Ayrıca, tropikal bir lezzet olarak bilinen meyvenin dış sert kabuğu ve dikeni ayıklanarak tüketimi söz konusudur. Bu açıdan, ananas faydalarının ön plana çıkması için tüketilme şekli ve saklama koşulları oldukça önemlidir. Tüm bu bilgiler ışığında, meyvenin cilt üzerinde ve vücut homeostasinin korunmasında birbirinden özel yararları dikkat çeker.

Ananas Faydalarının Besin Değerleri ile İlişkisi

Ananas faydalarını içeriğinde bulunan enzimler, fenolik bileşikler, flavanoidler, vitamin ve mineraller ile ortaya koyar. Terapötik özelliklere sahip bu maddeler vücutta farklı işlevleri koordine etmeyi destekler. Yapılan çalışmalarda fonksiyonel bileşenlerin bağışıklık, sindirim, yara iyileştirme ve hücre yenileyici etkileri desteklediği gözlemlenir.

Bu kapsamda, içeriğinde bulunan bileşenler aşağıdaki gibi listelenebilir:

•             B vitaminleri: Ananas faydalarını öne çıkaran vitamin grubudur. Günlük alım dozlarına (RDA değerlerine) göre folat (B9) %7'sini, tiamin (B1) %11'ini, niasin (B3) %5'ini, B6 vitamini %11'ini, riboflavin (B2) %4'ünü karşılar. B vitaminleri koenzim olarak enerji dönüşümünde aktif görev alırlar. Bununla birlikte, kırmızı kan hücrelerin çoğalmasında yardımcı rol oynayarak dolaşımda oksijen ve besin taşınmasında destekleyicidir.

•             C vitamini: Meyvenin içeriğinde bulunan C vitamini günlük alım değerinin ortalama olarak 1/3'ünü karşılar. Birçok kronik hastalıkların önlenmesine ve onarımına destek olur.

•             Lif içeriği: Günlük lif ihtiyacının ortalama %10-15'ini karşılayan meyve, bağırsak sağlığına büyük katkı sağlar.

•             Mineral içeriği: Manganezin günlük alım değerlerinin ortalama %109'unu karşılayan meyve, magnezyum, bakır, çinko, potasyum, demir ve selenyum açısından da zengindir.

•             Ayrıca, bromelain enzimi içermesi sindirim sisteminde büyük bir rol oynamasını açıklar. Günlük kalori değeri ortalama bir ananas büyüklüğünde 83 kcal'dir. Diğer meyvelere göre kalori indeksi biraz yüksek olsa da yeterli miktarda tüketildiğinde lif ve enzim içeriğiyle kilo kontrolüne destek olduğu gözlemlenir.

•             Ananas Faydaları Nelerdir?

Meyvenin faydaları pişmiş, çiğ, ekstrakt, sıvı, sirke, çay gibi farklı formlarda tüketimlerine göre değişkenlik gösterebilir.

Genel olarak, ananas faydaları aşağıdaki gibi listelenebilir:

•             Flavanoid ve fenolik maddelerinden gelen antioksidan içeriği ile oksidatif stresin engellenmesine destek olur. Oksidatif stres vücutta hücre yapısını olumsuz etkileyerek kanser, otoimmun hastalıklar gibi kronik rahatsızlıklara neden olabilir. Oksidatif stres ve serbest radikallerin vücutta azalması ile hastalıklara yakalanma riski azalabilir.

•             Bromelain enzimi proteaz özellikli bir yapıya sahiptir. Bu anlamda, proteinlerin sindirimini kolaylaştırmaya, hazımsızlık ve şişkinliğin önlenmesine yardımcıdır. Ayrıca, dokuların da iyileşmesine destek olması mide ülseri gibi vücut yaralarının kapanmasında yardımcı rol oynamasını sağlar.

•             Lif içeriği ile bağırsakların şişmesini sağlar ve tok tutmaya yardımcıdır. Metabolizmanın hızlanmasına ve yağ yakımının artmasına destek veren meyve kilo kontrolünde dikkat çeker.

•             Manganez açısından zengin olması kanın yoğunluğunun artmasına yardımcıdır ve yaraların daha kolay iyileşmesine destek olur. Kemik sağlığını da desteklemesi osteoporoz riskinin de azalmasında yardımcı rol oynamasını sağlar.

•             C vitamini içeriği ile iltihap kurutucu ve bağışıklık sistemini destekleyici bir etki gösterir. Böylece, mikrobiyal enfeksiyonlara karşı direnç kazanarak vücudun mücadelesini arttırmaya yardımcıdır.

•             Egzersiz sonrası performansın yükselmesini destekler. Anti-inflamatuar özelliği sayesinde spor yapan kişilerin kaslarında biriken laktik asit gibi maddelerin uzaklaşmasına ve ağrının azalmasına katkı sağlar.

•             Bromelain ve c vitamini içeriği ile eklem iltihabı ve eklem hasarının iyileşme sürecine katkı sağlayabilir. Böylece, osteoartrit hastalığında ağrı kesici ve iltihap kurutucu özellikleri ile semptomların azalmasına yardımcıdır.

Ananas Suyu Faydaları Nelerdir?

Ananas suyu faydaları sayesinde içecek grubunun favori tercihleri arasındadır. Savunma sistemini destekleyen bu sağlıklı içecek hoş bir aromaya sahip olduğu için smothielerin hazırlanmasında da kullanılır.

Bu doğrultuda, ananas suyu faydaları aşağıdaki gibi listelenebilir:

•             Spor yaralanmalarında ya da cerrahi operasyon sonrası yaraların iyileşmesini destekler.

•             İnflamasyon seviyesini azaltması ile osteoartrit semptomlarının minimize edilmesine yardımcıdır.

•             Bağışıklık sistemini destekleyerek grip, soğuk algınlığı ve alerji semptomların azalmasında destekleyicidir. Ayrıca, sinüslerde birikim gösteren mukus salgısının azalmasına yardımcıdır.

•             Damar tıkanıklarının engellenmesine destek olurken pıhtı oluşumunu azaltmaya yardımcıdır. Bu sayede, kötü huylu kolesterol ve yüksek trigliserit seviyesinin damar yolunda azalmasına destek olabilir.

•             A ve C vitamini ihtiva eden sıvı, görme yetisinin gelişimine katkı sağlayabilir, özellikle yaşa bağlı oluşan kornea esnekliğinin azalmasını ya da makula dejenerasyon oluşumunu önlemeye destektir.

•             Genel olarak mide ve bağırsak sistemini destekleyerek hazımsızlık, gaz ve kabızlık gibi problemlerin engellenmesine destek verir.

•             Kan akışının artmasına destek olması cinsel fonksiyonların artmasında ve ereksiyonun sağlanmasında erkeklere olumlu etki sağlayabilir.

Ananas Sirkesi Faydaları Nelerdir?

Ananas sirkesi faydaları şeker türevli meyvelerin sirke üretiminde favori olduğu bilinmesi ile anlaşılabilir. Meyvenin bazı etken maddeleri azalabilirken sirke üretimi sonrası yeni yardımcı maddeler eklenebilir. Bu doğrultuda asetik asit, polifenolikler, organik asitler, diğer uçucu bileşenler içeriğe eklenir.

Ananas sirkesi faydaları aşağıdaki gibi ifade edilebilir:

•             HDL/LDL kolesterol dengesinin sağlanmasına yardımcı olurken kan düzeyinde trigliserit seviyesinin yükselmesini önlemede destekleyicidir.

•             Yağ dokularında bulunan adipokin düzeyini ayarlamaya destek olmasıyla iştahın artmasını engellemede yardımcıdır.

•             Karaciğer detoksu sağlayarak karaciğer hastalıkların oluşumunu önlemede yardımcıdır.

•             Yağ yakımını hızlandırmaya destek olması ile kilo vermede kolaylık sağlar.

•             Bağırsak florasını desteklemesi ile bağışıklık sistemini dolaylı destekler. Özellikle, Lactobacillus hayakitensis ve Akkermansia muciniphila bakteri cinslerinin sayılarının artması adına pozitif bir etki yapabilir. Böylece, ananas sirkesinin faydalarının ayırt edici özelliği bağırsak sağlığıdır.

Ananas Çayı Faydaları Nelerdir?

Meyvenin kabuğu, yaprakları ve yenilebilir bölümleri kullanarak çay haline getirilebilir. Ananas çayı faydaları en çok meyvenin kabuğu kullanılmasıyla açıklanabilir, bunun nedeni ise kabukta bromelain seviyesinin yüksek olmasıdır.

Tüm bu bilgilerle beraber ananas çayı faydaları aşağıdaki gibi belirtilebilir:

•             Metabolizmayı hızlandırmaya destek olması kilo kontrolünde etkili olmasını sağlar.

•             Bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekleyerek parazit, virüs ve bakteri gibi mikroorganizmalarla mücadeleye katkı sağlar.

•             Alerji belirtilerinin azaltılmasında destekleyici rol oynar.

•             Sindirim problemlerinden gaz, şişkinlik, karın ağrısı gibi durumların minimize edilmesine katkı sağlar.

•             Bromelainin enfeksiyon kurutucu özelliği ile yaradan kaynaklı iltihaplanmanın azalmasına destek olur.

Ananas Faydalarının Cilt Üzerinde Etkileri

Meyvenin c vitamini ve manganez açısından zengin olması cildin onarım sürecine katkı sağlar. C vitamini kolajen sentezini arttırır, böylece antiaging bir etkinin de ön plana çıkmasına yardımcı olur. Diğer bir taraftan, manganez minareli doğal bir antioksidan özelliği gösterir.

Ek olarak, enfeksiyon kurutucu özellik göstermesi ile ciltte şişkinlik ya da kızarıklık semptomlarının azalmasını destekler. Detoks etki yapan içeriği ile sivilce tedavisine de olumlu etki yapar. Ayrıca, cilt pigmentasyonunun desteklemesi ile lekelenmenin önüne geçilmesinde aktif rol oynar.

Ananasın Zararları Var mıdır?

Ananas faydaları ve zararları değerlendirildiğinde faydaları öne çıkar ancak, dikkat edilmesi gereken zararları da mevcuttur. Örneğin meyveye karşı bir alerji gelişebilir. Çoğunlukla, meyvenin içeriğinde bulunan bromelaine karşı alerji riski daha yüksektir.

Meyveyi tükettikten sonra gelişen alerji semptomları aşağıdaki gibi gözlemlenebilir:

•             Karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal

•             Ciltte kaşıntı, kızarıklık

•             Solunum yetersizliği ve nefes darlığı

Alerji şiddetli gelişirse şok durumu söz konusu olabilir. Bu nedenle, alerji testi yaptırdıktan sonra meyvenin tüketilmesi tavsiye edilir.

Kaynak: Medicalpark