Çelik, beton, çimento gibi ana yapı malzemelerindeki fiyat artışları, sektörde belirsizlikler yaratırken, işletme maliyetlerindeki artışlar da kar marjlarını azaltıyor. İnşaat maliyet endeksinin yıllık %70.05, aylık %3.41 arttığını açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) İnşaat maliyet endeksi, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre malzeme endeksinin %4,46, işçilik endeksinin %1,48 arttığını açıkladı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksinin %54,82, işçilik endeksinin ise %108,98 arttı şeklinde açıklama yaptı.

 

Özellikle küresel ham madde fiyatlarındaki yükseliş, inşaat sektöründe kullanılan birçok malzemenin maliyetlerini artırmış durumda. Bunun yanı sıra, pandemi süreci sonrasında hala devam eden tedarik zincirlerinde yaşanan aksamalar da malzeme teminini zorlaştırarak fiyatları yukarı çekiyor.

 

Sektör temsilcileri, inşaat maliyetlerindeki bu hızlı artışın projelerin planlanması ve yürütülmesi süreçlerini olumsuz etkilediğini vurguluyor. Ayrıca, bu durumun konut ve altyapı projelerinin maliyetlerini artırarak son kullanıcıya yansımasıyla da konut sahiplerini endişelendiriyor.

 

Sektördeki paydaşlar, fiyat artışlarının sürmesi durumunda sektörün genelinde bir durgunluk yaşanabileceği uyarısında bulunuyor. Maliyetlerdeki artışların kontrol altına alınması ve sektörün sürdürülebilirliği için çözüm odaklı politikaların hayata geçirilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Haber Merkezi