sonra kamp alanına geri dönen CHP’li milletvekili, belediye başkanları, il ve ilçe başkanları, il genel ve belediye meclis üyeleri de basına kapalı olarak toplantılarına devam etti.

Dilek Akşen