Dünya üzerindeki en eski baharatlardan birisi olarak bilinen tarçın, milattan önce 3000 senesinde Çinliler tarafından tüketilen bir baharattır. Bilimsel olarak bilinen ismi ise "Cinnamomum"'dur. Bu kelime Yunancadaki ‘kinnamomon’ kelimesinden gelir.

Tarçın baharatı genellikle toz ve çubuk şeklinde satılır. Tarçın ağacının kabukları kullanılarak elde edilen tarçının faydaları ve zararları vardır. Tarçın ağacının kabukları kesilir ve bu kabuklar kurutulur. Kabuklar ve dallar sıyrılıp kurutulduktan sonra iç kabuk öğütülür ve toz tarçın baharatı elde edilir.

Kabuklar iç içe yerleştirilip rulo haline getirildiğinde ise çubuk tarçın olarak bildiğimiz tarçın türü elde edilmiş olur. Bu baharatlar günümüzde birçok yiyecekte ve içecekte sıklıkla tüketilir. Fakat fazla tüketilen tarçının zararları olduğunu unutmamak gerekir.

Tarçının Zararları Nelerdir?

Tarçının zararları genellikle baharatın çok fazla tüketilmesi ile birlikte ortaya çıkar. Dozunda tüketilen tarçının zararları yoktur. Hatta tarçın sağlık açısından oldukça faydalı bir baharat türü olarak bilinir. Özellikle çok fazla tüketilen Çin tarçının zararları vardır. Dünya üzerinde bilinen birçok tarçın türü bulunur. Bu nedenle her tarçının zararlı olduğunu söylemek doğru olmaz.

Fazla miktarda tüketilen tarçının zararları şu şekilde bilinir:

•             Aşırı miktarda tarçın tüketimi kabızlığa neden olur

•             Fazla tüketimi kanser hücrelerini tetikleyebilir

•             Ağızda yara oluşumuna sebep olur

•             Karaciğer yetmezliği gibi problemlere yol açar

•             Gastrit gibi bazı mide problemlerine neden olur

•             Böbrek rahatsızlıklarına yol açar

•             Rahimde kasılmalara neden olur

•             Cilde sürüldüğü zaman cilt rahatsızlıklarına yol açabilir

•             Alerjik reaksiyona neden olur

Toz Tarçının Zararları Nelerdir?

Toz tarçının zararları genel olarak tarçının zararları ile aynı etkiye sahiptir. Toz tarçının zararlarından etkilenmemek için tüketim miktarını azaltmak gerekir. Yemeklere belirli bir dozda tarçın katılması oldukça faydalıdır. Hatta bazı içeceklere de tarçın katarak içecekleri lezzetlendirmek mümkündür.

Bazı durumlarda kişiler cilt bakımlarında tarçın tozu ya da tarçından elde edilen yağı kullanır. Bu durum cilt yapısına zarar verebilecek bazı problemlere yol açar. Bu nedenle toz tarçın ile ya da tarçın türleri ile cilt bakımı yapmak doğru değildir. Bu durumda toz tarçının zararları görülmeye başlanır.

Kabuk (Çubuk) Tarçının Zararları Nelerdir?

Kabuk tarçın diğer bir ismi ile çubuk tarçın olarak da bilinir. Rulo halinde olan tarçınlar özellikle detoks sularında sıklıkla kullanılır. Kabuk (çubuk) tarçının zararları nelerdir sorusuna; kabuk ve toz tarçının zararları aynı şekildedir ve ikisinin de aşırı tüketimi sonucunda bu zararlar ortaya çıkar yanıtını vermek mümkündür.

Tarçının faydaları ve zararları insan sağlığını yakından etkiler. Dozunda tüketilen tarçın ne kadar faydalı ise aşırı miktarda tüketilen tarçın da bir o kadar zararlıdır. Bu nedenle sağlığınız için günde en az 1 gram en fazla ise 6 gram tarçın tüketmeniz uygundur. Belirtilmiş olan tarçın miktarının ise 10 gramı geçmemesine dikkat etmek gerekir.

Gebelikte (Hamilelikte) Tarçın Tüketimi Zararlı mıdır?

Gebelik süresince kişilerin tarçın tüketmesi önerilen bir durum değildir. Tarçın tüketiminin rahim kasılmalarına neden olması bunun en temel sebeplerinden birisi olarak bilinir. Bunun haricinde ise hamilelik döneminde vücutta daha önce görülmemiş alerjik reaksiyonlar görülmeye başlayabilir. Tarçın da alerji yapabilen baharatlardan birisi olarak kabul edilir. Bunun için genellikle hamilelerin tarçın tüketmesi doğru değildir.

Fakat hamilelik sürecindeki bireyler, doktorlarının izni olması halinde günlük belirli bir dozda tarçın tüketebilir. Tarçın özellikle emzirme dönemindeki anneler için çok faydalıdır. Tarçının annelerde süt üretimini arttırmaya yardımcı olduğu bilinir.

Aynı zamanda gebelik sürecinde ortaya çıkan cilt problemleri var ise tarçın tüketerek bu cilt problemlerinin azaltılması ve hatta iyileşmesi de mümkün hale gelir. Emzirme dönemindeki anneler tarçın kullandığı takdirde birkaç gün boyunca çocuklarını gözlemlemelidir. Tarçın çocuklarda alerji riski taşır.

Tarçının Faydaları Nelerdir?

Tarçın antik dönemlerden günümüze kadar ulaşan bir baharattır. Avrupa'da ve Çin'de tarçın alternatif tıp alanında sıklıkla kullanılır. Tarçın baharatı aynı zamanda Türk mutfağında da en sık kullanılan baharatlar arasında yer alır. Tarçının hem toz hem de çubuk şeklinde olanının bilinen birçok faydası vardır.

Yapılan bazı araştırmalarda tarçının özellikle diyabet (şeker) hastalığına iyi geldiği belirtilir. Tarçının insan sağlığı üzerindeki faydaları şu şekilde bilinir;

•             Kansere karşı (yeterli dozda kullanıldığında) koruma sağlar

•             Kardiyovasküler hastalıkların önlenmesini sağlar

•             Beyin ve sinir sistemi hastalıkları için fayda sağlar

•             Yüksek antioksidan içeriği ile yaşlanma geciktirici özelliği vardır

•             Enfeksiyon hastalıklarına karşı korur

•             Stresi azaltır

•             Enfeksiyona karşı koruyuculuğu vardır

•             Kronik öksürüğe iyi gelir

•             Bronşit tedavisinde destekleyici rol oynar

•             Bağışıklık sistemini güçlendirir

•             Kilo vermeye yardımcıdır

•             Hipertansiyon hastalığı olanlarda kan basıncını dengeler

•             Alzheimer ve parkinson hastalarında hastalık sürecini yavaşlatmaya yardımcı olur

Sıkça Sorulan Sorular

TARÇIN NASIL TÜKETİLMELİDİR?

Tarçının nasıl tüketileceği tamamen damak zevkinize bağlıdır. Fakat tarçının genel kullanım alanlarını sayacak olursak, tarçın genellikle;

•             Yoğurda karıştırılır

•             Dondurmayla tüketilir

•             Salep üzerine serpilir

•             Kurabiyelerde ve keklerde kullanılır

•             Ev yapımı ekmeklere katılabilir

•             Tatlılarda kullanılır (elmalı tart vb.)

•             Detoks sularına eklenebilir

Bunların haricinde ise tarçın kullanılabilecek birçok farklı yemek tarifi ve tatlı tarifi vardır. Örneğin biber dolmalarına tarçın ekleyerek dolmalara lezzet katabilirsiniz. Birçok içecekte de tarçın kullanımı mümkündür.

İLAÇ KULLANIRKEN TARÇIN TÜKETİLMESİ ZARARLI MIDIR?

İlaç kullanan kişilerin bazı gıdaları ve baharatları tüketmemesi gerekir. Bunun sebebi ise bu baharatların ya da gıdaların içerisinde yer alan besinlerin ilaç içerisindeki etken maddelerle etkileşime girmesi olarak bilinir. Etkileşime giren bileşenlerin kişinin sağlığına zarar verebileceği durumlar vardır.

Düzenli olarak ilaç kullanan kişilere, doktorlar tarafından tüketilmemesi gereken gıdalar bildirilir. Bunun haricinde ise ilaç kullanıyorsanız ve tarçın tüketmek istiyorsanız doktorunuza mutlaka danışmanız gerekir.

Gün içerisinde kullanılan ve düzenli olmayan ilaçlar varsa (örn: ağrı kesici) bu durumda tarçın tüketiminin kişinin sağlığına herhangi bir zararı olduğu bilinmez. Her ihtimale karşı öncelikle alerji testi yaptırmanız önerilir.

TARÇIN GÜN İÇERİSİNDE NE ZAMAN TÜKETİLMELİDİR?

Tarçın tüketiminin genellikle sabah, akşam ve öğlen saatlerinde yemeklerden önce tüketilmesi önerilir. Fakat kişinin kan şekerinin düzenlenmesi için tarçın tüketmesi gerekli ise yemeklerden sonra tüketilmesi gerekir. Bunun haricinde ise dilediğiniz yemeğin, tatlının ya da içeceğin içerisine tarçın ekleyerek günlük yemek saatlerinizde tarçın tüketimini gerçekleştirmeniz mümkündür.

Önemli olan gün içerisindeki günlük tarçın tüketim miktarını aşmamanızdır. Aşırı miktarda tarçın tüketimi sağlığınızı olumsuz yönde etkiler.

Kaynak: Medicalpark