Besin değeri oldukça yüksek olan deniz börülcesi sayesini sofralarınıza dahil ederek sağlığınızı kontrol altına almanız mümkündür. Ispanakgiller ailesine ait besinler birbirine benzerlik gösterir. Bu nedenle de bu tarz yeşilliklerin birbiri ile karıştırılması olasıdır. Deniz börülcesi, denize yakın bölgelerde yetişir. Bu nedenle de ismi deniz börülcesi olarak bilinir.

Türkiye'de genellikle Gökova bölgesinde deniz börülcesi yetişir. Tuz Gölü ve yakınlarından da bu bitkinin yetiştiğini görmek mümkündür. Ülkemizde deniz börülcesinin yetiştiği diğer yerler arasında; Aksaray, Ereğli, Burdur ve Tarsus kıyıları olarak bilinir. Deniz kıyılarında suyun gel git yapması ile birlikte deniz börülcesi ortaya çıkar.

İlkbahar aylarında tüketilen bu bitki tuzlu ve ekşi bir yapıya sahiptir. İyotlu yapısı ile deniz börülcesini haşlayarak salatasını yapmak da mümkündür. Farklı salata malzemeleri ile birlikte deniz börülcesini karıştırarak farklı tatlar da elde edilir. Salatalara deniz börülcesi ilave ederek çocuklarınızın da deniz börülcesi faydalarından yararlanmasını sağlayabilirsiniz. Ekşi bir tadı olduğu için genellikle bu bitki çocuklar tarafından pek fazla sevilmez. Bu nedenle de farklı gıdalar ile deniz börülcesini karıştırmak, deniz börülcesinin ekşi tadının azalmasına imkan sunar.

Deniz Börülcesinin Faydaları Arasında Neler Bulunur?

Deniz börülcesi faydaları özellikle içermiş olduğu vitaminlere bağlı olarak ortaya çıkar. Bu bitkinin içerisinden A vitamini, B vitamini ve C vitamini yer alır. Bu vitaminler sayesinde vücutta eksik olan vitaminler tamamlanır. Deniz börülcesi faydaları nelerdir kısaca bahsetmek gerekirse; deniz börülcesi, magnezyum açısından oldukça zengindir. Böylelikle kemiklerin güçlenmesini sağlar ve aynı zamanda kas gelişimini destekler. Deniz börülcesi faydaları nelerdir sorusunun yanıtları arasında şu maddeler yer alır;

•             Lif içeriği sayesinde tok tutucu özelliği vardır

•             Kilo vermeye yardımcıdır

•             Metabolizmanın hızlanmasına katkı sağlar

•             Sindirim sistemini düzenler

•             Bağışıklık sistemini güçlendirir

•             Detoks etkisi bulunur

•             Uyku düzenine yardımcı olabilir

•             Kabızlık problemine iyi gelir

•             Hücrelerin yenilenmesini destekler

•             Zararlı kanser hücreleri ile savaşır

•             Guatr için faydalıdır

•             Serbest radikallere karşı savaşır

•             Ritim düzenleyici özelliği vardır

Deniz Börülcesinin Zararları Nelerdir?

Deniz börülcesi faydaları olduğu kadar zararları da olan bitki türleri arasında yer alır. Bu nedenle de bu bitkinin aşırı miktarda tüketilmemesi gerekir. Aynı zamanda deniz börülcesinin içerisinde bol miktarda iyot yer aldığı için bu bitkinin yıkanmadan tüketilmesi çok zararlıdır. Vücudun aşırı miktarda iyot alımı sağlık sorunlarına neden olur. Özellikle tiroid hastaları için bu bitki zararlı olabilir. Deniz börülcesinin zararları şu şekilde bilinir;

•             Tansiyonuyükseltir

•             Alerjik reaksiyonlara neden olur

•             İshale yol açabilir

Bunların haricinde ise deniz börülcesinin herhangi bir zararı yoktur. Her ihtimal göz önünde bulundurularak, kronik hastalığı olan kişilerin doktorlarına danışmaları önerilir. Bazı ilaçlar içerisinde iyot yer alır. Bu nedenle de içeriğinde iyot olan ilaçlar ile birlikte deniz börülcesi tüketimi tansiyonu yükseltebilir. Tiroid ya da guatr sorunlarına yol açabilir.

•             Alerjik reaksiyonlara yol açabilir

•             Mide problemlerinin artmasına neden olur

•             Mide asidini arttırır

Hamilelikte Deniz Börülcesi Faydaları Nelerdir?

Hamilelik dönemindeki kişilerin deniz börülcesi tüketiminde aşırıya kaçmaması gerekir. Bu süreçlerde kişilerin hem kendi sağlığına dikkat etmesi hem de bebeğin ihtiyaç duyabileceği besinleri tüketmeye özen göstermesi gerekir. Deniz börülcesi fazla tuzludur. Aşırı tuz tüketimi hamilelik sürecinde zararlı olabilir. Bu nedenle deniz börülcesi tüketmek isteyen hamile kişilerin deniz börülcesini iyice yıkaması gerekir. Aynı zamanda deniz börülcesinin iyi pişmiş olduğundan da emin olunmalıdır. Aksi takdirde sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Hamilelikte deniz börülcesinin faydaları da bulunur. Deniz börülcesinin bu süreçteki en önemli faydası ise bebeğin ihtiyaç duyabileceği vitaminleri içeriyor olmasıdır. Deniz börülcesi sadece vitamin açısından değil aynı zamanda mineral açısından da çok zengin bir bitkidir.

Gebelik sürecindeki kadınlar, bebeklerinin vitamin alabilmesini sağlamak adını belirli miktarda deniz börülcesi tüketebilir. Fakat bu besin içerisinde bazı bakteriler bulunur. Bu bakteriler hamilelik sürecinde gıda zehirlenmesi gibi bazı sağlık problemlerini ortaya çıkarabilir. Bu süreçte mümkün olduğu kadar az deniz börülcesi tüketmeniz çok daha sağlıklı olur.

Deniz Börülcesinin Besin Değerleri Nelerdir?

Deniz börülcesi faydaları ile en sağlıklı olan bitki türlerinden birisi olarak kabul edilir. Bunun nedeni ise bitkinin içerisinde yer alan vitamin ve minerallerdir. Deniz börülcesinin içerisinde proteinden karbonhidrata kadar birçok etken madde yer alır. Ortalama 100 gramlık bir deniz börülcesinin içerisinde 2.4 gram karbonhidrat yer alır. 100 gramlık deniz börülcesi baz alınarak yapılan hesaplamalara göre deniz börülcesi;

•             18 kilokaloridir

•             Yağ oranı 0'dır

•             3.6 gram lif içerir

•             1.2 gram protein içerir

Bir porsiyonluk deniz börülcesi yaklaşık 45 gramdır.

Deniz Börülcesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular Nelerdir?

DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI FAYDALI MIDIR?

Deniz börülcesi başlı başına bir salata olarak kabul edilir. Bir bağ deniz börülcesi kullanarak lezzetli bir salata hazırlamak mümkündür. Yıkayıp pişirmiş olduğunu deniz börülcesinin içerisine 1 ya da 2 diş sarımsak doğranır. Üzerine iki yemek kaşığı zeytinyağı ve yarım limonun suyu dökülür. Böylelikle börülce salatası hazır hale gelir. Bu şekilde hazırlanan börülce salatası oldukça faydalıdır. Deniz börülcesini yıkarken bütün çamurun temizlendiğinden emin olunması gerekir. Pişirme aşamasında ise içme suyu kullanılması daha sağlıklı olur. Bir tencere içerisine içme suyu koyarak bu suyu kaynatmak gerekir. Kaynamış suyun içerisine yıkanmış olan deniz börülcesi eklenir. Deniz börülcesini yaklaşık 10 - 15 dakika kadar pişirmek gerekir. Daha uzun süre pişirilen deniz börülcesi hem diriliğini hem de faydalarını kaybeder. Ayrıca deniz börülcesi salatasının içerisine; nar ekşisi, kırmızı pul biber, üzüm sirkesi ve domates ekleyerek de lezzetli bir salata hazırlamak mümkündür.

DENİZ BÖRÜLCESİ KİLO VERDİRİR Mİ?

Deniz börülcesi hem kalorisi düşük bir besindir hem de lezzetlidir. Bu nedenle diyet listelerine bu bitkiyi eklemeniz kilo verme sürecinize destek olur. Obeziteye karşı da koruma sağlayan deniz börülcesi, aşırı tüketim sonucunda ise kilo alımına neden olur. Stresin azalmasını sağlayan deniz börülcesi böylelikle kişilerde tokluk hissi yaratır. Yapılan bazı araştırmalar, tokluk ve açlık hissinin stres durumu ile ilişkili olduğunu ortaya sunar. Bu nedenle aşırı stres halinde olan kişiler kendilerini aç hisseder. Aslında bu durum gerçek bir açlık değildir. Strese bağlı olarak beyin kendisini meşgul edecek bir şey arar. Böylelikle de insanlar yemeğe yönelir.

Deniz börülcesi metabolizmayı hızlandırıcı özellikleri olduğu için de sindirim sistemi açısından fayda sağlar. Bu durum kilo verme sürecinizin daha da hızlanmasına imkan sunar. Kısacası deniz börülcesini yeterli miktarda tüketmek kilo vermeye yardımcı olur.

DENİZ BÖRÜLCESİ NASIL MUHAFAZA EDİLMELİDİR?

Deniz börülcesi yakın bir zaman içerisinde tüketilecek ise buzdolabında muhafaza edilebilir. Buzdolabında beklettiğiniz deniz börülcesini bir hafta içinde tüketmeniz gerekir. Daha uzun süreli bir koruma istiyorsanız ise deniz börülcesini derin dondurucuda saklamanız mümkündür. Her iki koruma şeklinde de deniz börülcelerini ya bir poşete koyup ağzını bağlamanız ya da kapaklı bir saklama kabı kullanmanız gerekir. Bu şartlar altında deniz börülcenizi muhafaza etmeniz mümkündür.

Kaynak: Medicalpark