Çanakkale Turistik Otelciler ve Yatırımcılar Derneği (ÇATOD)' un eski başkanı ve Troia Tusan Hotel ve Grand Anzac Hotelleri'nin sahibi Armağan Aydeğer, Çanakkale'nin turizm dinamiklerini ve gelecek projeksiyonlarını değerlendirdi.

“Antik, Kültürel, Somut Olmayan Kültürel Miraslarımız Dünyaya Çok Önemli Bir Hazineyi Sunuyor”

Aydeğer, sürdürülebilir turizm kavramının önemine vurgu yaparak, bu kavramın en temel yapı taşlarından birinin kültür turizmi olduğunu belirtti. Kültür turizminin, bölgeye geceleme harcaması ve katma değeri en yüksek turist profillerini çektiğini vurgulayan Aydeğer, Çanakkale'nin tarihi ve kültürel zenginliklerinin bu alanda büyük bir potansiyel taşıdığını ifade etti. Çanakkale, tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve bu geçmişin izlerini günümüze kadar taşımış bir bölge olarak öne çıktığını, Antik dönemden itibaren Troya' nın efsaneleriyle özdeşleşen Çanakkale’nin, aynı zamanda I. Dünya Savaşı'nın kaderini belirleyen Gelibolu Yarımadası ve Anzakların destansı hikayesiyle de dünya çapında tanındığının altını çizerek şunları söyledi. “Çanakkale turizminin lokomotifi şüphesiz kültür turizmidir. Çanakkale turizmi, aslına bakarsanız, başlangıç itibariyle Troya, Şehitler Abidesi ve Assos’un aksları ile birlikte yükselmiştir. Daha sonra diğer turizm çeşitleri ile tüm dünyada daha bilinir hale gelmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın, Dünya Turizm Örgütü’nün ortak söylediği en önemli konuların başında sürdürülebilir turizm gelmektedir. Sürdürülebilir turizmin en önemli yapı taşlarından bir tanesi de Kültür turizmidir. Çanakkale sahip olduğu antik değerler, kültürel değerler, somut olmayan kültürel miraslarımız ile dünyaya çok önemli bir hazineyi sunmaktadır. Aynı zamanda yakın tarih ile ilgili çok sayıda ki; başta Tarihi Gelibolu Yarımadamız bunun çok önemli bir açık hava müzesidir ve ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyadan misafirleri ağırlamaktadır. Troya bilindiği üzere, geçmişte burada kazı başkanlığı yapan Korfmann tarafından dünyanın en fazla bilinen ikinci markası olarak ifade edilmektedir. Bu çerçevede dünyanın yedi kıtasında büyük bir bilinilirliliğe sahiptir. Dünyanın her noktasında bölgemize özellikle Troya’ya ve daha geniş perspektifte baktığımızda da Troias Bölgesi; bunun içinde Assos, Alexsandria Troias, Apollon gibi birçok farklı antik değerin yer aldığı bir coğrafyadan bahsetmekteyiz. Kimi kaynaklar burada, üç bine yakın, kimisi yer yüzünden çıkarılmış, kimisi çıkarılmamış olan çok sayıda antik yerleşim yerinden bahsediyoruz.”

“Kültür Turizmi Bölgemiz Açısından Çok Önemli”

Aydeğer, değerlendirmesinin devamında Geceleme harcaması ve katma değeri en yüksek turistin, nitelikli kültür turistinden geçtiğini ifade ederek “Bu çerçevede baktığımızda hem geceleme harcaması ve katma değeri en yüksek turistin, aslına bakarsanız nitelikli kültür turistinden geçtiğini hep birlikte çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Burada artık dünya kaynakları sınırlı. Ülkemizin de kaynakları sınırlı. Bu çerçevede kaynaklarımızı çok fazla tüketen değil, aynı zamanda bu tüketimin gerçekleştirirken değer katan ve değer veren bir turist kalitesine ihtiyacımız var. Bu noktada artık sayısal çoğunluklar tarafından değil, daha çok nitelikli çoğunluğun artmasından bahsetmemiz, bu arada sürdürülebilir bir turizm değeri olmamız açısından çok çok önemli. Kültür turizmi, hem bölgemiz Çanakkale açısından, hem de ülkemiz açısından çok kıymetli bir değer oluşturuyor.” dedi.

Murat Çağlayan