Kabatepe limanı açıklarında meydana gelen facianın ardından alabora olan bottan denize düşüp boğularak can veren düzensiz göçmenlerin cesetleri, Kıyı Emniyeti'nin koordineli operasyonuyla denizden çıkarılmıştı. Kıyı Emniyeti 9 ve Kıyı Emniyeti 1 romörkörleri, cansız bedenleri sudan çıkarmak için büyük bir çaba sarf etmişti Facia’nın ardından, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü harekete geçerek kapsamlı bir arama ve kurtarma operasyonu başlatmış Operasyona, denizaltı dalış ekipleri de dahil oldu. 5 dalgıç, su altında arama çalışmalarını yürütürken, insanlı keşif uçağı "Otağ" da deniz üzerinde bölgeyi tarayarak görüntü almıştı. bottaki düzensiz göçmenleri kurtarmak için Sahil Güvenlik ekipleri tarafından arama kurtarma çalışması başlatıımış Çalışmalara, Kıyı Emniyeti, AFAD, Jandarma ve AKUT da destek verdi. Kurtarma çalışmaları sürerken, lastik botun battığı bölgeden kıyıya kadar olan alanda Sahil Güvenlik ekipleri dron ile havadan arama yaptı. Batan bottan denize düşen göçmenleri Kıyı Emniyeti 9 ve Kıyı Emniyeti 1 romörkörleri ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait 5 dalgıç ise arama çalışmalarına katılmıştı.

Düzensiz Göçmen Organizatörlerinden Biri Yakalandı

15 Mart 2024 tarihinde, Eceabat-Gökçeada açıklarında yaşanan trajik bir olay, 22 düzensiz göçmenin hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Alabora olan bot, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarılan 4 kişi ve kendi imkanlarıyla kurtulan 2 kişi haricinde, içerisinde bulunan 22 kişinin cansız bedenine ulaşılmıştı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın talimatlarıyla başlatılan arama-kurtarma çalışmaları, bölge genelinde tüm yoğunluğuyla sürerken, aynı zamanda olayın faillerinin ve organizatörlerinin bulunması için de adımlar atılmaya başlandı. Emniyet, Jandarma ve Sahil Güvenlik birimlerinin ortak çalışmaları sonucunda, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından bir kişi yakalanarak mahkemeye çıkarıldı ve tutuklandı. Ancak diğer faillerin yakalanması için çalışmalar hızla devam ediyor.

Arama Kurtarma Çalışmaları Devam Ediyor

Eceabat-Gökçeada açıklarında meydana gelen facianın ardından Düzensiz göçmenleri taşıyan botun batması sonucu arama kurtarma çalışmaları bir yandan tüm yoğunluğuyla devam ediyor. Eceabat-Gökçeada açıklarında alabora olan bottaki düzensiz göçmenleri arama kurtarma çalışmaları Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanlığı koordinesinde; Jandarma, Polis, AFAD, Sağlık, UMKE, Gümrük, Kıyı Emniyeti, ÇÖZAK, Liman Başkanlığı, Akut, Tarım ve Orman Teşkilatları İşbirliğinde devam ediyor.

Murat Çağlayan