Çanakkale belediyesi kent toplu taşıma hizmetini daha konforlu hale getirmek için çalışmalarını sürdürürken bir yandan da toplu taşıma filosunu genişletiyor. Çanakkale belediyesi bu kapsamda 102 yolcu taşıma kapasiteli 4 otobüs satın aldı. Yeni otobüslerin tanıtımı Çanakkale Belediyesi ulaşım Müdürlüğü Halk Otobüsleri Garajında yapıldı.

4 Yeni Otobüsümüz Üniversite Hattında Görev Yapacak

Çanakkale Belediyesi Şehiriçi Toplu taşıma filosuna 4 otobüs satın alarak otobüs sayısını 23’e çıkardı. Çanakkale belediyesi 4 yeni otobüsü 22 Milyon TL’ye Devlet Malzeme Ofisi aracılığı ile alımını gerçekleştirdi. 4 otobüs ’ün tanıtımı Çanakkale belediyesi ulaşım müdürlüğü Halk Otobüsleri Garajında basına tanıtıldı. Tanıtım programında konuşma yapan Çanakkale Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Hayati Gürses Çanakkale belediyesi Ulaşım Hizmetleri filosuna 4 adet 2024 model 12metre uzunluğunda 4 yeni otobüs ilave ettiklerini ve yeni otobüslerin üniversite hattında çalıştırılacağını ifade ederek şunları söyledi. “Dört adet 2024 model otokar firmasının ürettiği 12 metrelik, engelli yolcu taşımaya uygun, alçak tabanlı 102 kişilik otobüs almış bulunmaktayız. Bu otobüslerimizi Devlet Malzeme Ofisi (DMO) aracılığıyla aldık.  En uygun teklifi veren firmadan daha önce de BMC marka otobüsler almıştık. Ondan önce Mercedes marka otobüsler almıştık. Bu defa otokar firma istediğimiz teklifi verdi. Daha önce 19 olan şehir içi toplu taşıma otobüs sayımız bu otobüs alımları ile birlikte 23’ e çıktı. Bu otobüslerimiz özellikle yoğun olan üniversite hattında çalıştıracağız. Otobüslerimizin teknik özellikleri basitçe 2024 model, 12 metre. Ayakta ve oturarak 102 kişi kapasiteli bir otobüs. Motorları altı ileri otomatik şanzıman yani otomatik vites. Bu firma daha önce Zaid şanzımanlı otobüsler çıkarıyordu. Şimdi artık dünyada, en geçerli marka olan ZF marka otomatik şanzıman kullanıyorlar. Yakıtımız dizel. Otobüsümüzü ayrıca orta kapıda engellilerin rahatça binip inebilmeleri için manuel olarak kullandığımız engelli rampamız vardır. Bu seneki otobüslerimizde bazı teknik özellikleri geliştirdiler. Özellikle elektrik sisteminde arka tarafta bulunan elektrik panosunu dış şartlardan zarar görmesin diye içeri aldılar. Daha kapalı güvenli hale getirdiler. Bir de sürücülerimiz kışın araç içi soğumasın. Yazın da ısınmasın diyerek de kullanmadıklarında çalışır vaziyette bırakıyorlar bu otobüsleri. Bu da yakıt sarfiyatını arttırıyordu. Bunun için de firma otobüsü geliştirdi. On dakika içerisinde otobüse herhangi bir müdahale yapılmazsa otomatik olarak otobüslerimiz stop ediyorlar. Dört yeni otobüsümüz Çanakkale halkına hayırlı olsun.” dedi.

“İller Bankası Özellikle CHP’li Belediyelere Kredi Vermekte Cimrilik Yapıyor”

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ da konuşmasında Kent ulaşımındaki konforu arttırma adına yürütülen çalışmalara ilave olarak Çanakkale Belediyesi toplu taşıma filosuna 4 yeni otobüs kazandırdıklarını ifade ederek  “Otobüs sayımız bu otobüs alımı ile 23 oldu. aslında normal hedefimiz daha fazla sayıda otobüs almak ve toplu taşımada kapasiteyi arttırmaktı. Hem kent büyüyor, hem yolcu sayısı artıyor. Ve bizim toplu taşımayı teşvik etmemiz lazım. Toplu taşımayı teşvik etmemiz için de araçlarımızı iyileştirmemiz lazım. Tabii bu bütçe meselesi, bütçemiz olanak verdikçe bu otobüs alımlarını yapıyoruz. İşte bu yıl yeni bütçeyle beraber dört tane otobüs alabilme fırsatı bulduk. İller Bankası'ndan maalesef kredi alamıyoruz. Alabilsek aslında biz bir seferde 20 -25 tane otobüs alabiliriz. Böyle bir kredimiz var İller Bankasında. Ama maalesef İller Bankası özellikle CHP'li belediyelere kredi vermek de maalesef biraz cimri davranıyor. Ama biz diğer bankalardan da kredi alabiliyoruz ama yüksek faizli olduğu için bunu tercih etmiyoruz.

Otobüslerimizde Çalışmak İsteyen Kadın Şoförleri Teşvik Ediyoruz

Gökhan Çanakkale belediyesi ulaşım hizmetlerinde daha fazla kadın şoför’ ün çalışmasını teşvik etmek için ellerinden geleni yaptıkların da altını çizerek “Toplu taşıma otobüslerimizde kadın şoförleri teşvik ediyoruz. Şu an itibariyle üç tane belediyemizin bünyesinde kadın şoförümüz var. İki tane de halk otobüsleri, özel otobüsler de kadın şoförlerimiz var. Kadın şoförlerin yetişmesi için duyuruyoruz, teşvik ediyoruz. Daha çok kadın müracaat etsin diye. Dolayısıyla dediğim gibi, bu noktada ulaşımdaki kapasitemizi arttırmak çok önemli. Üniversite kentiyiz. Özellikle bu otobüslerin güzergahı üniversite şehir arasındaki güzergahlarda çalışacak. Yurtlardan üniversiteye geçişte veya yurtlardan kente gidişlerde ulaşım hizmetlerinde kullanılacak. Onun için sonuçları hayırlı olsun diyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından Çanakkale belediyesi ulaşım hizmetleri otobüs filosuna katılan 4 yeni otobüs incelendi.

Ogün İnal