Türkiye'nin önde gelen jeoloji uzmanlarından Prof. Dr. Doğan Perinçek kendi çabaları ile bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Perinçek “Sürekli uyarıyorum Çanakkale, Bandırma, Biga, Çan ve Bayramiç hattını büyük bir deprem bekliyor” dedi.

“İncelemelerimde Fay Aynasını Buldum”

Prof. Dr. Doğan Perinçek, geçtiğimiz günlerde yaşanan 4,6 büyüklüğündeki depremin izlerini takip etmek ve olası riskleri belirlemek amacıyla harekete geçti. Bu kritik görevde kendisine asistanlık yapan Selim Cihan Seven ile birlikte fay avına çıkan Perinçek, bölgedeki incelemelerini sürdürdü. Çanakkale'nin titreyen toprağında, bilimin ışığında gerçekleştirilen bu çalışma, bölge halkının geleceği açısından büyük önem taşıyor. Deprem bölgesinde; Hisarlı, Gürgendere, Beypınar köyleri dolayını incelediklerini aktaran Prof. Dr. Doğan Perinçek, “Deprem ile ilgili fay çalışması arazide yapılır, masa başında oturup faylar ve depremler ile ilgili ahkam kesilmez. GoogleEarth görüntülerinden saptadığımız fayların bir kısmını arazide kontrol ettik. Çalışmamız devam ediyor. Fayların arazide tanınmasını sağlayan bir çok işaret vardır. Bunlardan en önemlisi fay düzleminin belirlenmesidir. Bizler fay düzlemine ‘fay aynası’ demekteyiz. Çalıştığımız fayların birinde kitaplık bir fay aynası da bulduk. Önümüzdeki günlerde de zaman azlığı nedeniyle henüz inceleme fırsatı bulamadığımız fayları da kontrol edeceğim” dedi.

“Şeytan Üçgeni’ nde Büyük Bir Deprem Bekleniyor”

Profesör Doktor Doğan Perinçek Deprem merkezindeki incelemeleri ile ilgili yaptığı açıklamanın devamında  “Şubat başında beri 9 gün arayla bu alanda deprem fırtınaları yaşıyoruz. Daha önce orada en büyük deprem 3.6'ydı. Fakat 4.6 bu bölgede hiç aktif fay haritalanmadığı halde bizim dikkatimizi çekti. Bu alanda 4.6 büyüklüğündeki depremden önce bir hazırlık yaptım. Google’ den olası fayları haritaladım, bu fayların aktif olup olmadığını bilmiyoruz. Fakat bu planladığım gibi dün araziye gittim, fayları ziyaret ettim. İzlediğim 4-5 fayda topoğrafyada izlerini gördüm. Bir tanesinde de Araba Konağı Köyünde fay aynasını gördüm. Bu fay aynası, ders kitaplarına girecek kadar güzel bir fay aynası. Bu fayların şuanda aktif olup olmadığını bilmiyorum ama önümüzdeki haftalarda tekrardan bölgeye ziyaret edip çalışmalara başlayacağım. Yıllardır Şeytan Üçgeni’ nden bahsettiğini yineleyen Perinçek, Şeytan Üçgeni’ nde olan depremler Biga yönünde, Çan yönünde, Bandırma yönünde ve Erdek yönünde enerji transfer ediyor. Prof. Dr. Aykut Barka çok değerli bir bilim insanı ve deprem bilimcisi. Hocamızın bir model haritası var. O model haritada benim Şeytan Üçgen' inin aynı yerinde okla enerji transferinin Karabiga yönünde olduğunu söylüyor. Aklın yolu birdir, hocamız zamanında görmüş. Biz de şuan ki depremleri inceleyerek yapmaya çalışıyoruz. Özellikle Çanakkale'yi Bandırma, Biga, Çan ve Bayramiç hattını büyük bir deprem bekliyor ve bu süreçte sürekli uyarıyorum” dedi.

Ogün İnal