Bolu’daki yangından sonra otelde yapılan incelemelerde ihmaller zincirinin olduğu ortaya çıktı. Bu ihmallerin sebebi halen tartışılırken Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, 81 il valiliğine acele kodlu yazı gönderdi. İş yeri açma ve çalışma ruhsatı bulundurmadan, yasal süre içinde Turizm İşletme Belgesi almadan kayıt dışı faaliyette bulunan tüm tesislerin mühürlenmesi istendi. Bu emir, aynı zamanda hem kaymakamlıklara hem de belediyelere gönderildi. Yazı üzerine ekipler hızla sahaya inerek özellikle konaklama tesislerinde inceleme başlattı.

 

Yazın en çok ilgi gören Bozcaada’da yapılan denetimlerde 30 civarında işletmenin kapatıldığı belirtildi. Köyü olmayan tek ilçe unvanı elinde bulunduran Bozcaada, daha çok Rum evleri ile dikkat çekiyor. Doğa harikası bölgede eski Rum evleri konaklama tesisi olarak hizmet veriyor. Bu tesislerin çoğunda da kanun ve kurallara uyulmadan açıldığı da biliniyor. Bu sorun tespiti yapılan işletmelerin kapısına kilit vuruldu. Bozcaada’da gibi turizm cenneti Assos’ta da birçok mekan kapatıldı. Yapılan incelemelerde Assos bölgesinde evraklarında eksiklikler olan restoran, kamp alanları, oteller gibi 50’nin üzerine işletme mühürlendi. Çanakkale genelinde yapılan incelemeler sonucunda her bölgede onlarca işletmenin kapatıldığı öğrenildi.

ÇANAKKALE MERKEZDEN İLK AÇIKLAMA GELDİ

Çanakkale’nin ilçelerinde ve tatil beldelerinde denetimler hızla devam ederken Çanakkale Merkezde bu konu hakkında uzu süre bir sessizlik hakim oldu. Geçen süre içinde mekanların ve işletmelerin kaçının denetildiği, kaçının eksikliklerinin olduğu ve kaçının kapatıldığı yönünde net bilgi verilmedi. Bu konu basında yer alınca Çanakkale Belediyesi geç de olsa bir açıklama yaptı.

Çanakkale Belediyesi tarafından kent genelinde konaklama hizmeti veren işletmelerin (Turizm İşletmesi Belgeli Tesisiler ve Basit Konaklama Turizm İşletmesi Belgeli Tesisler) yasal düzenlemelere ve güvenlik standartlarına uygunluğunu sağlamak amacıyla kapsamlı denetimler yapıldığını duyurdu. 


 Çanakkale Valiliği koordinasyonunda Çanakkale Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, İtfaiye Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile Afet İşleri Müdürlüğü işbirliğinde oluşturulan İşyeri Denetim Komisyonunca düzenlenen denetimlerde; işletmelerin hijyen, yangın güvenliği ve uygunluk belgeleri ile yapının ruhsat projeleri ve eklerine uygunluğu gibi konular detaylı bir şekilde inceleniyor.

Konuyla ilgili Çanakkale Belediyesi’nden yapılan açıklamada; “Denetimler sırasında ekiplerce, Turizm İşletmesi Belgeli ve Basit Konaklama Turizm İşletmesi Belgeli işletmelerde; yangın söndürme ekipmanları ve acil çıkış yollarının işlevselliği kontrol edilirken, binaların imar mevzuatına uygunluğu da değerlendiriliyor. Kent genelinde konaklama hizmeti veren yaklaşık 26 işletmede denetimler tamamlanırken, tüm işletmelerde gerçekleştirilecek olan denetimlerin Mart ayı içerisinde tamamlanması planlanıyor. Denetimler sonucunda eksiklik tespit edilen işletmelere gerekli bildirimler yapılarak, eksikliklerin giderilmesi için süre tanınacak. Bu süre içerisinde eksikliklerini tamamlamayan işletmelerin ise ruhsatları iptal edilecek” ifadelerine yer verildi. 

Bünyamin Nami Tonka

Foto: Belediye