Veliler, bu kararın hatalı olduğunu belirterek yetkililere : "Hatanızdan derhal dönün" çağrısında bulundu.

“Karar Geri Alınmassa Tepkimiz Büyük Olur“

Bayramiç merkezinde 2020 yılında yıkılan üç okulun yerine yenilerinin yapılmasını bekleyen veliler ve öğrenciler, Bayramiç İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün aldığı karara tepki gösterdi. Okulların birleştirilme kararı, veliler arasında büyük bir endişe ve hayal kırıklığı yarattı. Kararın eğitim kalitesini olumsuz yönde etkileyeceğine inanan veliler, duruma sessiz kalmayarak yetkililere seslendi. Konuyla ilgili açıklama yapan veliler, "Hatanızdan derhal dönün. Aksi takdirde Bayramiç halkı bu yaptığınız yanlışlıkları unutmayacak ve takipçisi olacaktır" ifadelerini kullandı. Veliler, kararın geri alınmaması durumunda Bayramiç halkının tepkisinin daha da büyüyeceğini vurguladı. Velilerin ve öğrencilerin sesine kulak verilmesi ve kararın yeniden gözden geçirilmesi talepleri, ilçedeki eğitim camiasında geniş yankı uyandırdı. Özellikle Mustafa Gülşen Çınaroğlu Anadolu Lisesi ve Atatürk Anadolu Lisesi'nin birleştirilme kararına ilişkin kamuoyu baskısı artarken, yetkililerin nasıl bir adım atacakları merakla bekleniyor.

Veliler Hem Uyardı Hem Açıklama Yaptı

Okul birleştirme kararını protesto eden Mustafa Gülşen Çınaroğlu Anadolu Lisesinin velileri Okul önünde tepkilerini dile getirerek şu açıklamada yaptılar.”“2023-2024 Eğitim Öğretim sezonunun kapanmasına az bir süre kalmış olmasına rağmen eğitimde yıllardır bir türlü çözülemeyen sorunlarımızın varlığına ilaveten 2024-2025 Eğitim Öğretim yılına da ilçemiz Bayramiç’te Mustafa Gülşen Çınaroğlu Anadolu Lisesi ve Atatürk Anadolu Lisesi’nin eğitimin önemli bileşenleri olan, veli ve öğretmen görüşleri alınmadan, öğrenci ihtiyaçları gözetilmeden oldubittiye getirilen bir dayatma sonucunda birleştirilme kararı alınması ve bu kararın doğuracağı problemlerin çözümleri hususunda halen belirsizliklerin sürüyor olması, sorularımızın yanıtsız kalması ve alınması gereken önlemlerin alınmamış olması kaygılarımızı artırıyor, endişelerimizi güçlendiriyor. Tüm çağdaş ülkelerde, özellikle de pandemi dönemi sonrası okul ve derslik saysının arttırılarak okul ve derslik başına düşen öğrenci sayısının da düşürülmesi eğitim politikalarının en başında gelen uygulaması olurken Bayramiç’te okul ve derslik sayısını azaltarak derslik başına düşen öğrenci sayısını arttırmak hangi aklın ürünüdür bu uygulama ile ne amaçlanmaktadır anlamakta güçlük çekmekteyiz.”

“Birleştirilen Okul Öğrencilerinin Eğitim Göreceği Okul Fiziki Açıdan Bu Yükü Kaldıramaz”

Açıklamanın devamında “M.G.Ç. Anadolu lisesinde 304 öğrenci , Atatürk Lisesinde toplam 154öğrenci bulunmaktadır. Mevcut iki okulumuza da son iki yıldır fazla talep olmasına rağmen okul kontenjanları M.G.Ç. Anadolu lisesinde 3 sınıftan 2 sınıfa 34+34 öğrenciye düşürülmüş ve Bayramiç civarında ortaokullarda mezuniyet notu yaklaşık 85-86 üstü olanlar bu okulumuza yerleşmiştir. Atatürk Lisesinde ise sınıf sayısı 1’e (34 kişiye ) düşürülerek Diploma Notu 75 -85 arası ise bu okulumuza yerleştirilmiştir. Bayramiç’te bulunan ortaokullar her yıl ortalama 300-350 arası mezun vermektedir. Bu yıl toplam 102 öğrenci sınavsız olarak diploma notu ile bu iki okula yerleşmiştir. Diğer çocuklarımızın çoğu mecburiyetten Bayramiç’teki meslek liselerine gitmek zorunda bırakılmışlardır. Bu sorunların ortaya çıkmasında en büyük etken mevcut İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüdür. Bu durum Bayramiç halkı için uygulaması kabul edilebilecek bir durum değildir. Her iki okul da bizim okulumuzdur. Bütün çocuklar bizim evladımızdır. Ancak yine bazı kesimler her iki okulun öğrencilerini ve velilerini karşı karşıya getirmeye çalışmaktadır. Burada ki asıl tehlike görülememektedir. Asıl tehlike iki okul birleştikten sonra eğitim görülecek binalarda iki okulun toplam sayısını kaldırabilecek fiziki yeterliliğin olmamasıdır. Mevcut okulların 9. Sınıflarına toplam 3 sınıf (102 kişi) sayısının düşürülebilecek olma ihtimalidir. Çünkü mevcut M.G.Ç. Anadolu lisesinde toplam sınıf sayısı 13 olup Atatürk Anadolu lisesinden gelen 154 öğrenciyi kaldıramayacaktır. (Sınıf Ortalama sayısı 55 kişiyi bulmaktadır. Yine Gazi Ortaokulu binasında da şu an için 2 okul eğitim görmekte olup (Gazi Ortaokulu ve Atatürk Lisesi) bu okulda birleştirilmesi halinde Gazi Ortaokulunun öğrencilerinin Cumhuriyet Ortaokulu ile birleşmesi durumu ortaya çıkacak olup iki okulun toplam sayısı 184+503 = 687 olacak ve Bayramiçte hiçbir okul binası bu sayıyı kaldıramayacaktır. Yine olan çocuklarımıza olacaktır. Ayrıca zarar gören sadece çocuklar değildir; okul birleşmesinden kaynaklı olarak pek çok öğretmenimiz de norm kadro fazlası olarak boşa çıkacaktır.   Göreve başladığı günden beri Bayramiç eğitime hiçbir şey veremeyen Bayramiç eğitimini Çanakkale de son sıraya gerileten Bayramiç Milli Eğitim Müdürü maalesef bu tür olayların ortaya çıkmasının baş sorumlusudur.” İfadelerine yer verildi.

“Hatanızdan Derhal Dönün. Aksi Takdirde Bayramiç Halkı Bu Yaptığınız Yanlışlıkları Unutmayacak”

Veliler açıklamanın son bölümünde milli eğitim ve ilçe milli eğitim müdürlüklerini göreve davet eden veliler uyarıda da bulunarak açıklamayı şu cümleler ile sonlandırdılar. ise Soruyoruz; Hiçbir hesap kitap yapmadan giriştiğiniz bu uygulamadan dolayı yaşanılacak bir olumsuzluğun sorumluluğu kimlerde olacak? Hesabını kim verecek? Biz veliler çocuklarımızın bu bilinmezlik içerisinde okullarda bulunmasının yaratacağı olumsuzluklardan kaygılanıyoruz ve Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticilerini göreve çağırıyoruz. Tüm çocuklarımızın nitelikli, çağdaş ve bilimsel eğitim hakkından sorumlu olan Bayramiç Milli Eğitim Müdürlüğü’nün önceliğinin çocuklarımızın nitelikli bir eğitim hakkı olmadığını görüyoruz. Çünkü okullarımızın yıkılmasından itibaren yapılan uygulamalar ve işler plansız, programsız el yordamıyla yapılmaktadır ve bundan sonra da bu şekilde devam edeceği ayan beyan ortadadır. Bir süre önce İlçe Milli Eğitim Müdürü ile bir grup veli olarak endişe ve kaygılarımızı iletmek, sorunlarımızı çözüme kavuşturmak için görüşme gerçekleştirmemize rağmen hem toplantı sırasında hem de toplantı sonrasında gayet açık bir biçimde gördük ki İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü sorunlara çözüm arama noktasında veliler ile kıyaslanınca son derece isteksiz ve velilere kulaklarını kapatmış durumdadır. Hiç alakası olmadığı halde ilçede yayın yapan bir yerel gazeteye velilerin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teşekkür etmiş olduğu şeklinde bir haber servis edilmiştir. Çocuklarımızı bir bilinmezliğe doğru sürükleyen İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne teşekkür etmiyor bilakis onları ihtar ediyoruz: Hatanızdan derhal dönün. Aksi takdirde Bayramiç halkı bu yaptığınız yanlışlıkları unutmayacak ve takipçisi olacaktır.”

Ogün İnal