Çanakkale trafiğini büyük ölçüde rahatlatacak olan Sarıçay üzerindeki köprü, Havaalanın alt kısmından geçen yolu, Sarıçay’ın diğer tarafında bulunan sanayi bölgesine bağlayacak. Bu arada Sarıçay havzası ıslah çalışmaları da başladı.

 

Çanakkale’nin en büyük sorunlarından biri olan trafiğin oluşmasında, Atikhisar Barajı’ndan gelerek Çanakkale Boğazı’na akan Sarıçay büyük rol oynuyor. Sarıçay üzerine şimdiye kadar İnönü Caddesi, Atatürk Caddesi ve Troya Caddesi üzerinde olmak üzere 3 köprü bulunuyor. Bu köprüler kentin her iki yakasının ulaşımı birleştirerek büyük hizmet sunuyor. Ancak Çanakkale hızla büyümeye devam edince köprülerin yetersiz kaldığı meydana çıktı.

Böylelikle Troya Caddesi üzerine yeni bir köprü ihtiyacı doğdu. Cezaevi ve Tekzen mevki ile Havaalanı çevresinde yaşayan vatandaşların ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşılayacak olan köprü zaman kayıpları ve akaryakıt tasarrufunda da önemli bir rol oynayacak.

 

Önce Belediye sonra DSİ

Çanakkale Belediye Meclisi bu bölgeyi ele alarak buraya köprü yapılması konusunu onayladı. Projeleri hazırlandı. Devlet Su İşleri (DSİ) devreye girerek bu inşaatı kendisinin yapabileceğini bildirerek, köprü yapımını üstlendi.

 

Köprü inşaatı tamamlandı

Hemen çalışmalara başlayan DSİ hazırlık aşamasından sonra ihale sürecini başlattı. İhale edilen köprüde inşaat faaliyetleri başladı. Bölgeye malzemeler getirilmesine rağmen bir müddet sonra durdu. Daha sonra çalışma 2013 yılı Eylül ayında tekrar başladı ve hızlandı. Temel kazıkları çakıldı ve kaba kısmı tamamlandı. Bu arada köprünün bağlantı yolları da Çanakkale Belediyesi tarafından yapılmaya başlandı. Kavşaklar yapıldı, köprüye giriş, çıkış yolları yapıldı.

 

Trafiği rahatlayacak

Trafiğe açıldığında bölgedeki trafiği rahatlayacak olan köprünün uzunluğu toplam 2 bin 350 metre. Yeni gelişen bölgelere ulaşımı rahatlatacak olan köprü, alternatif bir ana arter olarak hizmet verecek. Köprüye bağlanacak olan Havaalanı yanındaki Tayyareci Fethi Bey Sokak’taki çalışmalar da bitti. Bu yol çift şerit olarak düzenlendi.

Çift şeritli yol havaalanı kapısındaki kavşağa bağlanıyor. Aynı şekilde Sanayi bölgesinde de çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalar sayesinde Cezaevi ve sanayi bölgesinde yaşayan vatandaşlar, üniversiteye, adliye ve Kepez’e gitmek istedikleri zaman Troya Caddesi’ne girmeden bu yolu kullanacaklar.

 

Sarıçay’da çalışmalar başladı

Çanakkale Boğazı’ndan Troya Köprüsü’ne kadar olan havzada ıslah faaliyetleri başlatan DSİ’nin, Troya Köprüsü ile yeni yapılan 4. Köprü arasındaki bölgede kepçeleri çalışmaya başladı. Adeta bataklık ve çöplük haline gelen bu alan, kepçeler vasıtası ile temizlenecek.

Murat Çağlayan