Dardanos Orman Kampının kamunun elinden alınarak özelleştirilmesi girişimine karşı Çanakkaleliler imza kampanyası başlatmıştı. Dardanos’taki kamuya ait tek orman kampı olan ve halk plajı olması istenen bölge Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na devredilerek “Ticaret-Turizm Alanı, Park, Kumsal-Plaj ve Yol” alanı yapılmak istenmişti. 50 yıldan fazla bir süredir Çanakkalelilere hizmet veren Orman Kampı’nın sessiz sedasız bir şekilde TOKİ’ ye devredildiği ortaya çıkmış. Belediyeye yapılan imar değişikliği müracaatı sonrasına Çanakkale Belediyesi imar plan değişikliğini onaylamamıştı. Cumhurbaşkanlığı kararı ile ticaret ve turizm alanı olarak yapılan plan değişikliği de yargı mücadelesi sonrasında ret edildi. Fakat bu kez de Orman kampı içerisine ticarethane kurulması ile karşı karşıya kalmıştı. Dardanos bu seferde Çınarlı köyü mülkiyetinde bulunan Kale Kafe Kamp’ın ihalesi ile gündeme geldi.

Kale Kafe Kamp Yıllık 840 Bin TL’ ye İhaleye Çıkıyor

Mülkiyeti Çınarlı Muhtarlığına ait olan Çınarlı Köyü Dardanos Mevkiinde 2 bin 421 metrekare İçinde Kargir Lojmanı Olan Plaj Yıllık Kira Muhammen Bedeli yıllık 840.000 TL’ den 5 Yıllığına ihale edilecek. Kale kafe kamp adı verilen alan yarın Çınarlı Köyü Köy Konuk Odasında açık teklif usulü ihale ediliyor. İhaleye girecek olan firmalardan Restoran, Kafeterya veya Lokanta işletmeciliğiyle iştigal ettiklerine dair belge istenecek. Daha öncede Muhtarlık tarafından kiralanan Dardanoslular başta olmak üzere vatandaşlara hizmet sunuluyordu.

İhaleye Büyük Firmalar Girecek

Bugün Çınarlı Köyü Köy Konuk Odasında açık teklif usulü yapılacak olan ihaleye büyük firmaların katılacağı bilgisi edinilirken Sunsan otel ile komşu olan Kale Kafe Kamp alanının 5 yıllığına kiralanması ihalesine Sunsan yönetiminin de teklif vermesi bekleniyor. İhaleye ayrıca Çanakkale’de turizm ve  restoran sektöründe başarılı olan ve ismi bilinen birçok firmanın da girmesi bekleniyor 

Kazdağları Ekoloji Platformu, “Sahile Erişimin Engellenmesi” Endişesini Dile Getirdi

Dardanos Orman Kampı'nın kamunun elinden alınması çabası ile gündeme gelen Dardanos ‘ta Orman Kampı'nın yanı sıra, komşu alanda bulunan ve halkın sıkça kullandığı Kale Kafe'nin de Muhtarlık tarafından işletilmemesi ve ihaleye çıkarılmak istenmesi de tepkiler daha da yükseldi. Kazdağları Ekoloji Platformu, söz konusu alanların kamu yararı gözetilerek kullanılması gerektiğini vurgulayarak, sahillerin halka ait olduğunu hatırlattı. Platformun yaptığı açıklamada, "Dardanos sahilleri ranta açılmasın! Sahiller halkındır" ifadeleriyle sahillerin sadece belirli bir kesimin değil, tüm Çanakkale halkının kullanımına açık olması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, söz konusu alanların özelleştirilmesinin Anayasa'nın 43. Maddesi ve 3621 sayılı Kıyı Yasası'na aykırı olduğu belirtilerek, bu ihalelerin iptal edilmesi çağrısında bulunuldu. Çanakkale halkının dinlenme, eğlenme ve sosyalleşme alanı olan Dardanos sahillerinin halkın kullanımına kapatılamayacağına vurgu yapılan açıklamada, rant alanı olarak görülmemesi gerektiği ve özelleştirme uygulamalarının kabul edilemez olduğu belirtildi. Anayasa'nın ve yasaların açıkça belirttiği halkın kamusal alanlarına erişim hakkı, Çanakkale halkı için kutsal bir değer olarak görülüyor ve bu hakka sahip çıkılması gerektiği dile getirildi.

Ogün İnal