Sanal Anjiyografi görüntüleme tekniğinin hastaların konforunu ve güvenliğini ön planda tutan bir tarama yöntemi olduğunu belirten Medical Park Çanakkale Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Âdem Bekler, “Sanal anjiyografi hastaların damarlarını invazif olmayan bir şekilde değerlendirmemize olanak sağlıyor” dedi.

Çok az radyasyonlu bir görüntüleme tekniği olan sanal anjiyonun hastalar için daha az riskli bir seçenek sunduğunu belirten Doç. Dr. Âdem Bekler, dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgilendirmede bulundu.

3 BOYUTLU GÖRÜNTÜLER ELDE EDİLİYOR

Özellikle Bilgisayarlı Tomografi (BT) taramalarıyla yapılan sanal anjiyoda yapay zeka yardımıyla, yüksek çözünürlüklü 3D görüntüler elde edildiğinin altını çizen Doç. Dr. Âdem Bekler,  “Bu görüntüler, kalp damarlarının detaylı bir şekilde incelenmesine olanak tanır. Sanal anjiyo sırasında, hastaya damarlarını belirginleştirmek için kontrast madde verilir ve ardından bilgisayar programlarıyla bu görüntüler işlenerek kalp damarlarının durumu değerlendirilir” diye konuştu.

 5 FARKLI HASTA TİPİ İÇİN ÖNERİLİYOR

Sanal anjiyonun kimler için gerekli olduğuna değinen Doç. Dr. Âdem Bekler, şu bilgileri paylaştı:

“Kalp hastalığı belirtileri olanlar: Göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı gibi kalp hastalığı belirtileri gösteren kişilere sanal anjiyo önerilebilir. Bu belirtiler kalp damarlarında tıkanıklık veya daralmaya işaret edebilir.

Risk faktörlerine sahip olanlar: Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet gibi kalp hastalıkları için risk faktörleri taşıyan kişilerde kalp damarlarının durumunu değerlendirmek için sanal anjiyo yapılabilir.

Kalp hastalığı geçmişi olanlar: Daha önce kalp krizi geçirmiş veya anjiyo yapılmış kişiler, kalp damarlarının durumunu izlemek ve yeniden tıkanıklık oluşumunu engellemek amacıyla sanal anjiyo ile takip edilebilirler.

Diğer görüntüleme yöntemleriyle net sonuç alınamayanlar: Geleneksel anjiyo veya diğer görüntüleme yöntemleriyle net bir sonuç alınamayan durumlarda, sanal anjiyo daha ayrıntılı bilgi sağlayabilir.

Daha az invazif inceleme tercih edenler: Geleneksel anjiyo prosedürüne alternatif olarak, daha az invazif bir yöntem arayan kişiler sanal anjiyoyu tercih edebilirler. Bu yöntemde, damarlara girilmesi gerekmez ve hastalar genellikle daha az rahatsızlık hissederler.”

ERKEN MÜDAHALENİN ÖNEMİ

Sanal anjiyodaki detaylı görüntüler sayesinde doktorların hastaların kalp damarlarında oluşabilecek tıkanıklıkları veya daralmaları daha hassas bir şekilde tespit edebildiklerini de sözlerine ekleyen Doç. Dr. Bekler, “Sanal anjiyo, erken müdahalenin sağlanmasını ve kalp hastalıklarının daha etkin bir şekilde yönetilmesini sağlar'' diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Ogün İnal